Aripioare de pui cu sos de fasole neagra

Sosul de fasole neagra (Black Bean Sauce) se gaseste din cand in cand in supermarketurile noastre. Consistenta sa este groasa, are o culoare neagra, stralucitoare si un gust preponderent sarat, deosebit de complex, cu nuante dulcege si picante.
Aripioare de pui cu sos de fasole neagra

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
12 aripioare de pui, cu varfurile retezate
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 lingura de sos de soia dark
1 lingura de sos de soia light
1 lingura de vin de orez
300 ml ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 cm bucata de ghimbir, tocat foarte fin
1 ceapa verde, tocata marunt
2 linguri de sos de fasole neagra
150 ml fond de pui
1 lingura de miere
ardei iute rosu, tocat marunt, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca într-un castron zaharul cu cele doua tipuri de sos de soia si cu vinul. Cand zaharul s-a dizolvat, se adauga aripioarele de pui si se amesteca bine. Se lasa la marinat, în frigider, cu castronul acoperit, cat mai mult posibil, dar minim 1 ora, amestecand din cand în cand.
Se scot aripioarele din marinada (lichidul se pastreaza). Se încinge uleiul si se prajesc aripioarele 3 minute, pana ce se rumenesc uniform. Se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se scurge uleiul din wok, pastrand cam 1 lingura. Se adauga ghimbir, ceapa verde si sos de fasole neagra. Se prajesc ingredientele la foc iute timp de 30-40 de secunde, apoi se adauga aripioarele si marinada pusa deoparte. Se amesteca bine. Se adauga fondul si se da mixtura în clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera wok-ul si se fierb aripioarele 8-10 minute, amestecand ocazional.
Se scoate capacul si se mareste flacara. Se reduce sosul pana ce se face gros si lipicios. Se adauga mierea si se amesteca bine. Se servesc aripioarele alaturi de orez fiert, ornate cu putina ceapa verde si ardei iute rosu, tocat marunt, stropite din belsug cu sosul din wok.
Aceste aripioare sunt delicioase si reci, asa ca puteti gati o transa mai mare, ca sa va asigurati o provizie excelenta de gustari.
Sfaturi:
Sos de fasole neagra puteti gasi si in magazinele alimentare chinezesti; in mod sigur cele din Dragonul Rosu 1 si 2 il au la vanzare.
Daca afara este cald, incercati preparatul, mai ales daca il serviti rece, band ceai chinezesc fierbinte. Veti fi surprinsi de efectul racoritor al acestuia.
Mancati aripioarele cu mana (aprovizionati-va cu servetele din belsug), iar orezul cu betisoare.

11 comentarii pe “Aripioare de pui cu sos de fasole neagra

  1. Daniela spune:

    Cred ca sunt super delicioase! Nu mai stiu ce sa mai gatesc, caut pe net diferite retete si mi-am amintit de tine, de site-ul tau si am vazut aceasta reteta… Numai din poze iti vine sa le mananci!

  2. Jacob spune:

    Hallo Radu,

    pote cä vä ajutä Reteta mea aicia…Mai am si alte Variante , da eu zic cä pe Baza asta se poate varia dupä Fantasie..

    Ingrediente:
    2 Dose Fasole neagrä
    1 Ceapä täiatä märunt
    4 Cätei de Usturoi
    80-100 g Släninä
    50 ml Vin rosu
    125 ml Supä de Carne
    1 Linguritä de Cimbru
    1 Praf de Chili
    1 Lingurä Miere
    6 Linguri Balsamico rosu
    Sare si Piper

    Pregätire:
    Slänina se taie märunt se lasä sä se inmaoie un pic pe Foc mare , apoi se adaugä Ceapa toocatä. se rumenesc amindouä bine apoi se adaugä Usturoiul täiat märunt. Se stinge cu Vinul Rosu si se lasä sä se evapore.Restul Ingredienteleor se amestecä si se püreazä. Se adaugä si Präjeala si se mai dä o Turä in Blender. se mai pune dupä aia pe Foc se mai fierbe un pic si se condimenteazä dupä Gust.

    Salutäri

    • Radu Popovici spune:

      @Jacob: Multumesc pentru reteta. Este o varianta occidentala interesanta. Totusi, sosul de fasole neagra chinezesc se obtine din fasole fermentata si cred ca poate fi aproximat ceva mai bine folosind alte sosuri chinezesti (ca cel de stridii) sau sosuri pe baza de ingerdiente asiatice (ca Worcestershire). Oricum insa, varianta ta este de apreciat. O voi incerca, caci este plina de “umami” natural, dar doar cand voi gati preparate europene.
      Pentru cele asiatice voi inlocui vinul rosu cu vin de orez, otetul balsamic cu otet chinezesc de orez maturat, de culoare bruna, si cimbrul cu ghimbir. 🙂

  3. andra spune:

    Asa m-as apuca si eu de gatit retete asiatice caci imi place mult mancarea asiatica, mai ales cea chinezeasca. Din pacate ma omoara ingredientele astea; nu am timp sa umblu ore in sir dupa un sos sau un condiment special. Asa ma enerveaza ca nu se gasesc mai usor.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Nici eu nu as umbla ore in sir ca sa cumpar un sos, desi uneori sunt obligat sa fac asta. Am insa o veste buna: se deschide China Town pe data de 19 iulie, in Afumati. Ia cu tine 2 sacose mari si cateva sute de lei si iti faci aprovizionarea pe cel putin 6 luni. Ai parte de un soc financiar, dar te-ai asigurat pe o perioada mai lunga. Este metoda pe care o aplic eu si chiar nu am alta solutie sa-ti propun.

  4. Yoyo spune:

    Radu, am inteles ca sosul acesta de fasole neagra este un ingredient principal dar totusi cu ce ar putea fi inlocuit? Nu cred ca l-am vazut vreodata pe piata.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Grea intrebare. Daca il inlocuim este deja alta reteta. De dragul experimentului poti insa sa incerci sa gatesti reteta cu sos de stridii sau sos Worcestershire (vezi ca acesta sa fie de la Lea & Perrins). Sunt convins ca reteta va functiona, desi, bineinteles, vei obtine un preparat diferit ca gust si aroma.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.