În ultimele luni lucrez intens la un proiect pentru care ma pregatesc, constient sau nu, de mai mult de 5 ani. Am devenit constient de faptul ca paseam pe un drum care, inevitabil, ma conducea spre ceea ce urmeaza sa fac în viitor, doar în ultima jumatate a acestui interval de timp.
Mi-am descoperit pasiunea legata de bucatarie la o varsta tarzie, una la care multi se gandesc mai curand la pensie decat la schimbarea profesiei. Aveam aproape 50 de ani cand m-am apucat, cam într-o doara, pasionat doar de istorie si exotism, sa compilez materialele pentru site-ul condimenteweb.ro. Am început sa citesc mult despre mirodenii, ierburi aromate si condimente si, curand, am realizat ca îmi gasisem un hobby. Pe vremea aceea profesia mea era sa concep jocuri pe computer, sa fac grafica pentru site-uri, filme de animatie etc. Probabil ca înclinatia mea pentru artele vizuale, dublata de cea pentru istorie, a fost determinanta pentru atractia exercitata de mirodenii: culorile acelea vii, extraordinare, plus istoria lor si rolul jucat în dezvoltarea omenirii au fost elementele care mi-au trezit interesul.
A urmat o prima calatorie în Asia, într-un Bangkok fascinant, de care, în final, m-am îndragostit. Mancarea de acolo a fost unul dintre elementele care m-au marcat. Întors acasa am început sa citesc si, dintr-una într-alta m-am apucat de gatit. Aveam deja ceva cunostinte despre mirodenii, ierburi si condimente, iar bucataria asiatica îmi oferea un camp extrem de larg de actiune. La acea data, adica în 2005, soarta ma împingea deja sa fac primii pasi pe drumul care avea sa îmi schimba viata. Am pornit ca autodidact dezordonat, dar apoi am scoala de bucatari, am facut cursuri rapide si am continuat cu studiu individual organizat.
Începand cu 2010 am început sa sustin evenimente gastronomice cu public. Apucandu-ma tarziu de gatit, nu am sperat niciodata sa ajung sa gatesc ca un adevarat profesionist; am o destul de buna manualitate, gatesc corect si cu imaginatie, cunostintele mele teoretice sunt foarte bune, dar îmi lipseste viteza, rezistenta, organizarea si antrenamentul lucrului într-o echipa ce munceste în presiune, contra cronometru, gatind pentru sute de persoane. Îi invidiez pe cei care pot face asta, mi-as fi dorit sa am o experienta mai bogata legata de lucrul într-un restaurant, dar nu acesta ar fi fost drumul corect pentru mine.
Date fiind conditiile enumerate în paragraful anterior, drumul meu a fost, în mod logic, altul. Am încercat sa transform în avantaje dezavantajele cu care pornisem la drum. Varsta mi-a conferit prestanta si credibilitate, lipsa unei experiente practice solide nu a fost un impediment atunci cand am gatit pentru 25-50 de persoane, iar cunostintele teoretice de tehnologie culinara, adaugate celor de istorie, filozofie, etimologie si sociologie au transformat evenimentele mele în manifestari cultural-culinare. Drumul ales de mine a fost sa trezesc curiozitatea publicului, sa îmbin mancarea buna si vinurile de calitate cu povesti frumoase, care sa duca perceptia participantilor dincolo de îmbucaturile propriu-zise, dincolo de gust, aroma si culoare. Am ales un drum al explorarilor gastronomice si am creat ateliere de cultura culinara, adaugand uneori la mancare, bautura si povesti, o parte de multimedia: filme, fotografii, muzica.
Am sustinut acest tip de evenimente în mai multe locuri din Bucuresti si în mai multe orase ale tarii. M-am simtit bine facand asta si stiu ca am oferit catorva sute de persoane momente placute, surprinzatoare si interesante. Îmi gasisem o portiune de drum pe care sa pasesc în anii ce urmau.
În ultimii doi ani gazda evenimentelor mele a fost compania Halewood. În mansarda din imobilul situat în str. Paris nr. 7A am sustinut 20 de evenimente foarte reusite si am avut o colaborare foarte buna cu echipa de la Halewood.
Aveam însa unele restrictii, dintre care doua importante: spatiul era unul de birouri si nu putea fi cu adevarat amenajat pentru evenimente; nu aveam bucatarie, asa ca meniul se alegea în asa fel ca totul aa poata fi gatit la mine acasa si apoi transportat la locul evenimentului, reîncalzit, montat etc. Cred ca transportul si reîncalzirea reduceau calitatea preparatelor cu 10-20% si, de asemenea, ma limita enorm în alegerea meniurilor.
