Salata de andive cu nuci si branza Gorgonzola

Este o reteta extrem de simpla, dar foarte gustoasa. Combinatia de gusturi si arome dintre branza si nuci este una clasica, iar contrastul de texturi intre branza moale si crocantele andive, valeriana si nuci da acestei salate un farmec deosebit.
Salata de andive cu nuci si branza Gorgonzola - Salata de andive cu nuci si branza Gorgonzola 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus infuzare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
2 andive, frunzele separate
10 mieji de nuca
200 g branza Gorgonzola, taiata bucatele mici
200 cana cu valeriana (sau ruccola, spanac tanar ori salata mixta)
2 lingurite de mustar cu hrean
2 lingurite de suc de lamaie
2 lingurite de zahar
sare
piper negru, proaspat macinat
4-5 linguri de ulei de masline
1 lingurita de ulei de nuca
16 jumatati de mieji de nuca, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se asaza cei 10 mieji de nuca pe o tava de copt si se prajesc la cuptor cateva minute. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se freaca intre degete, ca sa se indeparteze o parte din cojile uscate, si se toaca.

Intre timp se prepara dressingul, amestecand intr-un castron mustarul cu sare, zahar si suc de lamaie. Cand zaharul este dizolvat se adauga treptat uleiul de masline, amestecand continuu, pana ce se obtine o emulsie omogena, de culoare aurie. Se adauga apoi uleiul de nuci si se amesteca bine.

Se adauga in castronel nucile tocate si se lasa sa stea 10-15 minute, ca gusturile si aromele sa se amestece.

Se combina frunzele de valeriana cu branza si dressingul. Se asaza cate o lingura cu varf de combinatie pe frunzele de andiva, se presara cu piper proaspat macinat si se orneaza cu jumatati de mieji de nuca. Se serveste salata rece, ca gustare sau antreu.

Un comentariu pe “Salata de andive cu nuci si branza Gorgonzola

  1. Ada spune:

    MazdaRX8 : nu cred ca branza de care spui tu seamana cu Roquefort, una e de lapte de oaie, alta e de vaca, o fi ea ieftina dar…cum spui tip Roquefort, asa si cu caviarul….scrie pe ele icre tip caviar, alea adevarate costa 3000 euro/kg

  2. MazdaRX8 spune:

    In caz ca vreti o branza “cu mucegai” tip Roqueford, va pot sugera branza PALADIN ! In ambalaj albastru. Nu este sarata, are un gust asemanator cu Roqueford si costa in jur de 40 lei/kg (pentru roata de 4 kg) – pachetelele mici desigur au pret mai mare pe kg.! Se foloseste foarte mult de catre restaurante, dar si particularii au prins drag de ea! Se gaseste la Carrefour, Metro. S-ar putea si la alte supermarketuri, dar la Ploiesti, nu prea avem (de curand s-a deschis Real, dar am fost o singura data) 🙂

  3. Radu Popovici spune:

    @memphis: Am cam exagerat spunand ca aceasta reteta este romaneasca. Hai s-o readuc la matca ei normala, este deocamdata o reteta franceza, si ca ingrediente si ca stil. Mai asteptam pana ce andivele ne vor fi mai la indemana. Putem insa sa ne bucuram de ea cat putem de mult, caci are calitati.

  4. Elena Toma spune:

    Combinatia asta m-a data gata, mai ales ca este permisa la dieta!!!!! Deci, ghici? Maine, zi de proteine, iar Elena papa andive cu gorgonzola si nuci, via Radu. Rasfat in toata regula…
    Sa stii ca cea de Nasal, o branza maturata cu un mucegai fin, sarata, dar nu ocna, este cat de cat OK, daca te uiti doar la raportul calitate/pret. Nu e gorgonzola, dar e acceptabila. Merita sa o incerci si a doua oara, dar nu cred ca-i potrivita aici.
    Inca o data multumesc… si nici nu e macar mancare asiatica!

  5. Ada spune:

    @Radu; sunt cutitase speciale pt branzeturi? ma intereseaza problema… de unde le-ai luat? daca ma gandesc bine si fac o numaratoare 🙂 am in permanenta vreo opt tipuri de branzeturi in frigider, chiar daca in rest nu mai exista nimic si e gol , branza nu lipseste, plus urda de oaie in congelator, pt placinta. In alta ordine de idei, si gorgonzola, daca te-ai uitat pe eticheta, aroma ei provine tot din faptul ca materia prima e lapte nepasteurizat, chiar daca de vaca.Deci, concluzia mea e ca tot ceea e mai putin prelucrat e cu muuuult mai gustos.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada; Cutitasele le-am primit cadou, au fost luate de la Cora. Nu-ti bate capul cu ele, sunt mai mult de moft. Nu fac nimic in plus fata de un cutit obisnuit. Doar daca vrei sa te dai mare… 🙂

