Bucătăria austriacă este reflectarea în plan culinar a acelui „imperiu al popoarelor„, cum era denumit fostul Imperiu Habsburgic. Aidoma unui uriaş creuzet, ea a absorbit fragmente din bucătăriile altor ţări: Elveţia, Franţa, Spania, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Croatia, Serbia. La acestea s-au adăugat influenţele regionale, datorate climei şi resurselor agricole, Austria reuşind să-şi făurească o gastronomie proprie, asemănătoare şi în acelaşi timp diferită de cea a partenerilor săi istorici.

 
Bucătăria vieneză
Aidoma Austriei însăşi, bucătăria austriacă pare a fi o federaţie culinară, în care fiecare dintre cele nouă mici state care o compun are contribuţia sa specifică. Dintre acestea, cea mai cunoscută şi cea care, practic, se identifică cu bucătăria austriacă, este cea vieneză. Desăvârşită într-una dintre marile capitale imperiale europene, ea are o eleganţă unică datorată, nu în ultimul rând, şi numeroaselor ingrediente pe care le-a absorbit din zona mediteraneană, central-europeană şi balcanică. Ca exemple, celebrul şniţel vienez este originar de fapt din Milano, unde a fost creat în sec. XVI, sub numele de „cotoletta alla milanese„; cunoscuta Parmesanschoeberlsuppe este aromată cu italienescul Parmigiano, iar Fiaker Goulash poartă amprenta unei duble origini: gulaş unguresc şi chili con carne, acesta din urmă absorbit prin filieră spaniolă. Abundenţa de mezeluri din carne de porc, în special cârnaţi, se datorează Germaniei, iar Dobos Torte şi Esterhazy Torte dovedesc contribuţia Ungariei.
Condimentele folosite atestă din plin aceste influenţe germane, ungureşti şi italieneşti: usturoi, piper alb şi negru, ceapă, capere, pătrunjel, chimen, nucşoară, mentă, lămâie, migdale, arpagic, vanilie, scorţişoară, cuişoare.
 
Bucătăriile regionale
Celelalte bucătării regionale au suferit influenţele vecinilor, reţetele fiind adaptate cu uşurinţă la resursele locale. Bucătăria din Tyrol şi Vorarlberg este influenţată de cea din Elveţia şi din nordul Italiei şi include Tiroler Leber mit Polenta (ficat de vită cu capere, suc de lămâie şi vin cu mămăligă) şi Speck, o şuncă ce îşi trage originile din faimosul prosciutto.

Bucătăria din Burgenland este influenţată de Ungaria, iar specialităţile sale sunt preparatele din fructe locale, vânat, pui şi gâscă.

Bucătăriile din Carinthia şi Styria poartă amprenta gastronomiilor din Ungaria, Serbia şi Italia, cea din Niederösterreich este tributară bucătăriilor din estul Balcanilor, iar Oberösterreich vecinătăţii sale cu Cermania şi Cehia.

Aceste preluări gastronomice se văd şi în asezonarea bucatelor: chimion, paprika, muştar, ţelină, dafin, măghiran, cimbru, arpagic, hrean, mărar.

Austria are o mare tradiţie în prepararea vânatului, baiţurile şi marinadele folosite la frăgezirea şi aromarea cărnii fiind deosebit de ingenioase. Vin, bere, oţet, cidru, must, suc de lămâie – ca factor acid – şi multe condimente se combină într-o adevărată simfonie de arome şi culori.
 
Identitatea bucătăriei austriece
Ar fi o greşeală să credem că Austria s-a mărginit doar la a importa şi adapta reţetele altor culturi culinare. Deşi precedaţi de italieni şi olandezi, austriecii sunt cei care au avut cea mai mare contribuţie la introducerea cafelei în lumea occidentală. Faptul s-ar fi petrecut după bătălia Vienei, din 1683, când turcii au lăsat în urmă, retrăgându-se, saci cu boabe de cafea. Prima cafenea a apărut în Viena doar după un an, iar cafeaua este acum parte a identităţii Austriei în general, şi a Vienei în special. Austriecii folosesc cafeaua şi pe post de condiment. Boabele întregi si măcinătura ornează, ori dau culoare şi textură dulciurilor, în timp ce cafeaua, ca infuzie, este combinată cu bere şi smântână pentru a crea sosuri bogate şi savant aromate.

Berea şi vinul sunt alte puncte forte ale bucătăriei austriece, Viena fiind chiar singura capitală europeană ce se poate lăuda cu o producţie de vinuri de mare calitate.

Torturi şi prăjituri somptuoase, vinuri excelente, bere gustoasă, vânat preparat în mod savant, cafea aromată, ciocolată şi bomboane fine plus multe alte feluri de mâncare, în acelaşi timp elaborate şi simple, robuste şi rafinate.

Toate acestea ne spun, foarte convingător: Guten Appetit!