Avgolemono

Avgolemono – o supa a la grec

Avgolemono este una dintre supele preferate ale grecilor.

Mama gatea ceva asemanator si o numea “a la grec”. Cand eram mic, multa vreme am crezut ca este numele exotic al vreunui bucatar celebru: Alagrec.

Abia dupa cativa ani, cand am inceput sa prind rudimente de limba franceza, m-am dumirit ca “a la grec” este, de fapt, “à la grecque” si inseamna: asa cum fac grecii. In cazul supelor, le dreg cu ou si suc de lamaie.

Avgolemono - o supa a la grec

Noi, romanii, mai adaugam de obicei si smantana, dar asa cum o vedeti aici, adica fara, aceasta supa este un exemplu tipic despre cum doar cateva ingrediente, gatite corect, pot duce la obtinerea unui preparat delicios. Cheia succesului este folosirea unui fond (zeama de carne) aromat si gustos.

  • Bucatarie: greceasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 5 minute + inmuierea orezului
  • Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

  • 900 ml fond de pui
  • 50 g orez cu bob lung
  • 3 galbenusuri de ou
  • 2-4 linguri de suc de lamaie
  • 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • feliute de lamaie, pentru ornat
  • frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:

Se inmoaie orezul 30 de minute, apoi se scurge bine. Se toarna supa intr-o oala, se da in clocot, se micsoreaza flacara (lichidul trebuie doar sa bolboroseasca) si se adauga orezul. Se acopera oala pe jumatate si se fierbe orezul la foc mic timp de 12 minute, pana ce se face fraged. Se asezoneaza cu sare si piper.

Se bat galbenusurile intr-un castron, apoi se adauga 2 linguri din sucul de lamaie si se bate constant pana ce amestecul este omogen. Se adauga un polonic de supa si se bate in continuare.

Se ia supa de pe foc si se adauga incet mixtura de oua, in flux subtire si constant, amestecand continuu. Supa va capata o culoare aurie si se va ingrosa. Se gusta, se asezoneaza si se mai adasuga suc de lamaie, daca se doreste. Se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se serveste supa imediat, ornata cu frunze de patrunjel.

Citeste si articolul →   Sepii cu bulgur si sos de rosii

Sfaturi:

Este foarte important sa se adauge mixtura de ou fara ca supa sa se branzeasca. Galbenusurile de ou se solidifica la 73 °C. Evitati adaugarea mixturii de oua in supa clocotita.

Cel mai sigur este sa se ia supa de pe foc, sa se lase sa se raceasca putin, circa 5-7 minute, apoi sa se adauga mixtura de oua in flux subtire si constant, amestecand. Nu reincalziti supa, caci se va branzi.

17 comentarii pe “Avgolemono

  1. PapaGheorghiu spune:

    Este una din preferatel;e meu ca si grec ce sunt. Eu unul pun mai multa lamaie la sosul Avgolemono ca imi place mai acrisoara. dar reteta este corecta usor de facut si f. gustoasa merita sa o incercati. lamaia este foarte sanatoasa iar grecii o folsesc la multe feluri de mancare. de pilda sarmalutele in foi de vita se fierb cel mai bine in zeama e lamaie. Deasemenea cu lamaie se face si un sos foarte bun care se poate si pastra pentru ceva timp la frigider. este vorba de Latholemono.dar sa-l lasam pe Radu sa gateasca iar povestirile si retele mele le gasiti pe blogul meu

  2. jollyca spune:

    Eu zic ca se poate “reincalzi”, atata timp cat nu adaugam amestecul de oua in toata supa, ci doar in portiile pe care urmeaza sa le mancam.

  3. rodica paraschiv spune:

    Foarte buna, preferata mea. Se face repede, usor si in final obtii o supa foarte gustoasa. Cand am invatat sa gatesc era supa care o faceam cel mai des. Vara eu mai adaug si suc de rosii si nu mai pun lamaie, si o mancam cu ceapa verde.

    • Radu Popovici spune:

      @victor: In principiu nu am nimic impotriva. As vrea insa sa am ceva timp ca sa observ blogul pe care urmeaza sa-l recomand. Am mai gresit recomandand prea repede restaurante, sau bloguri, doar dupa o prima impresie. As vrea sa fac recomandari in deplina cunostinta de cauza. Daca nu te superi, hai sa reluam discutia aceasta dupa cateva saptamani.

  4. cristi-j spune:

    daca tot ai pomenit de nume si de alagrec – a la greque , ma gandeam sa mentionezi (desi e destul de evident) ca avgolemono inseamna ou si lamaie .
    in cazul unor feluri de mancare cu atat de putine ingrediente e cu atat mai important ca ele sa fie de buna calitate si de aceea fondul de pui ar fi de preferat sa fie din pui si nu din cub iar ouale sa fie “de tara” . eu parca stiam ca supa asta se face cu paste in forma de boabe de orez , chiar am vazut de curand la magazin .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Este posibil sa fie si o varianta cu paste de tip “risoni”, dar eu o stiu cu orez; asa am si mancat-o in Grecia. Probabil cea cu risoni este o varianta mai moderna; sunt insa convins ca este la fel de buna.

  5. oq spune:

    preferata mea!! mereu ma intreba lumea ce nume e ala? avgolemono. la braila e foarte populara. la fel si scordaleaua sau scordoleaua:D

  6. mircea spune:

    Cat am fost in Grecia am gustat si eu multe din creatiile bucatarului Alagrec. Este o bucatarie care imi place si mi se pare mai sanatoasa ca a noastra, poate si pentru faptul ca nu pun smantana in aceasta supa. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mircea: Este foarte buna si cu smantana, poti incerca. Poate ca puncteaza chiar ceva mai mult la gust, nu doar la grasimi. 🙂

  7. simina spune:

    Ce reteta simpla si lipsita de grasimi. Nu sunt obsedata de grasimi, dar daca am ocazia sa ma lipsesc de ele, profit imediat! Ma bucur ca este fara smantana. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.