Aceasta reteta are si varianta video.
Este un desert usor, foarte aromat si extrem de gustos, tipic bucatariilor din sud-estul Asiei. Reteta se prepara rapid si place atat copiilor, cat si adultilor.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
4 banane ferme, de dimensiune medie (circa 800 g in total), decojite si taiate in jumatate, pe lungime
faina
2 oua, batute
1 cana miez de nuca de cocos deshidratat
2 linguri pesmet
ulei, pentru prajit
100 g zahar brun
110 g zahar alb tos
125 ml apa
340 g lapte de cocos, din cutie
1 lingura amidon
1 lingurita de coaja rasa de limeta
1 lingura apa
20 g unt

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare pesmetul si miezul de nuca de cocos.
Se tavalesc jumatatile de banane prin faina, se scutura de exces, se inmoaie in ouale batute, apoi se tavalesc prin mixtura de pesmet si miez de nuca de cocos.

Se combina, intr-o craticioara, zaharul brun si cel alb cu 125 ml apa, pe flacara medie. Se amesteca, fara a da mixtura in clocot, pana ce se dizolva zaharul. Se da apoi in clocot si se fierbe amestecul 8 minute, sau pana cand capata o culoare bruna.

Intre timp, se adauga uleiul intr-o tigaie mare, astfel ca sa formeze un start inalt de 5 cm. Se lasa sa se incinga bine, apoi se adauga jumatatile de banana si se prajesc pana ce se rumenesc usor. Se scot cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.

Se combina amidonul cu 1 lingura de apa. Se adauga in craticioara cu sos caramel laptele de cocos si mixtura de amidon. Se amesteca pana ce sosul se ingroasa, se ia de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine, pana ce s-a topit.
Se servesc bananele fierbinti, stropite cu sos.