Iata o reteta delicioasa, foarte aromata si usor de preparat. Aceste aripioare se servesc de obicei ca gustare, alaturi de un pahar de bere rece. Pentru o masa mai consistenta, serviti aripioarele alaturi de orez fiert si de o salata de cruditati (muguri de fasole, varza, ceapa verde, castravete, morcovi).


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
12 aripioare de pui
4 catei de usturoi, rasi
4 cm bucata de ghimbir, rasa
3 linguri de suc de lamaie
3 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
2 lingurite de „5 arome chinezesti
1 lingurita de ardei iute uscat, pisat
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1 lingurita de ulei brun de susan
100 ml fond de pui
1 lingura de seminte de susan
feliute de lamaie, pentru servit
2-3 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate
frunze proaspete de coriandru, pentru servit

Instructiuni:
Se reteaza si se arunca (sau se folosesc la prepararea unui fond) varfurile aripioarelor. Se taie aripioara la incheietura, pentru a obtine cele doua bucati mai carnoase.

Se amesteca intr-un castron usturoi, suc de lamaie, ulei de susan, sos de soia, miere, „5 arome chinezesti”, ardei iute pisat si piper alb. Se adauga aripioarele si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa aripioarele la marinat minim 2 ore, cel mai bine peste noapte.

Se incinge cuptorul la 220 °C. Se scot aripioarele din marinada si se aranjeaza, intr-un singur strat, intr-o tava de copt. Se coc 20-25 de minute, umezindu-le in acest timp de cel puţin 2-3 ori cu marinada.

Intre timp se prajesc 30-40 de secunde semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei, la foc mic, pana ce incep sa se rumeneasca si sa miroasa. Se pun deoparte.

Se asaza aripioarele pe un platou. Se adauga fondul in tava si se da in clocot, pe aragaz. Se mijoteaza mixtura pana la o consistenta siropoasa, se adauga coriandrul tocat si se amesteca. Se toarna sosul peste aripioare. Se presara cu seminte de susan prajite. Se servesc alaturi de feliute de lamaie, ornate cu frunze proaspete de coriandru.