Bami Goreng

Bami Goreng
In indoneziana, „bami” inseamna „taitei”, iar „goreng” inseamna „prajit”. Este o replica a celebrei Nasi Goreng, aceasta din urma folosind orez in loc de taitei. Este una dintre retetele clasice indoneziene, binecunoscuta in lume. Exista mai multe variante ale acestei retete. De exemplu, se poate inlocui o parte din carnea de pui cu crabi, sau creveti; carnea de pui se poate, de asemenea, substitui cu porc.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 12 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
100 g taitei chinezesti de orez cu ou
400 g piept de pui, dezosat si fara piele, taiat cubulete
2 linguri ulei de arahide (sau de porumb)
100 g morcovi, dati prin razatoare
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi tocati
3 cm bucata de ghimbir, tocat foarte fin
100 g praz, taiat bucati de 5-6 cm lungime si apoi julienne
150 g pastai de mazare tucara (mange-tout), curatate
1/2 lingurita de sambal oelek, sau pasta de ardei iute
1/2 lingurita de zahar
5 linguri de sos de soia indonezian (kecap manis)

Instructiuni:
Se inmoaie taiteii timp de 5 minute, in apa calda (sau conform instructiunilor de pe ambalaj). Se scurg si se clatesc cu apa rece. Se scurg din nou, cat mai bine.
Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok, sau tigaie mare, si se prajesc taiteii pana se fac crocanti. Se scot din wok si se pun deoparte, la cald.
Se incing alte 2 linguri de ulei in wok si se rumenesc bucatelele de piept de pui.
Se pun intr-o tigaie morcovii, ceapa, usturoiul, ghimbirul, mazarea si prazul si se soteaza 10 minute, la foc iute. Se asezoneaza cu sambal oelek, zahar si sos de soia. La urma se adauga taiteii.
Se serveste imediat.

Citeste si articolul →   Pui la cuptor cu legume si crema de branza

4 comentarii pe “Bami Goreng

  1. Virgiliu spune:

    Despre Bami Goreng se spune ca se gateste in tot atatea moduri cati oameni sunt sa il prepare. Si cum prin zona aceea de Asie este concentrat un mare procent din populatia planetei, se pare ca o viatza nu-i de ajuns ca sa mananci Bami si Nasi Goreng in fiecare zi. Se mai zvoneste ca preparatul a devenit extrem de popular in Olanda.

    • Radu Popovici spune:

      @Virgiliu: Ca si sarmalele din Balcani si Asia si ca si orice alt preparat culinar popular.
      S-a mai povestit despre Bami si nasi Gporeng pe blog-ul asta, cu ceva ani in urma. 🙂

  2. Iulia spune:

    Bami si Nasi Goreng asi manca in fiecare zi.O sa incerc si cu ulei de arahide (pana acum am gatit numai cu ulei de masline ).Problema mea mare sunt legumele ,imposibil de gasit in zona in care locuiesc,asa ca folosesc pachetele congelate .
    A…..eu tin pieptul de pui in sos de soia pentru 2-3 ore si abia pe urma il prajesc putin.Mi se pare mult mai gustos.Curry nu folositi la aceasta reteta?

    • Radu Popovici spune:

      @Iulia: Uleiul de masline este total atipic pentru bucataria indoneziana. Folositi un ulei rafinat de floarea-soarelui, daca nu aveti ulei de arahide. Sigur ca reteta iese comestibila gatita cu orice ulei, si poate chiar foarte buna la gust, dar nu mai este ca originalul.

      Legumele congelate sunt OK., la fel si marinarea carnii. Totusi, 2 ore pentru cubulete de carne este cam mult; riscati sa aveti doar gust de soia, nu si de carne.
      Nici amestecul curry nu este caracteristic bucatariei indoneziene, bucataria traditionala nu-l foloseste; este un amestec de mirodenii anglo-britanic, si doar in ultimii ani au inceput sa-l mai foloseasca, pe ici pe colo, si cei din Asia de sud-est. Dar desigur ca puteti incerca variante de reteta si cu acest amestec. Pana la urma cel mai important este ca dvs. sa va placa ce iese. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.