Aceste tapas isi trag denumirea de la sagetile colorate, infipte de toreadori, matadori sau alti dori (nu am reusit niciodata sa retin denumirile corecte) in spinarea taurului, pentru a-l enerva si atata.
Spre deosebire de banderillas din arena, acestea servesc unui scop mult mai pasnic: sunt o gustare interesanta, aspectuoasa si delicioasa.
Exista multe tipuri de banderillas, caracteristica generala fiind dimensiunile mici ale ingredientelor, sau bucatilor de ingrediente, folosite – doar ce incape pe o scobitoare. De asemenea, se cauta combinatii de alimente care ofera contraste de culoare, forna si gust.
Varianta prezentata de mine este cea preparata la GUXT pentru evenimentul cu tema “Seara spaniola – Tapas, vinuri si fotbal” desfasurat cu ocazia vizionarii finalei Champions League. Gustul lor a fost pregnant, cu note sarate-acrisoare-picante.
Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
20 de masline verzi, umplute cu ardei gras rosu
20 de castraveciori murati de mici dimensiuni
20 de cepe mici, murate, bine scurse de otet
20 de fileuri de ansoa, bine scurse de ulei
20 de scobitori
Instructiuni:
Reteta este atat de banala, incat modul de lucru este evident: trebuie doar sa privesti fotografia. O sa-l scriu totusi: se infige in cele 20 de scobitori cate o bucata din fiecare ingredient, alternand, pe cat posibil, formele si culorile.
Banderillas se servesc la temperatura camerei, alaturi de o bere, sau chiar de un pahar de vin alb, sec si tanar, usor si cu aciditate placuta.
” Banala “, dar de mare efect ( ca majoritatea lucrurilor simple ); asta pentru ca ne-am obis-
nuit sa complicam totul, incat ceva simplu ne lasa perplecsi.
@Mirela Stanescu: Cam ai dreptate. Din dorinta de a obtine ceva de efect, ne complicam uneori. Mi se intampla si mie.
Studiul bucatariei regionale catalane mi-a oferit ocazia sa gasesc cateva preparate excelente si extrem de simple. Sunt retete cu ingrediente locale, ieftine pentru ei, dar genial de ingenioase.