Bami Goreng
In indoneziana, „bami” inseamna „taitei”, iar „goreng” inseamna „prajit”. Este o replica a celebrei Nasi Goreng, aceasta din urma folosind orez in loc de taitei. Este una dintre retetele clasice indoneziene, binecunoscuta in lume. Exista mai multe variante ale acestei retete. De exemplu, se poate inlocui o parte din carnea de pui cu crabi, sau creveti; carnea de pui se poate, de asemenea, substitui cu porc.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 12 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
100 g taitei chinezesti de orez cu ou
400 g piept de pui, dezosat si fara piele, taiat cubulete
2 linguri ulei de arahide (sau de porumb)
100 g morcovi, dati prin razatoare
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi tocati
3 cm bucata de ghimbir, tocat foarte fin
100 g praz, taiat bucati de 5-6 cm lungime si apoi julienne
150 g pastai de mazare tucara (mange-tout), curatate
1/2 lingurita de sambal oelek, sau pasta de ardei iute
1/2 lingurita de zahar
5 linguri de sos de soia indonezian (kecap manis)

Instructiuni:
Se inmoaie taiteii timp de 5 minute, in apa calda (sau conform instructiunilor de pe ambalaj). Se scurg si se clatesc cu apa rece. Se scurg din nou, cat mai bine.
Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok, sau tigaie mare, si se prajesc taiteii pana se fac crocanti. Se scot din wok si se pun deoparte, la cald.
Se incing alte 2 linguri de ulei in wok si se rumenesc bucatelele de piept de pui.
Se pun intr-o tigaie morcovii, ceapa, usturoiul, ghimbirul, mazarea si prazul si se soteaza 10 minute, la foc iute. Se asezoneaza cu sambal oelek, zahar si sos de soia. La urma se adauga taiteii.
Se serveste imediat.