Este un preparat foarte popular în restaurantele cantoneze. Sosul Hoi Sin se potriveste perfect cu sosul de soia si cu mierea. Reteta este rapida, iar gustul absolut delicios, dulce-sarat si aromat.
Bucatarie: chineza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
12 aripioare de pui, cu varfurile retezate
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 lingura de sos de soia dark
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de vin de orez Shiaoxing
300 ml ulei de floarea-soarelui
2 cm bucata de ghimbir, tocat foarte fin
2 cepe verzi, tocate marunt
2 cepe verzi taiate bucatele, pe diagonala
2 linguri de sos Hoi Sin
150 ml fond limpede
1 lingura de miere
100 g frunze mixte de salata
Instructiuni:
Se amesteca într-un castron zaharul cu cele doua tipuri de sos de soia si cu vinul. Cand zaharul s-a dizolvat, se adauga aripioarele de pui si se amesteca bine. Se lasa la marinat, în frigider, cu castronul acoperit, minim 1 ora, amestecand din cand în cand.
Se scot aripioarele din marinada (lichidul se pastreaza). Se încinge uleiul si se prajesc aripioarele 2-3 minute, in transe, pana ce se rumenesc. Se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se scurge uleiul din wok, pastrand cam 1 lingurita. Se adauga ghimbir, ceapa verde si sos Hoi Sin. Se soteaza rapid ingredientele timp de 30-40 de secunde.
Se adauga aripioarele si marinada. Se amesteca bine. Se adauga fondul si se da mixtura în clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera wok-ul si se fierb aripioarele 5-6 minute, amestecand ocazional.
Se scoate capacul si se mareste flacara. Se reduce sosul pana ce se face gros si lipicios. Se adauga mierea si se amesteca bine. Se servesc aripioarele fierbinti, ornate cu bucatele de ceapa verde, alaturi de frunze de salata.
Sfaturi:
Aripioarele se pot servi atat fierbinti cat si la temperatura camerei.
Sos Hoisin (sau Hoi Sin) se gaseste in Carrefour, Mega Image, Ki-Life, Dragonul osu 1 si 2.
Zahar de palmier se gaseste in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu 1 si 2, si in magazine de delicatese.
Zahar brun, sos de soia light si dark se gasesc in aproape toate supermarketurile.
Daca se doreste un pic de iuteala, se poate adauga, impreuna cu ghimbirul si ceapa verde tocata, si 1/2 ardei iute tocat, sau 1-2 lingurite de pasta de ardei iute.
Si eu fac o reteta de genul acesta dar nu am folosit sosul Hoisin. Am sa incerc sa vad cum o sa fie la gust si am sa va scriu parerea mea.
@rodica: Abia astept. 🙂
delicios,nimic mai mult
Imi place foarte mult sosul Hoisin. Este excelent cu orice, o inventie minunata. 🙂
@memphis: Aici nu te pot contrazice. 🙂
chiar saptamana trecuta am facut porc hoisin . mai putin zahar , fara miere si am pus si usturoi , ardei gras verde si 2 ciuperci shitake . la mine era vorba de mancare , aripioarele sunt mai mult gustare .
@criosti-j: Deci am „hoisinat” impreuna. 🙂