Bananele sunt un ingredient culinar popular in bucataria chineza, iar deserturile preparate cu ele sunt delicioase, hranitoare si foarte simple. Reteta aceasta este rapida, iar acoperirea bananelor cu miez de nuca de cocos (coroborata cu folosirea unei temperaturi optime a uleiului) reduce considerabil cantitatea de grasimi ce poate fi absorbita prin prajire.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
4-5 banane mediu-coapte
ulei pentru prajit
1 lingura de unt
55 g faina
1/8 lingurita de sare
1 portocala
1 ou, batut
60 ml lapte
120 g miez de nuca de cocos deshidratat
150 g zahar
Instructiuni:
Decojeste bananele, taie-le in jumatate si apoi in sferturi, pe lungime.
Cerne faina si sarea intr-un castron si incorporeaza oul in acest amestec.
Adauga treptat laptele, amestecand ca sa se obtina un aluat gros si omogen.
Incorporeaza 50 g zahar in aluat.
Inmoaie fiecare bucata de banana in aluat, apoi tavaleste-o in miez de nuca de cocos.
Incinge ulei intr-un wok.
Adauga untul si, cand este topit, prajeste bucatile de banane 3-4 minute, pana ce se fac brun-aurii.
Scurge-le de ulei pe prosoape de hartie. Serveste-le calde.
Rade coaja portocalei, apoi stoarce-o.
Pune, intr-o craticioara, sucul de portocala. Adauga coaja rasa si restul de zahar.
Amesteca pana se topeste zaharul si da mixtura in clocot usor. Las-o sa fiarba 1-2 minute.
Aranjeaza bucatile de banana pe farfurii, orneaza cu feliute de portocala si stropeste-le cu sos.
Fiind o reteta chinezeasca, m-am incapatanat sa folosesc wok-ul, (probabil ca in curand o sa fac si baie in el…). Criticul meu – famila- a mancat si mi-a transmis din priviri sa nu-l mai torturez. Data viitoare voi gati aceasta reteta dupa ce voi manca de la un profesionist.
@Sensei: Poate ca mai de folos ar fi sa gatiti cu un profesionist, si dupa aceea sa incercati. 🙂
si bucataria malaeziano-indoneziana are cateva variante de desert cu banane : pisang bakar sau pisang goreng (la grill sau prajite in baie de ulei) servite cu frisca , sos de ciocolata , branza rasa , scortisoara .
@cristi-j: Toata Asia, Caraibele si Africa au deserturi cu banane. 🙂 Sud si sud-est asiaticii nu stau prea bine la deserturi, privind din punctul de vedere al europeanului, dar eu zic ca folosesc fructele in mod remarcabil, iar mai toate deserturile lor sunt usoare si racoritoare.
Sunt yummy!!!am mancat la brazilieni si ca desert (tip “crepe suzete), acasã nu am fãcut niciodatã.
Reteta e super usoarã, merçi!
@Ramona: La restaurante braziliene din Portugalia, sau chiar la brazilienii din Brazilia? Oricum, sunt pe lumea asta cateva retete interesante cu banane si multe dintre ele pot fi facute si cu bananele de pe la noi. 🙂
Multumesc pt raspuns, am retinut 😉
Asta cu bananele e preferata baietilor. Se pare ca toti copiii adora bananele.
@Corina: Mie imi plac pentru ca sunt comode. Nu trebuie spalate, se curata usor, nu zemuiesc si nu te patezi. 🙂
Care este rostul adaugarii de unt in uleiul pt prajit? multumesc
@Claudiu: Untul in sine nu este bun la prajeli, mai ales pentru prajire in baie-de-ulei, caci arde la temperaturi joase si se descompune formand si unii compusi toxici. Un amestec de unt cu ulei formeaza o grasime care are punct de ardere mai ridicat si da gust mai bun alimentelor.
Aveam impresia ca bananele prajite provin din bucataria Americii de Sud, asta pt. ca am dat de ele in romanele lui Marques si nu numai, eu convinsa fiind ca e vorba de un anume soi de banane care nu ajung si pe la noi, oricum, in perioada primelor mele lecturi din literatura respectiva nu se gaseau banane de nici un fel dar mi-a ramas in minte felul acesta de mancare si mi se parea o ciudatenie la acea vreme.
@Ada: Bananele se mananca gatite in toate zonele in care cresc. America de Sud si Centrala, Caraibe, Asia, Africa etc. La gatit se folosesc mai des o alte doua varietati, una numita “plantain”, cu coaja de culoare verde, si bananele rosii, de dimensiuni mici, cu coaja de culoare bruna-roscata.
Ma bucur ca ai reinceput sa postezi retete filmate Imi place si ca sunt scurte si la obiect. Felicitari!
@memphis: Ma straduiesc, dar fiecare film inseamna cheltuieli in plus pentru mine. Atata timp cat eu tin blogul si nu el pe mine, fiecare film este un efort. Sper sa gasesc o solutie la aceasta problema.
Imi place combinatia de banana cu nuca de cocos, iar sosul citric cred da o aroma citrica excelenta. Nu prea inteleg ce vrei sa spui cu temperatura de prajire.
@andra: Lumea se teme de prajirea-in-baie-de-ulei, fiindca isi inchipuie ca alimentele prajite astfel absorb mult ulei. Lucrurile nu stau chiar asa, daca temperatura este bine aleasa. Uleiul trebuie sa fie fierbinte ca aceasta absorbtie sa fie minima. Amanunte aici.