Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Va propun o reteta interesanta si plina de gust, in care carnea suculenta de vita este acompaniata de o salata de ceapa dulce-acrisoara-picanta, aromatizata cu rozmarin.
Bucatarie: franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute + temperare
Timp de gatit: 7 minute + odihna
Ingrediente:
250 g cepe mici, decojite, din borcan
1 1/2 lingura de otet balsamic
1 1/2 lingura de ulei de masline extra virgin
1 1/2 lingura de pasta de rosii
1 foaie de dafin
2 fire de rozmarin
2 linguri de stafide mari si carnoase
sare
piper negru, proaspat macinat
2 antricoate de vita, circa 350 g in total
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se tempereaza carnea minim 1 ora inainte de a fi gatita.
Intre timp se pun intr-o cratita 100 ml apa. Se adauga cepele, otetul balsamic, uleiul de masline, pasta de rosii, frunza de dafin, rozmarinul si stafidele. Se sareaza si se pipereaza. Se da mixtura in clocot si se fierbe 15 minute, fara capac, pana ce cepele sunt fragede, iar aproape tot lichidul s-a evaporat. Se scoate frunza de dafin, se gusta si se potriveste mixtura de sare si piper. Se pune deoparte.
Cand salata de ceapa este gata, se incinge o tigaie pe flacara medie. Se adauga uleiul de floarea-soarelui si se incinge. Se sareaza si se pipereaza carnea. Se prajeste la foc iute, timp de 2 minute pe fiecare parte. Se scoate apoi pe un grilaj pus deasupra unei farfurii si se acopera cu folie de aluminiu. Se lasa la odihna 5 minute.
Se aduce mixtura de ceapa in tigaie si se deglazeaza. Se adauga sucurile scurse de la carne si se amesteca 1-2 minute, la foc mic.
Se serveste carnea alaturi de salata de ceapa, ornata cu frunze proaspete de patrunjel, cu un pahar de Cabernet.
Nota:
Pentru o masa completa, luati in calcul si un piure de cartofi.
Vinul potrivit: Cabernet by ENIRA 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.
De fapt eu am murat arpagic nu cepa mare.Si eu am facut arpagic rosu si alb separat.Arpagic se gaseste in piata si acum si se poate pune la murat.E ceva de munca la curatatul arpagicului dar chiar se merita.
Buna
In primavara am facut citeva borcane de ceapa murata.
Combinatia cu stafide si otet balsamic e f reusita.Am facut si un piure de catofi cu telina.
Data viioare am sa incerc varianta de sos folosind ceapa rosie proaspata.
E o reteta ce merita refacuta pt ca e delicioasa.
@Dorel: Cred ca in primavara o sa murez si eu ceapa; o sa o fac in doua variante: alba si rosie. 🙂
Ma bucur ca ti-a placut reteta.
Nu este prea putin 2 minute pe fiecare parte pentru carne? Cam cat se tine pentru mediu si cat se tine pentru bine facut? Nevasta nu prea tolereaza carnea in sange. Multumesc anticipat
@vlad: Depinde de grosimea bucatii de carne. Cel mai sigur este dupa temperatura interna a carnii, sau dupa cum se simte la apasare cu degetul.
Interesanta ideea acestei salate de ceapa. Am retinut-o. 🙂
@simina: Poate o si gatesti? 🙂
Aratã delicios si e destul de rapid, nu am gãtit cu cepe murate…dar sunã bine 🙂
@Ramona: Da, este o reteta rapida, iar cepele murate vin cu o nota inedita. Daca o incerci vreodata, da-mi de stire cum a iesit.
Radu, arata excelent si cred ca ceapa murata cu stafidele sunt un contrast deosebit. Am sa incerc si eu reteta in weekend.
Mi-ai dat o idee, ca am vazut la piata arpagic mai mare, am sa incerc si eu cateva borcane sa vad ce iese.
@Corina: Sa stii ca ma bate si pe mine gandul sa incerc sa fac muraturi de arpagic. Am in minte alte cateva retete unde ar putea fi folosit.
Imi ploua in gura doar vazand vinul si antricoatele. Salata de ceapa este un bonus care adauga un mic suspans. Friptura asta se putea servi si cu o salata verde simpla, dar trebuia sa contina ceva mai deosebit, iar salata a servit bine acestui scop. Spor la filmari in continuare!
@Sabin: Corect, mergea si cu o salata verde obisnuita, asociata cu Alira. Salata de ceapa este mai deosebita, cel putin pentru noi, si a “deturnat” reteta spre Cabernet by Enira. Multumesc pentru urare.
Sunt un mare iubitor de vinuri si un la fel de mare gurmand. Vinurile prezentate in filmulet sunt excelente, le cunosc, iar salata aceasta de ceapa ma intriga. Am vazut adesea borcane cu astfel de ceapa, cred ca murata, dar nu am cumparat niciodata. Nu stiam la ca o pot folosi, dar se pare ca mi-ati dat o idee buna.
@catalin_p: Asa este, vinurile sunt excelente. Ceapa este murata in otet, deci atentie la cantitatea de otet balsamic adaugata; nu vrem ca salata sa fie prea acra. 🙂
Mi-au placut vinurile, mi-au placut antricoatele, ceapa la fel, dar stafidele m-au dat gata. Sunt imense! Unde ai gasit asa ceva?
@Laura: Sunt stafide Jumbo. Sunt intr-adevar mari si se fac si mai mari cand sunt rehidratate. Se gasesc prin hipermarketuri, dar nu intotdeauna, din pacate.
superba reteta cu condimente merita incercata nota 10 dar vreau sa va intreb ceva daca nu va suparati retete ce sau difuzat pe canal d cu timpu o sa mai postati mar interesa piept de pui cu sos de leurda multumesc mult si cu grataru ati avut o idee exceptionala cu mersu la munte si gatit in aer liber avem inca multe de invatat porc cu unt de trufe a fost de nota 10 multumesc pt reteta
@Eli: Filmarile facute pentru kanal D nu mi-au fost puse toate la dispozotie, din pacate; am postat tot ce am avut. Ma bucur ca v-a place reteta de astazi, sper s-o incercati candva.