„Balti” este cuvântul ce denumeşte un curry gătit într-un tip special de tigaie, de forma unui wok cu fundul plat. Reteta de fata are un sos gros si aromat, delicios si onctuos. Se serveste cu orez Basmati, sau Patna, aromatizat cu felii de lamaie.


Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 linguri de ulei de porumb
1/3 lingurita de seminte de schinduf
1/3 lingurita de seminte de mustar alb
1/3 lingurita de seminte de cernusca
4 frunze de curry uscate
250 g creveti cruzi, decorticati
120 g cartofi noi, curatati si taiati rondele
1 morcov mediu, curatat si taiat rondele
60 g mazare congelata, sau proaspata
1 ceapa medie, taiata in jumatate si apoi feliata
1 lingura de pasta de rosii
1 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de coriandru, macinat
1 lingurita de usturoi, ras
1 lingurita de ghimbir, ras
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de suc de lamaie
1 lingura de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
1/2 ardei iute rosu, feliat
150 ml smantana 32% grasime

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un karahi, wok sau tigaie mare si adanca. Se face focul mic si se adauga semintele de schinduf, mustar si cernusca. Se prajesc 10-20 de secunde, amestecand.

Se adauga ceapa. Se caleste 2-3 minute, pana ce se inmoaie. Se mareste flacara, se adauga ardeiul iute, cartofii, morcovii si mazarea. Se soteaza rapid (stir-fry) pana ce se rumenesc.

Intre timp se amesteca intr-un castron pasta de rosii cu boia, coriandru pisat, usturoi, ghimbir, sare, suc de lamaie si piper. Se toarna mixtura peste vegetalele din tigaie. Se amesteca.

Se adauga in tigaie smantana si frunzele de curry si se amesteca. Se face flacara mica si se gatesc legumele 6-7 minute, amestecand frecvent pana sunt facute. Daca este nevoie, se adauga 2-3 linguri de apa, ca mixtura sa nu fie prea uscata.

Se adauga crevetii, se amesteca si se gatesc 4-5 minute. Se serveste curry-ul imediat, presarat cu frunze proaspete de coriandru, alaturi de orez fiert.

Note:
Balti este, de fapt, un stil de a gati foarte popular in Marea Britanie. Unii specialisti considera ca bucataria balti este originara din Pakistan, din regiunea Baltistan – din nordul tarii, la granita cu China – de unde s-a raspandit in Marea Britanie. Altii considera ca a aparut, de fapt, in Birmingham. Altii, cred ca denumirea “balti” provine de la populatia cu acelasi nume din mai sus amintita provincie, Baltistan. O alta scoala de gandire considera ca “balti” provine de la numele unei tigai, in care se gatesc preparatele specifice. Denumirea tigaii balti provine din urdu si hindi, unde inseamna “galeata”, cuvânt preluat de la portughezi, în secolul al XV-lea, cand au venit în contact cu civilizaţia indiană. În portugheză „balde” înseamnă „găleată”.

Preparatele balti se gatesc in vase asemanatoare unui wok cu doua toarte laterale, numit “karahi” (sau karai, kadai, kadhi, kadahi, kadhai, cheena chatti) si folosit in bucatariile din India, Pakistan, Bangladesh si Nepal.

Desi apartinand bucatariei pakistaneze, preparatele balti au o condimentare oarecum diferita, cu influente afghane si indiene (din Kashmir).

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Balti de creveti cu legume
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)