Astazi sunt dom’ profesor

Astazi dau examen. Îl dau din postura de profesor, ceea ce nu usureaza lucrurile. Ca sa fiu bine înteles, astazi voi fi profesor, nu elev, dar vad acest lucru ca pe un adevarat examen pentru mine… si trebuie neaparat sa-l iau cu nota cat mai mare.

Aceasta postura profesorala nu este chiar un lucru nou pentru mine. Am mai avut elevi, dar „GUXT – Explorari Culinare” reprezinta un început, abia începe sa faca primii pasi, de unde si emotia mea. Cursurile de practica si teorie culinara de la GUXT reprezinta, ca organizare, un mare pas înainte fata de ceea ce faceam în urma cu doi ani, în bucataria-studio de la mine de acasa.

În primul rand, voi avea mai multi elevi. Spatiul nu este mare, dar poate primi 8 elevi, împartiti în 4 echipe de cate doua persoane: una lucreaza la „cald” (la tigaie, cratita, cuptor etc.), cealalta la „rece” (tocat legume, procesat în blender etc.). Bineînteles, rolurile acestea pot fi schimbate oricand, dupa cum se înteleg cei doi.

În al doilea rand, structura „lectiei” este mai completa: se gatesc mai multe preparate, se organizeaza la început, atunci cand este posibil, o mini-degustare de alimente (în cazul de astazi, de masline si ulei de masline), se gatesc minim 3 preparate, toate însotite de explicatii legate de tehnologia gatitului, astfel ca toate mecanismele ce însotesc gatitul sa fie bine întelese si sa poata fi aplicate apoi în orice alta ocazie, atunci cand este nevoie.

Am pregatite mape ce contin retetele si partea de teorie ce tine de lectie si chiar diplome care atesta faptul ca participantul a absolvit cursul. Desigur, nu sunt diplome oficiale, recunoscute de ministerul muncii sau al învatamantului, dar reprezinta amintiri placute, caci desi la aceste cursuri se învata bine atat partea de teorie, cat si cea de practica, atmosfera este una relaxata si vesela. Învatam noi, învatam, dar ne si distram în acelasi timp.

Citeste si articolul →   Marinada pentru carnea de miel

Îl am alaturi, rege necontestat pe partea practica, pe Costel Clipescu, bucatar cu o experienta de peste 20 de ani în bucataria profesionista. Cum ma stiti, eu sunt bun de gura si bine pregatit pe partea teoretica; ma misc binisor si în bucatarie, asa ca elevii nostri au parte de o echipa de profesori destul de buna.

Cum mai toata lumea vine, dupa o perioada de cateva zile de vacanta, cu buznarele destul de goale si cam fara chef de activitati speciale, eram extrem de sceptic ca vom reusi sa avem astazi cursanti. Cu toate acestea, spre mirarea mea, am strans 5 participanti, ceea ce este aproape exceptional în conditiile date. Înseamna ca exista un real interes pentru a gati mai corect si mai variat.

Ma bucur, de asemenea, ca primul nostru modul de curs se ocupa de ingrediente si preparate pe care le iubesc. Maslinele si uleiul de masline sunt pentru mine adevarate minuni; nu-mi lipsesc niciodata din casa si, indiferent de alte calitati, mai presus de orice îmi place gustul lor si sunt fericit atunci cand lucrez cu ele. Sosuri ca pesto sau tapenade sunt pentru mine ocazii de bucurie, iar pastele cu pesto sau puiul gatit în stil napoletan (puttanesca) sunt printre mancarurile mele preferate.

Mentionez, ca sa se stie, ca partener al acestui curs este Bacania Veche, care ne-a pus la dispozitie cateva tipuri de masline si de ulei de masline, din mai multe tari, care fac oiectul degustarii cu care va începe cursul. Trebuie, desigur, sa cunoattem mai întai materia prima cu care vom lucra.

Ţineti-mi, deci, pumnii, mie, lui Costel si cursantilor, sa petrecem împreuna o dupa-amiaza placuta, în care sa ne simtim bine si sa învatam unii de la altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.