Eu unul nu tin post “organizat”, dar ma gandesc adesea la cei care respecta posturile, mai ales cele mari, cum este cel de dinaintea Craciunului. Uneori mai si postez retete de post, cum este aceasta. Va propun un preparat robust si rustic, dar ingenios, decorativ si delicios.
Tapenade este un preparat din Provence, regiune franceza extrem de importanta din punct de vedere culinar. Tapenade este foarte populara in sudul Frantei, unde este mancata de obicei ca o delicatesa, unsa pe paine, sau ca dip pentru paine, biscuiti, grisine, cruditati etc. sau chiar ca un condiment, in umpluturi sau sosuri.
Ingredientul de baza sunt maslinele, in special cele negre. Ele sunt tocate fin impreuna cu capere si apoi amestecate cu ulei de masline extra virgin. Exista multe variante de tapenade, functie de aromele adaugate: cu ansoa, usturoi, ierburi, suc de lamaie, ardei iute sau chiar brandy.
Bucatarie: franceza
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 45 minute
Ingrediente:
85 g capere murate
85 g masline negre, curatate de samburi
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de frunze de cimbru, proaspat (sau oregano proaspat, tocat)
4-5 linguri de ulei de masline
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
piper negru, proaspat macinat
2 ardei grasi rosii, taiati in jumatate si curatati
fasiute de ardei iute, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala caperele sub jet de apa rece si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se amesteca intr-un blender caperele cu masline, ardei iute, jumatate din usturoi, 3 linguri de ulei, cimbru si piper pana ce se obtine o pasta neomogena. Se pune deoparte.
Se incinge cuptorul la 200 °C. Se unge un platou cu putin ulei. Se asaza in platou jumatatile de ardei. Se presara cu restul de usturoi, se umplu cu tapenade si se stropesc cu putin ulei de masline. Se coc 40-45 de minute.
Acesti ardei umpluti se servesc singuri, ca gustare, sau ca garnitura alaturi de peste sau pui la gratar, copt sau prajit.
Nota:
Folositi masline de calitate buna, cu mult gust si aroma, preferabil nu din cele care au fost total desarate, altfel tapenada dvs. nu va fi indeajuns de gustoasa.
Nu sarati inainte de a gusta tapenada. Caperele si maslinele pot fi indeajuns de sarate ca sa nu mai fie necesar un adaus de sare.
Buna Radu,
Felicitari dai dovada de extrem de multa inventivitate.
O sa incerc si eu reteta asta insa o sa aduc si niste ciuperci in amestec – pt a nu fi atat de concentrat in maslinute.
Ce zici de ideea mea?
Multumesc,
@jozefinero: Zic ca trebuie incercat. De ce nu? 🙂
Faina reteta !!! Spre rusinea mea nu am auzit de tapenade pana acum . Oare e obligatoriu a se da la cuptor in ardei sau se poate consuma direct ca o pasta ? Posibil prin coacere se potenteaza si intrepatrund mai mult aromele !
@mihaelar63: Tapenade se mananca, cel mai des, unsa pe paine; este chiar facuta pentru asta. Dar se poate folosi si in diverse alte feluri, dupa imaginatia bucatarului.
Buna dimineata! O reteta noua, noua. Eu nu am auzit niciodata de aceasta combinatie dar pt. ca imi plac f. mult maslinele si caperele sunt convinsa ca au un gust super ardeii umpluti. Asortarea culorilor mie imi place, nu mi se pare nimic straniu. Imi place mult fotografia si ar fi bine sa mai dati odata reteta si in apropierea posturilor. Duminica placuta!
@rodica Paraschiv: As am sa fac. Ma bucur ca gasiti reteta interesanta.
ingenios ?
chiar si din poza ta , nu stiu cat de decorativ este . cand vine vorba de mancare , nu cred ca negru si maro sunt chiar apetisante , mai ales sub forma de pasta .
si cum sugerezi si tu , azi majoritatea maslinelor sunt mari si aratoase dar au probleme cu gustul si aroma .
ai uitat sa spui “pentru cei lenesi” ca exista pasta de masline si in comert , gata facuta … hehehe
@cristi-j: Ingenios in masura in care la noi aproape nu s-a auzit de tapenade, iar ardeii se umplu altfel si cu alte lucruri. Pana la urma, aproape totul este relativ. Blogul meu este pentru marele public, nu pentru o mana de initiati.
Coloristic, negrul desi nu este apetisant in sine, pune bine in valoare celelalte culori. Mie preparatul mi se pare decorativ, mai ales in comparatie cu ce se gateste pe la noi. Sarmalele nu arata deloc mai bine, de exemplu.
Corect, cei lenesi au varianta lor. Noroc ca ai mentionat-o. 🙂
Auzisem de tapenade, stiam ca este ceva cu masline, dar acum m-am lamurit pe deplin. Multumesc pentru informatii.
Reteta este deosebita cel putin pentru mine si vreau neaparat s-o incerc. Imi place cum ai taiat ardeii si cum arata preparatul. 🙂
@simina: Ma bucur ca ai gasit cateva informatii noi si o reteta care te atrage. Spor la lucru!