Arroz al horno

Este una dintre retetele pe care bucataria spaniola le-a adoptat prin filiera maura, arroz al horno fiind ruda buna cu pilaful arab. Ca si in cazul pilafului gatit in stil oriental, orezul din arroz al horno se gateste la cuptor, fara a-l amesteca.
arrozAlHorno - Arroz al horno 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 50 minute

Ingrediente:
1 piept de pui, circa 300 g, taiat cubulete
1 ardei gras rosu mic, curatat si taiat fasiute
1 ardei gras galben mic, sau verde, curatat si taiat fasiute
1 cana de orez cu bob rotund
100 g mazare congelata
10-20 feliute de chorizo
2 felii de bacon, taiate in jumatate
1 cutie cu rosii tocate (circa 400 g in total)
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, pisati
2 lingurite de boia dulce
1 1/2 cana cu apa
1/2 lingurita de firisoare de sofran
2 lingurite de pasta de ardei iute
sare
2 lingurite de zahar
piper negru, macinat
1-2 linguri de ulei de masline

Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 190 °C. Se incing firisoarele de sofran intr-o tigaita si apoi se piseaza.

Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga ceapa si usturoiul. Se soteaza 2 minute. Se adauga bucatelele de pui si feliutele de chorizo. Se prajesc pana ce se rumenesc uniform. Se adauga fasiutele de ardei gras si se continua alte 2-3 minute, pana ce acestea se inmoaie. Se adauga rosiile, boiaua, mazarea, si pasta de ardei iute. Se amesteca si se gateste la foc mic 2-3 minute.

Se pune orezul intr-un vas termorezistent, se adauga mixtura din tigaie, apa, sare, zahar, piper si sofran. Trebuie ca ingredientele sa ajunga doar pana la jumatate din inaltimea vasului, ca orezul sa aiba loc sa se umfle. Se pune vasul in cuptor si se lasa 20-30 de minute, pana ce mare parte din lichid este absorbita.
Se scoate vasul din cuptor, se asaza deasupra bucatile de bacon si se continua alte 10-15 minute, pana ce orezul este facut, lichidul este absorbit iar baconul este rumenit.

Citeste si articolul →   Udang bumbu kacang - Creveti cu sos de arahide

Sfaturi:
Nu alegeti un bacon prea gras, pentru a numari inutil continutul de grasimi al retetei, si asa destul de substantial.

Carnati chorizo se gasesc in toate supermarketurile. Se pot inlocui cu alte tipuri de carnati cu gusst putin picant. Am folosit, d epilda, carnati plai si reteta a functionat foarte bine, desi a avut gust putin diferit.

2 comentarii pe “Arroz al horno

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Nu, am folosit o cana de 250 ml pt orez si 2 pahare, circa 300 ml in total, pt apa. Este posibil sa mai adaugi putina apa atunci cand pui feliile de bacon deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.