Ajunsesem în punctul în care nu mai aveam cum sa progresez. Atinsesem maximul oferit de mansarda, dar stiam ca se poate mult mai bine. Am reusit sa gasesc un partener, care mi-a devenit si prieten, la fel de pasionat de vinuri si mancare ca si mine si am pornit împreuna proiectul de a avea propriul spatiu destinat evenimentelor noastre de cultura culinara. Discutiile premergatoare au început prin noiembrie, am gasit spatiul potrivit în februarie iar acum, la sfarsitul lunii martie, suntem aproape gata cu toate amenajarile posibile. În aprilie, negresit, vom inaugura locul. Nu ne-am miscat cu viteza fulgerului, dar nici cu încetineala melcului. Este greu sa gasesti un concept bine conturat, un spatiu potrivit, sa creezi atmosfera care te reprezinta etc.
Spatiul nostru este o casa, nu foarte mare, situata într-o zona foarte centrala. Este exact ceea ce ne trebuie acum. Este usor accesibil, exista si posibilitati decente de parcare, iar cladirea are o personalitate placuta. Contine un open space ce poate gazdui 30-35 de persoane, un fumoar spatios, o bucatarie bine dotata, un spatiu destinat cursurilor de gatit unde pot lucra 8 persoane, doua bai, o curticica simpatica si spatiile necesare pentru depozitare.
Voi organiza acolo evenimente publice, ca cele de „La Mansarda”, evenimente private (zile de nastere, aniversari etc.) si corporate (conferinte, team-building, happy hours etc.), cursuri de gatit, catering, asa cum a fost actiunea de Craciun, de anul trecut, degustari diverse (vinuri, condimente, branzeturi, uleiuri etc.) plus orice altceva poate fi legat de gastronomie si de cultura.
Semnalez si faptul ca voi beneficia de serviciile unui bucatar exceptional, alaturi de care am lucrat în ultimul an, Costel Clipescu, iar echipa va fi completata cu ospatari si personal suplimentar la bucatarie.
Deocamdata atat; nu va spun mai multe astazi. Vreau sa savuram împreuna aceste momente. Voi reveni cu amanunte si cu fotografii, voi comunica data lansarii oficiale a proiectului nostru si programul pe luna aprilie. Ceea ce pot sa va mai spun astazi este faptul ca voi lansa o noua actiune de tipul „Mancare de casa livrata acasa”, pentru sarbatorile de Pasti din luna aprilie. Foarte repede, poate chiar maine, voi afisa meniul.
@Sylvia: Multumesc pentru urare. Poate imi faci o vizita cand revii in tara.
Radu ma bucur mult pt tine, sa fie intr-un ceas ce bun si sa aveti succesul pe care il meritati !
Sa fie intr-un ceas bun! Abia astept! 🙂
Ce-mi spuneai acum ceva vreme, la inceputul anului, iata ca se concretizeaza si ma bucur tare pentru asta! 🙂
Urmeaza sa mai faca si altii, ca e un exemplu bun si un “driver” la fel de bun! 🙂
@Marius: Iti dai seama ca te aduc la fata locului si cu forta. 🙂
Ce ma bucur pentru tine si pentru proiect. Multi clienti si distractie maxima. Sa fie intr-un ceas bun.
@Adina: Sa fie!. Multumesc pentru urare. 🙂
Sunt convins ca vei avea si veti avea succes, deoarce te cunosc si stiu ca faci din pasiune ceea ce faci. Ca atare EU nu iti urez succes ci te felicit pt initiativa si abia astept sa trec si Eu pe acolo.
Cu acesi stima,
Ovidiu R
@OWA: Negresit ne vom vedea acolo. Te astept.
Nu este greu de observat ca organizarea de evenimente este o activitate ce-ti aduce multa satisfactie. Ma intrebam de ce ai fost asa discret anul asta. Vad acum ca erai ocupat cu noua organizare.
Inteleg ca nu esti gata sa dezvalui totul acum. Totusi, sa nu ne soliciti prea mult rabdarea.
Succes!
@Cami: Inca nu au nt gata cu totul si inca nu am stabilit data fixa a inaugurarii, deci sunt discret din motive obiective. 🙂
Ma bucur pentru tine Radule. Doresc sa îmi fac drum prin Bucuresti sa pot sa te vizitez.
@Uica Mihai: Daca doresti, vei ajunge. 🙂 Te astept.
Mult succes, Radu! Il meriti pe deplin!
@MotoiMaria: Multumesc.
Deci despre asta era vorba ?! Banuiam eu ceva si acum ceva vreme ai mai scapat cateva cuvinte pe fb.
Bravo, suna bine si cred ca, intr-adevar, este ce ti s-ar potrivi cel mai bine. Si mai cred ca sunt sanse bune sa-ti ofere multe satisfactii. Bafta !
Sper sa ajung si eu la inaugurare.
@cristi-j: Esti binevenit la inaugurare, daca poti ajunge. Voi anunta totul din timp.
Doamne ajuta!
Suna tare bine si cred ca va fi de mare succes.
Noi iti tinem pumnii.
@Dana: Multumesc. Chiar nu mi-ar strica un succes. 🙂
Succes mare si clienti fericiti!
mult fff mult succes multa sanatate
Sa fie intr-un ceas bun!
Sunt primul la coada in seara de inaugurare!
Sa fie intr-un ceas bun, Radu, mult succes!