Eu unul nu tin post “organizat”, dar ma gandesc adesea la cei care respecta posturile, mai ales cele mari, cum este cel de dinaintea Craciunului. Uneori mai si postez retete de post, cum este aceasta. Va propun un preparat robust si rustic, dar ingenios, decorativ si delicios.


Tapenade este un preparat din Provence, regiune franceza extrem de importanta din punct de vedere culinar. Tapenade este foarte populara in sudul Frantei, unde este mancata de obicei ca o delicatesa, unsa pe paine, sau ca dip pentru paine, biscuiti, grisine, cruditati etc. sau chiar ca un condiment, in umpluturi sau sosuri.
Ingredientul de baza sunt maslinele, in special cele negre. Ele sunt tocate fin impreuna cu capere si apoi amestecate cu ulei de masline extra virgin. Exista multe variante de tapenade, functie de aromele adaugate: cu ansoa, usturoi, ierburi, suc de lamaie, ardei iute sau chiar brandy.

Bucatarie: franceza
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
85 g capere murate
85 g masline negre, curatate de samburi
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de frunze de cimbru, proaspat (sau oregano proaspat, tocat)
4-5 linguri de ulei de masline
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
piper negru, proaspat macinat
2 ardei grasi rosii, taiati in jumatate si curatati
fasiute de ardei iute, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala caperele sub jet de apa rece si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se amesteca intr-un blender caperele cu masline, ardei iute, jumatate din usturoi, 3 linguri de ulei, cimbru si piper pana ce se obtine o pasta neomogena. Se pune deoparte.

Se incinge cuptorul la 200 °C. Se unge un platou cu putin ulei. Se asaza in platou jumatatile de ardei. Se presara cu restul de usturoi, se umplu cu tapenade si se stropesc cu putin ulei de masline. Se coc 40-45 de minute.
Acesti ardei umpluti se servesc singuri, ca gustare, sau ca garnitura alaturi de peste sau pui la gratar, copt sau prajit.

Nota:
Folositi masline de calitate buna, cu mult gust si aroma, preferabil nu din cele care au fost total desarate, altfel tapenada dvs. nu va fi indeajuns de gustoasa.

Nu sarati inainte de a gusta tapenada. Caperele si maslinele pot fi indeajuns de sarate ca sa nu mai fie necesar un adaus de sare.