Ardei iuti umpluti, inveliti in bacon

Vremea este din ce in ce mai frumoasa, asa ca am profitat si mi-am pus la treaba gratarul Ascona 570MX, de la OutdoorChef. M-am mai laudat cu el in cateva ocazii, asa ca nu trebuie sa va mai spun ca este foarte versatil. Detaliile sale constructive il fac sa poate fi folosit nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor sau afumatoare.

Reteta de fata este una foarte simpla, dar care nu se gateste prea des la gratarelile obisnuite. Acesti ardei sunt insa o gustare delicioasa, destul de surprinzatoare si, in plus, se prepara relativ repede. Sa nu va fie teama de ardei. In general, cei atat de lungi nu sunt prea iuti, iar frigerea atenueaza si ea iuteala.
Bineinteles, daca va deranjeaza ideea de a folosi ardei iuti, puteti folosi ardei capia in locul lor. Adaugati insa in umplutura putina boia iute sau putin sos de ardei iute.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
12 ardei iuti rosii, mari si lungi (circa 8-10 cm lungime)
2 linguri de mustar
2 linguri de brandy
2 linguri de smantana
8 linguri de branza de vaci
4 linguri de branza albastra, faramitata
3 linguri de marar proaspat, tocat
2 lingurite de seminte de chimen, pisate
4 catei de usturoi, rasi
sare
piper negru, proaspat macinat
24 felii de bacon
fire de marar, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel branza de vaci cu smantana, branza albastra, mustar, sare, piper, brandy, marar, usturoi si chimen. Se face o despicatura pe lungimea ardeilor. Se curata de cotor si seminte si se umplu cu grija cu mixtura de branza.

Se incinge gratarul la foc maxim, cu capacul coborat, timp de 10 minute.
Intre timp se infasoara fiecare ardei cu doua felii de bacon. Se asaza rulourile de ardei pe gratar si se gatesc, cu capacul coborat, cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana se rumenesc uniform. Se servesc ardeii imediat, eventual garnisiti cu marar proaspat.

Nota:
Daca doriti sa vedeti la lucru acest gratar aveti optiunea de a participa la Sunday Grilling, primul dintr-o serie de evenimente care si-a propus sa dezvaluie valentele gatitului in aer liber.


  1. rodica paraschiv spune:

    Buna dimineata! Reteta este super, pe placul meu din plin.
    Deabia astept sa vina sambata sa o fac si eu. Este delicioasa si imi sta gandul numai la ea.Un singur lucru vreau sa intreb si imi cer scuze ca iar scriu ca la noi nu am vazut – branza albastra. Cu ce poate fi inlocuita?

    • Radu Popovici spune:

      @rodica: Este vorba despre branza cu mucegai albastru (reteta merge si cu branza cu mucegai verde, de fapt). Astfel de branze se gasesc in toate super marketurile; Roquefort este foarte scumpa, dar sunt si variante mai mult decat abordabile: Dorna Blue si Paladin, de pilda. Eu nu as inlocui-o cu nimic, da un gust excelent.

  2. Vasile spune:

    Branza albastra e branza cu mucegai , gasesti peste 20 de sortimente la un Carrefour obisnuit. Iti recomand Blue Danish , destul de ieftinuta ( 45 lei/kg) pentru branza albastra , si parca un mic mai cremoasa…

  3. Mia spune:

    Buna,desi nu sunt intotdeauna ieftine retetele tale, sunt destul de simple si foarte, foarte bune, colorate si variate. Cand nu stiu ce sa gatesc si vrea familia ceva deosebit, apelez la cate o reteta de la tine si iasa super. Multumim ca ne mai luminezi si pe noi bucataresele de ocazie, am invatat multe. Sanatate si inca o data mersi.

  4. memphis spune:

    Interesant. Am mai vazut asa ceva, dar gatit la cuptor. Cred ca nu ne-ar strica ceva mai multa imaginatie atunci cand gatim pe gratar, asa ca reteta asta este binevenita. Poate servi ca punct de plecare pentru multe alte retete.

  5. mihaelar63 spune:

    Eu totusi i-as inlocui cu Kapia . Primul gand ce mi-a trecut prin minte: ,, Iata un preparat echilibrat, are te toate si fericit combinate ” Eu as prepara umplutura cu o ora -doua inainte pentru a se ,, imbratisa” aromele condimentelor cu cele din branzeturi . Siderata realizez ce inseamna Ascona 570 MX, versatil este cel mai potrivit cuvantpentru a-l descrie .
    WOW !!! si afuma !!! Deja imaginatia imi zburda printre carnuri , legume si ingrediente .

  6. Roxana spune:

    Cred ca sunt foarte gustosi!
    Imi plac preparatele cu mai multe tipuri de branza, iar in combinatie cu iutelea ardeilor cred ca iese o nebunie de gusturi!
    Felicitari pentru retetele inedite pe care ni le prezinti in fiecare zi!

