Este o reteta extrem de simpla, dar foarte gustoasa. Combinatia de gusturi si arome dintre branza si nuci este una clasica, iar contrastul de texturi intre branza moale si crocantele andive, valeriana si nuci da acestei salate un farmec deosebit.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus infuzare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
2 andive, frunzele separate
10 mieji de nuca
200 g branza Gorgonzola, taiata bucatele mici
200 cana cu valeriana (sau ruccola, spanac tanar ori salata mixta)
2 lingurite de mustar cu hrean
2 lingurite de suc de lamaie
2 lingurite de zahar
sare
piper negru, proaspat macinat
4-5 linguri de ulei de masline
1 lingurita de ulei de nuca
16 jumatati de mieji de nuca, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se asaza cei 10 mieji de nuca pe o tava de copt si se prajesc la cuptor cateva minute. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se freaca intre degete, ca sa se indeparteze o parte din cojile uscate, si se toaca.

Intre timp se prepara dressingul, amestecand intr-un castron mustarul cu sare, zahar si suc de lamaie. Cand zaharul este dizolvat se adauga treptat uleiul de masline, amestecand continuu, pana ce se obtine o emulsie omogena, de culoare aurie. Se adauga apoi uleiul de nuci si se amesteca bine.

Se adauga in castronel nucile tocate si se lasa sa stea 10-15 minute, ca gusturile si aromele sa se amestece.

Se combina frunzele de valeriana cu branza si dressingul. Se asaza cate o lingura cu varf de combinatie pe frunzele de andiva, se presara cu piper proaspat macinat si se orneaza cu jumatati de mieji de nuca. Se serveste salata rece, ca gustare sau antreu.