Cum am promis în precedentele articole legate de noul proiect la care lucrez deja de sase luni, revin cu alte cateva amanunte. Sper sa-mi fie iertat faptul ca am prelungit suspansul, dar am dorit sa va starnesc un pic interesul.
V-am povestit deja ca spatiul amenajat de noi ofera posibilitatea organizarii mai multor tipuri de evenimente; ele sunt listate aici si nu are acum rost sa le reiau. Vreau doar sa schitez un pic conceptul care sta la baza proiectului meu.
Ar trebui sa încep prin a afirma ca acest proiect îmi vine ca o manusa. Explorarea culinara, experimentul si dorinta de a afla mai multe au fost „motoarele” evolutiei mele în acest domeniu. Mi-a placut sa explorez în primul rand geografic, apoi senzorial, temporal si, în ultima vreme, chiar tehnologic.
Am gasit doi tovarati de drum foarte potriviti. Pe unul dintre ei l-am pomenit adesea pe acest blog, este vorba despre Costel Clipescu, un excelent bucatar profesionist, un foarte pun practician. Celalalt, prietenul Catalin Andrei este specialist în comunicare si ubn mare pasionat de vinuri si de bucate alese. Împreuna facem o echipa asa cum nu cred ca sunt multe în acest moment în Romania.
Proiectul nostru se doreste a fi un club de explorari culinare. Nu stiu daca este un caz singular, dar clubul nostru nu va avea un nume… cel putin nu un singur nume. Îl putem numi GUST, caci este un nume bun: un cuvand uzual, scurt, usor de retinut, pe care toata lumea îl întelege. Îl putem numi si GUXT, forma preferata de mine datorita posibilitatilor mai interesante de reprezentare grafica; litera X are simetria ei aparte. Putem numi clubul si GUZT, dar si GUFT sau GUVT, sau inserand orice litera între U si T. Aceasta schimbare permanenta de litera simbolizeaza intentia noastra de a explora, de a încerca noi abordari, de a experimenta, de a cauta continuu.
Sigur, suntem si un club de CULTURĂ culinara – aceasta exprimare suna, însa, cam scolareste – sau de EXPERIMENTE culinare, dar titulatura aceasta mi se pare cam prea „stiintifica”. Vreau sa punem accent pe imaginatie, iar termenul EXPLORARE pare mai potrivit pentru a exprima acest lucru. Desigur, imaginatia va fi dublata de cultura si de experiment, adica de teorie si practica, fiindca doar asa este îndeajuns de bine fundamentata ca sa capete si sa ofere valoare.
GUXT abia s-a nascut. Are deja o adresa: str. Dimitrie Racovita nr. 37, sector 2, Bucuresti. Este amplasat central, la doi pasi de rondul Izvorul Rece.
Are chiar si o pagina de FB si în curand va avea si un site separat. Încet-încet, ajutat si de dvs., acest club de explorari culinare va capata o identitate proprie, o personalitate distincta si sansa de a evolua în timp.
Avanpremierele s-au încheiat. Proiectul va începe sa functioneze aceasta saptamana, iar la deschiderea oficiala au fost invitati toti cei care, în decursul anilor trecuti, au fost alaturi de mine, în repetate randuri, la evenimentele pe care le-am sustinut. Este un semn de recunostinta fata de deschiderea si disponibilitatea lor, ca si un simbol pentru un nou început.