Iata o reteta delicioasa, foarte aromata si usor de preparat. Aceste aripioare se servesc de obicei ca gustare, alaturi de un pahar de bere rece. Pentru o masa mai consistenta, serviti aripioarele alaturi de orez fiert si de o salata de cruditati (muguri de fasole, varza, ceapa verde, castravete, morcovi).
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
12 aripioare de pui
4 catei de usturoi, rasi
4 cm bucata de ghimbir, rasa
3 linguri de suc de lamaie
3 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
2 lingurite de „5 arome chinezesti”
1 lingurita de ardei iute uscat, pisat
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1 lingurita de ulei brun de susan
100 ml fond de pui
1 lingura de seminte de susan
feliute de lamaie, pentru servit
2-3 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate
frunze proaspete de coriandru, pentru servit
Instructiuni:
Se reteaza si se arunca (sau se folosesc la prepararea unui fond) varfurile aripioarelor. Se taie aripioara la incheietura, pentru a obtine cele doua bucati mai carnoase.
Se amesteca intr-un castron usturoi, suc de lamaie, ulei de susan, sos de soia, miere, „5 arome chinezesti”, ardei iute pisat si piper alb. Se adauga aripioarele si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa aripioarele la marinat minim 2 ore, cel mai bine peste noapte.
Se incinge cuptorul la 220 °C. Se scot aripioarele din marinada si se aranjeaza, intr-un singur strat, intr-o tava de copt. Se coc 20-25 de minute, umezindu-le in acest timp de cel putin 2-3 ori cu marinada.
Intre timp se prajesc 30-40 de secunde semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei, la foc mic, pana ce incep sa se rumeneasca si sa miroasa. Se pun deoparte.
Se asaza aripioarele pe un platou. Se adauga fondul in tava si se da in clocot, pe aragaz. Se mijoteaza mixtura pana la o consistenta siropoasa, se adauga coriandrul tocat si se amesteca. Se toarna sosul peste aripioare. Se presara cu seminte de susan prajite. Se servesc alaturi de feliute de lamaie, ornate cu frunze proaspete de coriandru.
si le gasim gata preparate?
@irina: Da. Dar se pot prepara si in casa, foarte usor.
O bunatate pe care eu as minca-o toata ziua, sunt preferatele noastre
Ce sunt mirodeniile alea chinezesti? Nu am auzit aici de asa ceva, se poate inlocui cu ceva?
Multumim mult pentru sfaturi.
@Irina: 5 arome chinezesti sunt un amestec de anason stelat, piper de Sichuan, fenicul, cuisoare si scortisoara chinezeasca (cassia).
Multumesc foarte mult.
Foarte buna reteta si nu mi se pare dificila deloc. Am sa incerc sa o fac si eu la sfarsit de saptamana dar nu stiu daca la noi se gaseste- 5 arome chinezesti. Cat ghimbir praf trebuie sa pui daca nu ai la indemana proaspat?
@rodica: Ghimbirul proaspat nu se inlocuieste cu cel pudra. Cele doua sunt foarte diferite. ghimbir proaspat se gaseste, din fericire, in toate hipermarketurile si in multe dintre supermarketuri.
“5 arome chinezesti” se gasesc in Bucuresti la Bacania Veche, Ki-Life etc. Se pot cumpara si de pe Internet.
Simplu si delicios, marca Radu. Totusi, nu este cam mult sa marinezi aripioarele peste noapte? Vor mai pastra gust de pui sau doar de marinada? Mie mi se pare o perioada cam lunga.
@memphis: Nu este reteta mea, am cules-o de prin vreo carte. Iar chinezii chiar marineaza carnea timpi lungi. Si eu cred la fel despre marinare, desi reteta originala asa indica: peste noapte. Marinada este robusta, cu gusturi puternice, iar eu as zice ca la dimensiunea aripioarelor, desi sunt protejate de piele, 8 ore este cam mult, de aceea am si preferat doar doua, maxim trei ore.
Imi place reteta. e simpla si cu 5 arome chinezesti nu are cum sa nu aiba o aroma exceptionala. Am pus-o deoparte pentru weekend. 😀
@Yoyo: Vezi ca te tin minte si te intreb daca chiar ai gatit-o. Pana in weekend mai este mult timp, poate o incerci mai repede. 🙂
Minunate aripioarele astea cu bere dar cred ca merg la fel de bine si cu un vin alb si sec. Bune sa le ai la indemana pentru rontait in timp ce te uiti la televizor. 🙂
@mircea: Merg si cu vin alb, probabil, dar trebuie unul care sa poata tine piept sau completa mirodeniile si aciditatea.