Canton (Guangdong) este o provincie situata in sudul Chinei, vestita pentru bucataria sa rafinata si extrem de variata. Majoritatea restaurantelor chinezesti din Occident servesc, in primul rand, preparate cantoneze.

Aceasta reteta este deosebit de gustoasa si de aromata; se prepara rapid si este simpla. Are deci toate calitatile ca sa va tenteze in acest sfarsit de saptamana.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 17 minute

Ingrediente:
1 kg aripioare de pui
6 linguri de sos de soia
1/4 cana cu sos de stridii
2 lingurite de zahar
1/4 lingurita de piper negru macinat
1 1/4 cana cu apa + 2 linguri
1 lingura de amidon
2 cepe verzi, taiate bucatele
6 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
3 cani ulei de arahide (sau de floarea-soarelui) + 3 linguri
frunze mixte de salata, pentru servit

Indicatii:
Se spala aripioarele de pui, se sterg cu prosoape de hartie si se taie in trei bucati, la incheieturi. Se arunca varfurile aripilor. Se pun intr-un castron si se stropesc cu 2 linguri de sos de soia.

Se amesteca sosul de stridii, restul de sos de soia, zaharul, piperul negru si 1 cana cu apa.
Separat, se amesteca amidonul cu 2 linguri de apa.

Se incinge uleiul intr-un wok si se prajesc in baie-de-ulei aripioarele de pui, in 2-3 transe, pana ce se rumenesc (cca. 3 minute). Se scot si se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Uleiul ramas in wok se arunca.

Se incinge apoi wokul, se adauga 3 linguri de ulei proaspat. Cand uleiul este fierbinte, se adauga ceapa verde si ghimbirul si se soteaza rapid 20 de secunde. Se adauga aripioarele prajite si se amesteca bine, apoi se adauga mixtura de sos de stridii.

Se lasa aripioarele sa fiarba (wokul nu se acopera), amestecand ocazional, astfel ca intreaga suprafata a lor sa vina in contact cu lichidul.

Dupa 5-10 minute, cand lichidul se evapora si mai ramane doar 1/3 sau 1/2 cana, se adauga mixtura de apa cu amidon.
Se amesteca permanent, pana ce sosul se ingroasa si adera la aripioare. Cand sosul nu mai are cum sa se ingroase mai departe, se scot aripioarele pe un platou si se servesc imediat, alaturi de frunze de salata.