  6. Ada spune:

    @Radu: am vazut branza cu mucegai de la Napolact, in ambalaj de lemn, cum e Camembert-ul dar pretul mi s-a parut aiuritor. Cat despre Roquefort, o…da…e ceva ce te poate innebuni…numi ca pretul te face sa revii la realitate si nu-ti vine sa o bagi in umpluturi. Eu credeam ca exagereaza importatorii nostri dar am verificat pe net si pretul e mare la aceasta branza, de fapt e vb de lapte de oaie nepasteurizat, de multe ori m-am pacalit, pana sa-mi dau seama despre ce e vb, luam branza cu mucegai si era ca un fel de telemea colorata, neavand nici o legatura cu Roquefort-ul, cas-ul nostru de oaie este facut tot din lapte nepasteurizat si de aceea, daca ai noroc sa gasesti asa ceva, poti gasi o branza de burduf cu aceeasi aroma iute, nu in capitala, te asigur.Imediat dupa asa-zisa revolutie, eram studenta, stateam in camin in Grozavesti, in ianuarie 90, am ajuns pe Magheru, fiind aproape de scoala si intr-un mare magazin alimentar era Roquefort la vanzare cu 90 lei/kg…am luat un kg si cand am ajuns acasa/la camin sotul meu a spus ca seamana cu branza pe care o facea bunica lui in putina…m-am dus a doua zi sa mai iau 2 kg si, dintr-o eroare a vanzatoarei care a incurcat pachetele, am gasit in sacosa 2 kg de telemea din care curgea zerul, cred ca clienta care a capatat branza mea a injurat cu foc cand a ajuns acasa 🙂 , basca eu, ca eram nedumerita cum de curge zeama din branza frantuzeasca, pe peronul de la metrou 🙂 …a treia zi nu am mai gasit, dar bagasera pui de balta…m-am aruncat la ei, 90 lei/kg, nu auzisem in viata mea ca s-ar manca asa ceva, de unde se poate deduce ca sunt open mind..i-am marinat cu usturoi, lamaie, dupa capul meu, eram habarnagioaica in ceea ce priveste bucataria, au iesit super…toti vecinii de palier s-au infruptat din broscutele mele, fara sa stie ce mananca. De atunci nu am mai gasit multi ani nici Roquefort, nici pui de balta, au aparut dupa aceea la cu totul alte preturi 🙁 Mai cumpar din cand in cand super branza cu denumire R dar nu imi permit sa o folosesc, la 2mil/kg, in umpluturi….ca o mananca sotul meu goala, mare delicatesa ce ii aminteste de copilarie (sotul fiind acelasi tip din camin si dupa 20 de ani, mare chestie in ziua de azi 🙂 )

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Asa este, sunt scumpe rau, mai ales cea romaneasca, despre care nici nu cred ca ofera o mare calitate. Sunt convins ca si Danish Blue, nu doar Gorgonzola si Camembert, ii da clasa. Pentru sosuri si umpluturi, Danish Blue, care este cea mai ieftina, face fata foarte bine. Eu am folosit Gorgonzola fiindca asta aveam in casa. Din cand in cand fac cu sotia o orgie de branzeturi, vreo 7-8 feluri, cu toast-uri si struguri sau pere, cu un vin alb demi-sec, rece. Este unul dintre rasfaturile noastre. Am si un set de cutitase speciale, asa ca trebuie sa-i dau si lui de lucru. 🙂

  7. toni spune:

    N-am mancat niciodata andive, le-am tot vazut prin supermarketuri, dar n-am stiut ce sa fac cu ele. Chiar vroiam sa le incerc, asa ca reteta ta a picat bine.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Orice branza buna cu mucegai: Roquefort, Camembert, Danish Blue. Fac si ai nostri o astfel de branza la Huedin, dar nu am incercat-o si nu stiu cat este de buna. Ar fi pacat sa strici salata din cauza unei branze de calitate mediocra. Cele pe care ti le-am enumerat sunt testate de mine si garantez pentru ele, desi nu sunt de calitate identica. Sunt cam scumpe, ce-i drept, dar au gust puternic si nu trebuie sa le folosesti in cantitati mari.

  8. Ada spune:

    Iar m-ai prins in cunostinta de cauza 🙂 adica vreau sa confirm ca e ffffff gustoasa combinatia, am niste prieteni care au un restaurant si au pregatit aceasta reteta la o masa festiva, era ziua de nastere a unuia dintre ei, eu sunt maaare fana gorgonzola/branzeturi, in general, varianta picante, adica maturata, aici au gresit ei , au folosit-o pe cea dolce dar intentia a contat mai mult, oricum, e bine ca ai postat-o, o salvez in retetele mele si o execut cu prima ocazie…mai festiva 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @sym: Nu-mi plac neaparat andivele, imi plac ideile mai deosebite. Ma bucur ca v-a placut reteta cealalta, mai urmeaza vreo doua variante de salate cu andive.

  9. memphis spune:

    Reteta este foarte buna si sunt sigur ca gustul este demential. Ma bucur ca ai curaj sa declari ca faci salate romanesti cu andive, branza cu mucegai si nuci. In definitiv de ce nu ne-am rafina si noi bucataria?

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: In prima treime a secolului trecut aveam o bucatarie rafinata, martore sunt cartile de bucate. Dupa aceea am involuat puternic, dar ar cam fi momentul sa incercam sa ne revenim. Orice efort conteaza, cat de mic ar fi el.

  10. emi spune:

    Fain! Reteta asta vine la fix pentru week-end. Planuisem sa fac ouale umplute, voi face si salata asta. Imi vin socrii la masa si vreau “sa dau cu ei de pamant”, gastronomic vorbind. 🙂
    Cand mergem noi la ei, soacra-mea ma “asasineaza” cu carnati, sarmale, scaricica, sorici, iar socru-meu cu palinca, de plecam de acolo pe sapte carari si cu burtile ca doi bolovani.
    Radu, vreo reteta de supica n-ai pe blog?

    • Radu Popovici spune:

      @emi: Parca ai vorbi despre o anumita parte a familiei mele. 🙂
      In ce priveste supele, am 4 (vezi butonul RETETE din meniu), dar mi-e teama ca o sa-i sperii si mai tare daca ii “ataci” cu creveti si lapte de cocos. Poate este mai bine sa-i iei cu incetul? Macar supica sa le fie familiara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.