  7. Freya spune:

    Ce bine arata, si imi place si putin iute, sau putin mai mult.
    Ce sos Tabasco, putin Dulce de iute, sau Sirop de ardei iute, daca e sa fie cu capia, desi cred ca va fi cam mare cantitatea de branza, capia are spatiul de umplut prea mare.

    Sunt grozave sosurile astea, domnule Radu, si deja va comand in fiecare luna cateva borcanase, asa ca le gasesc mereu intrebuintare.

    • Radu Popovici spune:

      @Freya: Stiu ca sunteti unul dintre consumatorii asidui de dulce-de-iute si arde-iute. Merg bine si in umplutura ardeilor grasi sau capia. Cel mai bine este, insa, sa gasiti ardei iuti rosii, de dimensiuni mai mari. Din pacate, acum se gasesc foarte greu: eu am avut noroc, iar ai mei au fost, in mod sigur, de sera.

  8. Emil40 spune:

    Sper sa strang mai repede banutii pentru un Ascona, chiar este un gratar deosebit si merita fiecare banut cheltuit cu el, preparatul este incitant si destul de usor de facut, poate il voi incerca pe un gratar clasic, felicitari pentru reteta.

  9. doru spune:

    Facuta pe gratar, reteta are, cred, o hiba. Ardei crestati de-a lungu’, umpluti cu o incarcatura destul de fluida, care curge sigur atunci cand sunt intorsi pe gratar.

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Dupa cum vezi ardeii din poze, au fost ok. Trebuie ca si despicatura sa fie facuta astfel ca sa nu crape ardeiul de tot. Daca ardeii sunr bine impachetati in bacon, hiba dispare. Desigur, mai cad cateva picaturi din umplutura, dar atat. Ascona are un sistem care permite colectarea „cazaturilor” si a grasimii, ca sa nu se arda.

    • Radu Popovici spune:

      @Turist: Am povestit despre asta in reteta: „Sa nu va fie teama de ardei. In general, cei atat de lungi nu sunt prea iuti, iar frigerea atenueaza si ea iuteala.
      Bineinteles, daca va deranjeaza ideea de a folosi ardei iuti, puteti folosi ardei capia in locul lor. Adaugati insa in umplutura putina boia iute sau putin sos de ardei iute.

      Nu am ce spune in plus.

  10. Cami spune:

    Am facut aceasta reteta in weekendul trecut la tara si a avut succes. Cand am facut meniul pentru intalnirea urmatoare am hotarat ca o sa facem din nou ardei iuti umpluti. Am folosit ardei din cei verzi, lungi, care se gasesc in supermarketuri. Din 20 de ardei doar trei au fost cu adevarat iuti, asa cum scria pe eticheta. Ceilalti nu au fost iuti, cel putin nu dupa standardele mele. Dar au fost foarte gustosi, atat cei iuti cat si cei ne-iuti. Am avut si cativa ardei kapia dar nu mi s-au parut la fel de buni. Sunt mai grosi si din cauza asta se schimba raportul dintre umplutura si invelis. Nu au fost la fel de crocanti ca cei subtiri.
    Umplutura care a ramas cand am terminat ardeii a fost consumata toata in timp ce sfaraia gratarul. Pare foarte versatila si cred ca o sa-i mai gasesc si alte intrebuintari.
    Cred ca acesti ardei vor deveni o piesa esentiala in meniurile pentru barbecue-party, asa cum s-a intamplat si cu frigaruile de fructe.

  11. Cami spune:

    Si eu astept asta! Si neaparat trebuie sa vad acele cateva locuri de unde se pot cumpara lucruri interesante. Deja marile lanturi de magazine nu mai sustin setea de experimente. Trebuie sa ma orientez spre comerciantii de nisa. Pe curand!

  12. Dorel spune:

    Azi am incercat aceasta reteta.Nu am gasit brinza albastra si am inocuit-o cu Gorgonzola.De asemenea am folosit 4 ardei iuti si 4 ardei capia pt ca sotia nu se prea impaca cu ardeiul iute.NU am despicat ardeii ci le-am taiat capcecele si dupa ce i_am curatat de simburi i-am umplut .NU e prea greu pt ca ardeii sint destul de mari si se elimina posibilitatea de a curge pasta in impul coacerii.Am ceva experienta la curatat ardei iuti pt ca in toamna am curatat 3kg pt dulceata de ardei iute deci sa curat 8 ardei a fost ca o joaca.
    multumesc din nou pt retete Dorel

  13. Raluca D. spune:

    pure genius!!! tocmai i-am luat de pe gratar.. mmmmmmm…
    vazusem demult reteta asta aici, si tot am vrut sa o gatesc, insa nu am gasit ardei iuti atat de mari pana ieri 😀 desigur, am sa pastrez si samantza. sunt foaaaarte iuti, chiar si dupa ce i-am luat de pe gratar. si sunt mari, cam cat ardeii capia. este un nenea care vine cu o masina si vinde din remorca, pe o stradutza, la mine-n cartier [aviatiei, bucuresti]. el are ce trebuie 🙂 din gradina lui 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *