Este un preparat foarte popular în restaurantele cantoneze. Sosul Hoi Sin se potriveşte perfect cu sosul de soia şi cu mierea. Reteta este rapida, iar gustul absolut delicios, dulce-sarat si aromat.


Bucatarie: chineza
Dificultate: uşor
Cantitate: 4 porţii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gătit: 15 minute

Ingrediente:
12 aripioare de pui, cu vârfurile retezate
2 linguriţe de zahăr de trestie (sau zahăr brun)
1 lingură de sos de soia dark
2 linguri de sos de soia light
1 lingură de vin de orez Shiaoxing
300 ml ulei de floarea-soarelui
2 cm bucată de ghimbir, tocat foarte fin
2 cepe verzi, tocate mărunt
2 cepe verzi taiate bucatele, pe diagonala
2 linguri de sos Hoi Sin
150 ml fond limpede
1 lingură de miere
100 g frunze mixte de salata

Instrucţiuni:
Se amestecă într-un castron zahărul cu cele doua tipuri de sos de soia şi cu vinul. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă aripioarele de pui şi se amestecă bine. Se lasă la marinat, în frigider, cu castronul acoperit, minim 1 oră, amestecând din când în când.

Se scot aripioarele din marinadă (lichidul se păstrează). Se încinge uleiul şi se prăjesc aripioarele 2-3 minute, in transe, până ce se rumenesc. Se scurg de ulei pe prosoape de hârtie.

Se scurge uleiul din wok, păstrând cam 1 linguriţă. Se adaugă ghimbir, ceapă verde şi sos Hoi Sin. Se soteaza rapid ingredientele timp de 30-40 de secunde.
Se adaugă aripioarele şi marinada. Se amestecă bine. Se adaugă fondul şi se dă mixtura în clocot. Se micşorează flacăra, se acoperă wok-ul şi se fierb aripioarele 5-6 minute, amestecând ocazional.

Se scoate capacul şi se măreşte flacăra. Se reduce sosul până ce se face gros şi lipicios. Se adaugă mierea şi se amestecă bine. Se servesc aripioarele fierbinţi, ornate cu bucatele de ceapa verde, alaturi de frunze de salata.

Sfaturi:
Aripioarele se pot servi atat fierbinti cat si la temperatura camerei.

Sos Hoisin (sau Hoi Sin) se gaseste in Carrefour, Mega Image, Ki-Life, Dragonul osu 1 si 2.

Zahar de palmier se gaseste in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu 1 si 2, si in magazine de delicatese.

Zahar brun, sos de soia light si dark se gasesc in aproape toate supermarketurile.

Daca se doreste un pic de iuteala, se poate adauga, impreuna cu ghimbirul si ceapa verde tocata, si 1/2 ardei iute tocat, sau 1-2 lingurite de pasta de ardei iute.