Aripioare de pui cu sos de fasole neagra

Sosul de fasole neagra (Black Bean Sauce) se gaseste din cand in cand in supermarketurile noastre. Consistenta sa este groasa, are o culoare neagra, stralucitoare si un gust preponderent sarat, deosebit de complex, cu nuante dulcege si picante.
Aripioare de pui cu sos de fasole neagra

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: uşor
Cantitate: 4 porţii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gătit: 20 minute
Ingrediente:
12 aripioare de pui, cu vârfurile retezate
2 linguriţe de zahăr de trestie (sau zahăr brun)
1 lingură de sos de soia dark
1 lingură de sos de soia light
1 lingură de vin de orez
300 ml ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 cm bucată de ghimbir, tocat foarte fin
1 ceapă verde, tocată mărunt
2 linguri de sos de fasole neagra
150 ml fond de pui
1 lingură de miere
ardei iute rosu, tocat marunt, pentru ornat
Instrucţiuni:
Se amestecă într-un castron zahărul cu cele doua tipuri de sos de soia şi cu vinul. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă aripioarele de pui şi se amestecă bine. Se lasă la marinat, în frigider, cu castronul acoperit, cât mai mult posibil, dar minim 1 oră, amestecând din când în când.
Se scot aripioarele din marinadă (lichidul se păstrează). Se încinge uleiul şi se prăjesc aripioarele 3 minute, până ce se rumenesc uniform. Se scurg de ulei pe prosoape de hârtie.
Se scurge uleiul din wok, păstrând cam 1 lingura. Se adaugă ghimbir, ceapă verde şi sos de fasole neagra. Se prajesc ingredientele la foc iute timp de 30-40 de secunde, apoi se adaugă aripioarele şi marinada pusa deoparte. Se amestecă bine. Se adaugă fondul şi se dă mixtura în clocot. Se micşorează flacăra, se acoperă wok-ul şi se fierb aripioarele 8-10 minute, amestecând ocazional.
Se scoate capacul şi se măreşte flacăra. Se reduce sosul până ce se face gros şi lipicios. Se adaugă mierea şi se amestecă bine. Se servesc aripioarele alaturi de orez fiert, ornate cu putina ceapa verde si ardei iute rosu, tocat marunt, stropite din belsug cu sosul din wok.
Aceste aripioare sunt delicioase si reci, asa ca puteti gati o transa mai mare, ca sa va asigurati o provizie excelenta de gustari.
Sfaturi:
Sos de fasole neagra puteti gasi si in magazinele alimentare chinezesti; in mod sigur cele din Dragonul Rosu 1 si 2 il au la vanzare.
Daca afara este cald, incercati preparatul, mai ales daca il serviti rece, band ceai chinezesc fierbinte. Veti fi surprinsi de efectul racoritor al acestuia.
Mancati aripioarele cu mana (aprovizionati-va cu servetele din belsug), iar orezul cu betisoare.


11 comentarii pe “Aripioare de pui cu sos de fasole neagra

  1. Daniela spune:

    Cred ca sunt super delicioase! Nu mai stiu ce sa mai gatesc, caut pe net diferite retete si mi-am amintit de tine, de site-ul tau si am vazut aceasta reteta… Numai din poze iti vine sa le mananci!

  2. Jacob spune:

    Hallo Radu,

    pote cä vä ajutä Reteta mea aicia…Mai am si alte Variante , da eu zic cä pe Baza asta se poate varia dupä Fantasie..

    Ingrediente:
    2 Dose Fasole neagrä
    1 Ceapä täiatä märunt
    4 Cätei de Usturoi
    80-100 g Släninä
    50 ml Vin rosu
    125 ml Supä de Carne
    1 Linguritä de Cimbru
    1 Praf de Chili
    1 Lingurä Miere
    6 Linguri Balsamico rosu
    Sare si Piper

    Pregätire:
    Slänina se taie märunt se lasä sä se inmaoie un pic pe Foc mare , apoi se adaugä Ceapa toocatä. se rumenesc amindouä bine apoi se adaugä Usturoiul täiat märunt. Se stinge cu Vinul Rosu si se lasä sä se evapore.Restul Ingredienteleor se amestecä si se püreazä. Se adaugä si Präjeala si se mai dä o Turä in Blender. se mai pune dupä aia pe Foc se mai fierbe un pic si se condimenteazä dupä Gust.

    Salutäri

    • Radu Popovici spune:

      @Jacob: Multumesc pentru reteta. Este o varianta occidentala interesanta. Totusi, sosul de fasole neagra chinezesc se obtine din fasole fermentata si cred ca poate fi aproximat ceva mai bine folosind alte sosuri chinezesti (ca cel de stridii) sau sosuri pe baza de ingerdiente asiatice (ca Worcestershire). Oricum insa, varianta ta este de apreciat. O voi incerca, caci este plina de „umami” natural, dar doar cand voi gati preparate europene.
      Pentru cele asiatice voi inlocui vinul rosu cu vin de orez, otetul balsamic cu otet chinezesc de orez maturat, de culoare bruna, si cimbrul cu ghimbir. 🙂

  3. andra spune:

    Asa m-as apuca si eu de gatit retete asiatice caci imi place mult mancarea asiatica, mai ales cea chinezeasca. Din pacate ma omoara ingredientele astea; nu am timp sa umblu ore in sir dupa un sos sau un condiment special. Asa ma enerveaza ca nu se gasesc mai usor.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Nici eu nu as umbla ore in sir ca sa cumpar un sos, desi uneori sunt obligat sa fac asta. Am insa o veste buna: se deschide China Town pe data de 19 iulie, in Afumati. Ia cu tine 2 sacose mari si cateva sute de lei si iti faci aprovizionarea pe cel putin 6 luni. Ai parte de un soc financiar, dar te-ai asigurat pe o perioada mai lunga. Este metoda pe care o aplic eu si chiar nu am alta solutie sa-ti propun.

  4. Yoyo spune:

    Radu, am inteles ca sosul acesta de fasole neagra este un ingredient principal dar totusi cu ce ar putea fi inlocuit? Nu cred ca l-am vazut vreodata pe piata.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Grea intrebare. Daca il inlocuim este deja alta reteta. De dragul experimentului poti insa sa incerci sa gatesti reteta cu sos de stridii sau sos Worcestershire (vezi ca acesta sa fie de la Lea & Perrins). Sunt convins ca reteta va functiona, desi, bineinteles, vei obtine un preparat diferit ca gust si aroma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.