Aripioare de pui marinate

Se pot folosi, in loc de aripioare, si ciocanele de pui, caz in care se mareste timpul cat stau in cuptor, caci bucatile sunt mai mari si mai groase.


Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 4 ore
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
1 kg de aripioare de pui
1 lingura de ulei de susan
1-2 linguri de sos (sau pasta) de ardei iuti, dupa gust
3 linguri de sos de soia
2 linguri de kecap manis (sos de soia indonezian, dulce)
1 lingura de suc de limeta
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat
patrunjel proaspat, pentru ornat
foi de salata verde, pentru servit 

Kecap manis se gaseste in Carrefour (de pilda, cel de la Piata Unirii, la etaj). Daca nu il aveti la indemana, folositi 3 linguri de soia obisnuit la care adaugati 1 lingura de zahar brun si amestecati pana ce acesta se dizolva complet.

Instructiuni:
Se spala aripioarele cu grija si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie cu un satar varfurile si se arunca. Se taie apoi aripioarele in doua, la nivelul articulatiei.

Se amesteca intr-un castron mare uleiul de susan cu sosul iute, sucul de limeta, sosul de soia si kecap manis. Se adauga bucatile de aripioare si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa la marinat minim 4 ore (cel mai bine peste noapte), in frigider. Pe cat posibil, se amesteca ocazional (cam la 30 de minute odata) astfel ca aripioarele sa se marineze uniform.

Se incalzeste cuptorul la 220 °C. Se pune continutul castronului (bucatile de aripioare si marinada) pe un platou mare si se gatesc la cuptor 45-60 de minute; in tot acest timp, se ung aripioarele de mai multe ori cu marinada. Se scot din cuptor cand sunt facute si putin caramelizate.

Citeste si articolul →   Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Se asaza pe un pat de foi de salata verde, se orneaza cu rondele de ardei si frunze de patrunjel si se servesc cu orez fiert (se pot servi si reci, cu sau fara orez).


10 comentarii pe “Aripioare de pui marinate

    • Radu Popovici spune:

      @OWA: Uleiul de masline nu merge. Uleiul d esusan este condiment, nu un ulei pentru gatit sau pentru salate. Incearca un ulei virgin de nuca.

    • Radu Popovici spune:

      @lorinache: Sigur ca este diferit. Ulei de susan gasesti in doua variante: brun (obtinut din seminte prajite de susan), ambalat la sticlute nmici si folosit doar pentru a da aroma si gust, adica pe post de condiment / si deschis la culoare, rafinat, cu care se poate gati. Eu folosesc in retete uleiul brun. Se gaseste in Mega Image, Carrefour, Cora, Ki-Life etc. Cred ca este in toate supermarketurile.

  1. andra spune:

    Radu, eu am incercat reteta si mi-a iesit. Este foarte simpla, nu prea ai cum s-o ratezi. Nu am gasit kecap manis, am folosit tot sos de soia, dar am adaugat zahar, am citit tot la tine in blog ca kecap manis este dulce, deci am adaptat un pic reteta. Nu stiu daca am procedat chiar corect, dar reteta a iesit bine.

    • Radu Popovici spune:

      @Andra: Ai procedat foarte bine, din punctul meu de vedere, as fi facut aceeasi adaptare: la 1 lingura de sos de soia sarat as fi adaugat cam 1 lingurita de zahar. Spun cu aproximatie, caci nu toate sosurile de soia sarate sunt la fel. Oricum, ma bucur ca reteta ti-a placut.

  2. Radu Popovici spune:

    Daca esti atent, atunci cand revii ca sa ungi aripioarele cu marinada, ai grija sa le dezlipesti in cazul in care au tendinta sa faca asta.

  3. Calin spune:

    Poza arata o mancare absolut delicioasa si sper sa o incerc cat de curand. Am o intrebare:
    „Se pune continutul castronului (bucatile de aripioare si marinada) pe un platou mare si se gatesc la cuptor 45-60 de minute”
    Ma intrebam daca nu se „prind” de platou aripioarele?

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.