Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Orezul este unul dintre ingredientele de baza pentru prepararea umpluturilor pentru legume. Ardeii, rosiile, vinetele umplute etc. sunt la ordinea zilei in multe bucatarii din lumea intreaga.
Va propun o varianta proprie de ardei umpluti, plina de culoare, aromata si delicioasa.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
3 ardei mari, de dimensiuni similare si de culori diferite (rosu, verde, portocaliu sau galben)
3 linguri de ulei de orez
1 ceapa mare, tocata
2 catei de usturoi, tocati
1 morcov, ras
12 ciupercute, tocate
2 plicuri cu orez “Riso Scotti” Parboiled Easy Cook
100 g branza telemea, taiata cubulete
2-3 linguri de stafide negre
2-3 linguri de migdale
1 lingurita de curry
1/2 legatura de marar, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se fierbe orezul conform indicatiilor de pe ambalaj.
Se incinge cuptorul la 190 °C. Se unge cu ulei o tava de copt, sau un platou ceramic. Se taie ardeii in jumatate, pe lungime (prin codita), si se curata de cotoare.
Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa, se sareaza si se prajeste la foc mic timp de 5 minute, sau pana ce se inmoaie. Se adauga usturoi si se continua 1-2 minute. Se adauga curry si se amesteca. Se adauga ciupercile si morcovul si se soteaza, la foc mediu-iute, circa 3-4 minute, pana se inmoaie.
Se adauga orezul fiert, migdalele, branza, stafidele si mararul. Se amesteca si se asezoneaza. Se umplu jumatatile de ardei cu mixtura de orez, se stropesc cu restul de ulei si se coc 20 de minute, sau pana ce ardeii sunt fragezi, iar topping-ul este si el rumenit.
Sfaturi:
Ca varianta de reteta pentru vegetarieni, sau pentru cei care postesc, se poate omite branza din lista de ingrediente.
Tare buni trebuie sa fie ardeii acestia.
Sti cum se fac pe la noi ??? Ciorba…..ca si ciorba de perisoare.
@Sidy: Cum adica ciorba? Ardeii umpluti plutesc in supa?
Arata foarte bine si sunt convins ca sunt si foarte gustori. Parca totusi mi-as fi dorit si un sos langa ardei. Un sos de rosii cred ca ar fi fost Ok dar poate si un sos de iaurt cu verdeata tocata. Ce zici, Radu? 🙂
@memphis: Nu te contrazic. Ar fi mers bine alaturi de ambele tipuri de sosuri despre care vorbesti. Poate chiar si gratinati cu un sos Mornay, sau alaturi de un sos de unt, stil olandez, veloute sau Bechamel. De ce nu?Oricum, reteta este doar un punct de pornire. A fost foarte gustoasa si fara sos, nu a fost deloc uscata, caci ardeii sunt suculenti iar umplutura nu este seaca, dar un sos ar fi completat-o mai bine. 🙂
Imi place mult reteta si cred ca modul de prezentare al ardeilor umpluti taiati in jumatate cu codita cu tot este mult mai atragator. Am retinut ideea! 🙂
@Laura: Ma bucur ca ti-a placut reteta. 🙂
Intotdeauna mi-au placut stafidele in combinatia cu orezul! O reteta simpla, fresh, minunat prezentata si cu siguranta foarte gustoasa 🙂
@mariana: Si eu sunt adeptul combinatiilor de orez cu fructe uscate, mirodenii, ierburi aromate, alune si nuci. Acesti ardei sunt, intr-adevar, foarte gustosi. 🙂
Nu mi-au placut niciodata ardeii umpluti, pentru ca se fierb pina se flescaie si arata oribil. Varianta ta e mult mai buna, pentru ca ardeii sunt mai degraba copti/prajiti, si li se pastreaza textura. Pacat ca nu se poate aplica metoda si la ardeii umpluti cu carne…
@Ducky: Ba se poate, daca gatesti, macar partial, carnea inainte. Si mie imi plac mai mult ardeii umpluti care au textura si care sunt fraged-crocanti.