Baba al rum

Acest desert isi trage originea din “babka”, o prajitura inalta si cilindrica, din Polonia, unde inca este gatita in aceasta forma. “babka” inseamna “batrana”, sau “bunica”, fiind un diminutiv al cuvantului “baba”.
Baba al rum
“Baba au rhum” a fost lansata la Paris, undeva pe la 1835, fiind introdusa via Alsacia si Lorena.
Stanisław Leszczyński, regele exilat al Poloniei ar fi, se pare, “vinovat” pentru raspandirea acestui desert. El a avut ideea inmuierii unui gugelhupf (o prajitura, oarecum similara, dar uscata, comuna in Alsacia si Lorena) in alcool: vin Malaga sau lichior Tanaisie. Ideea inmuierii in rom a aparut abia pe la 1835 si a avut cel mai mare succes.

Baba este, de fapt, stramosul savarinei. Prajitura, ma refer la baba, a fost adusa la Napoli de francezi (daca aruncati o privire asupra istoriei Campaniei si a orasului Napoli, veti vedea ca a fost carmuit de mai multi regi francezi) si a devenit o specialitate locala.
Acest desert a fost gatit si servit la GUXT, in cadrul evenimentului “Seara napolitana”.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 10 bucati
Timp de preparare: 10 minute + dospire
Timp de gatit: 20 minute + insiropare

Ingrediente:
250 g faina
25 g drojdie desfacuta in 50 ml lapte caldut
30 g zahar, pentru aluat
250 g unt
4 oua mari
500 ml frisca batute, sau dupa gust, pastrata la rece
10 cirese confiate (optional)
500 g zahar, pentru sirop
500 ml apa
75 ml rom (sau 25 ml esenta de rom)

Instructiuni:
Se combina faina cu drojdia desfacuta in lapte, cu zahar, unt si oua, pana se obtine un aluat omogen. Se acopera si se lasa la crescut circa 90 de minute.

Citeste si articolul →   Gujoane de pui crocante si salata picant-citrica

Intre timp se prepara siropul amestecand intr-o craticioara, la foc mic, 500 ml apa cu 500 g zahar si rom. Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, se ia craticioara de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se incinge cuptorul la 200 °C.

Se ung cu unt si se faineaza 10 forme cilindrice. Se umplu cam 2/3 cu aluat si se transfera in cuptor. Se coc babalele circa 20 de minute. Trebuie sa creasca frumos si sa se rumeneasca. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Se transfera babalele intr-un platou. Se toarna peste ele siropul de rom si se lasa la inmuiat minim 5-6 ore, cel mai bine peste noapte. Daca este posibil se intorc din cand in cand, ca sa se umecteze uniform.

Se despica babalele, taindu-le cu un cutit ascutit. Se desfac cu grija si se umplu cu frisca. Se orneaza cu cate o cireaza confiata, daca folositi asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.