Canton (Guangdong) este o provincie situata in sudul Chinei, vestita pentru bucataria sa rafinata si extrem de variata. Majoritatea restaurantelor chinezesti din Occident servesc, in primul rand, preparate cantoneze.
Aceasta reteta este deosebit de gustoasa si de aromata; se prepara rapid si este simpla. Are deci toate calitatile ca sa va tenteze in acest sfarsit de saptamana.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 17 minute
Ingrediente:
1 kg aripioare de pui
6 linguri de sos de soia
1/4 cana cu sos de stridii
2 lingurite de zahar
1/4 lingurita de piper negru macinat
1 1/4 cana cu apa + 2 linguri
1 lingura de amidon
2 cepe verzi, taiate bucatele
6 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
3 cani ulei de arahide (sau de floarea-soarelui) + 3 linguri
frunze mixte de salata, pentru servit
Indicatii:
Se spala aripioarele de pui, se sterg cu prosoape de hartie si se taie in trei bucati, la incheieturi. Se arunca varfurile aripilor. Se pun intr-un castron si se stropesc cu 2 linguri de sos de soia.
Se amesteca sosul de stridii, restul de sos de soia, zaharul, piperul negru si 1 cana cu apa.
Separat, se amesteca amidonul cu 2 linguri de apa.
Se incinge uleiul intr-un wok si se prajesc in baie-de-ulei aripioarele de pui, in 2-3 transe, pana ce se rumenesc (cca. 3 minute). Se scot si se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Uleiul ramas in wok se arunca.
Se incinge apoi wokul, se adauga 3 linguri de ulei proaspat. Cand uleiul este fierbinte, se adauga ceapa verde si ghimbirul si se soteaza rapid 20 de secunde. Se adauga aripioarele prajite si se amesteca bine, apoi se adauga mixtura de sos de stridii.
Se lasa aripioarele sa fiarba (wokul nu se acopera), amestecand ocazional, astfel ca intreaga suprafata a lor sa vina in contact cu lichidul.
Dupa 5-10 minute, cand lichidul se evapora si mai ramane doar 1/3 sau 1/2 cana, se adauga mixtura de apa cu amidon.
Se amesteca permanent, pana ce sosul se ingroasa si adera la aripioare. Cand sosul nu mai are cum sa se ingroase mai departe, se scot aripioarele pe un platou si se servesc imediat, alaturi de frunze de salata.
La fel ca si la sosul de soya pe care le-am gasit, amandoua au pe lista de componente chestii pe car enu le vreau in organismul meu.
Exceptie face sosul de soya light pe care l-am gasit are doar apa, sare, soia, faina. Recomanda-mi un sos de stridii care sa aiba componente pe care sa le pot identifica doar citindu-le.
@Emanuel: Sa stii ca nu am o sursa de sosuri alta decat kipermarketurile. Deci, daca nu-ti plac cele de acolo, trebuie sa te lipsesti de ele, cel putin pana gasesti alta suesa de sosuri bio, eco sau ce-ti trebuie tie.
Am facut reteta in seara asta fara sos de stridii. Delicios. Si am gasit la K..land un sos de soia light foarte bun si fara compozitia stufoasa a celor mult mai scumpe.
@Emanuel: De ce fara sos de stridii? Nu ai avut, sau nu-ti place?
Eu le fac crocante,le tin o noapte in tot felu de mirodenii,cu sos de soia,dupa care le trec prin faina si le prajesc. Merita incercata si reteta dv.arata foarte bine. Multumesc de sfaturi.
@Irina: Pai atunci nu prea este identica. 🙂
Amidonul are rol de ingrosator de sos. Mai da si luciu si o textura matasoasa sosului. Sosul ingrosat „imbraca” mai usor aripioarele.
Super aripioarele preferatele noastre,reteta e cam identica cu a mea,numai ca eu nu am pus nici o data sos de stridii si nici amidon. Chiar ce efect are amidonul in aceasta reteta? Imi plac la nebunie Mai ales cu usturoi,yammy ce pofta mi-ati facut.
Minunate aceste aripioare…de fapt ca si toate retetele tale…
@Lili: Multumesc. Esti amabila. 🙂
Nu am fãcut de mult aripioare.
Sunã tentant!
@Ramona: Daca gasesti sos de stridii chiar este pacat sa nu le incerci. Este o reteta simpla, iar rezultatul final este delicios.