Aripioare de pui cu lamaie si „5 arome chinezesti”

Iata o reteta delicioasa, foarte aromata si usor de preparat. Aceste aripioare se servesc de obicei ca gustare, alaturi de un pahar de bere rece. Pentru o masa mai consistenta, serviti aripioarele alaturi de orez fiert si de o salata de cruditati (muguri de fasole, varza, ceapa verde, castravete, morcovi).
aripioare de pui cu lamaie si 5 arome - Aripioare de pui cu lamaie si „5 arome chinezesti” 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
12 aripioare de pui
4 catei de usturoi, rasi
4 cm bucata de ghimbir, rasa
3 linguri de suc de lamaie
3 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
2 lingurite de „5 arome chinezesti
1 lingurita de ardei iute uscat, pisat
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1 lingurita de ulei brun de susan
100 ml fond de pui
1 lingura de seminte de susan
feliute de lamaie, pentru servit
2-3 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate
frunze proaspete de coriandru, pentru servit
Instructiuni:
Se reteaza si se arunca (sau se folosesc la prepararea unui fond) varfurile aripioarelor. Se taie aripioara la incheietura, pentru a obtine cele doua bucati mai carnoase.
Se amesteca intr-un castron usturoi, suc de lamaie, ulei de susan, sos de soia, miere, „5 arome chinezesti”, ardei iute pisat si piper alb. Se adauga aripioarele si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa aripioarele la marinat minim 2 ore, cel mai bine peste noapte.
Se incinge cuptorul la 220 °C. Se scot aripioarele din marinada si se aranjeaza, intr-un singur strat, intr-o tava de copt. Se coc 20-25 de minute, umezindu-le in acest timp de cel putin 2-3 ori cu marinada.
Intre timp se prajesc 30-40 de secunde semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei, la foc mic, pana ce incep sa se rumeneasca si sa miroasa. Se pun deoparte.
Se asaza aripioarele pe un platou. Se adauga fondul in tava si se da in clocot, pe aragaz. Se mijoteaza mixtura pana la o consistenta siropoasa, se adauga coriandrul tocat si se amesteca. Se toarna sosul peste aripioare. Se presara cu seminte de susan prajite. Se servesc alaturi de feliute de lamaie, ornate cu frunze proaspete de coriandru.

13 comentarii pe “Aripioare de pui cu lamaie si „5 arome chinezesti”

  1. Irina spune:

    O bunatate pe care eu as minca-o toata ziua, sunt preferatele noastre
    Ce sunt mirodeniile alea chinezesti? Nu am auzit aici de asa ceva, se poate inlocui cu ceva?
    Multumim mult pentru sfaturi.

    • Radu Popovici spune:

      @Irina: 5 arome chinezesti sunt un amestec de anason stelat, piper de Sichuan, fenicul, cuisoare si scortisoara chinezeasca (cassia).

  2. rodica paraschiv spune:

    Foarte buna reteta si nu mi se pare dificila deloc. Am sa incerc sa o fac si eu la sfarsit de saptamana dar nu stiu daca la noi se gaseste- 5 arome chinezesti. Cat ghimbir praf trebuie sa pui daca nu ai la indemana proaspat?

    • Radu Popovici spune:

      @rodica: Ghimbirul proaspat nu se inlocuieste cu cel pudra. Cele doua sunt foarte diferite. ghimbir proaspat se gaseste, din fericire, in toate hipermarketurile si in multe dintre supermarketuri.
      “5 arome chinezesti” se gasesc in Bucuresti la Bacania Veche, Ki-Life etc. Se pot cumpara si de pe Internet.

  3. memphis spune:

    Simplu si delicios, marca Radu. Totusi, nu este cam mult sa marinezi aripioarele peste noapte? Vor mai pastra gust de pui sau doar de marinada? Mie mi se pare o perioada cam lunga.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Nu este reteta mea, am cules-o de prin vreo carte. Iar chinezii chiar marineaza carnea timpi lungi. Si eu cred la fel despre marinare, desi reteta originala asa indica: peste noapte. Marinada este robusta, cu gusturi puternice, iar eu as zice ca la dimensiunea aripioarelor, desi sunt protejate de piele, 8 ore este cam mult, de aceea am si preferat doar doua, maxim trei ore.

  4. mircea spune:

    Minunate aripioarele astea cu bere dar cred ca merg la fel de bine si cu un vin alb si sec. Bune sa le ai la indemana pentru rontait in timp ce te uiti la televizor. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.