Băuturile lui Radu

Dragii mei, ştiu că v-aţi dat seama că se întâmplă ceva. Blogul meu tinde să se transforme din “reţetele lui Radu” în „băuturile lui Radu”. Nu am planificat această transformare, ea s-a întâmplat pur şi simplu.
Motivele sunt mai multe, unele obiective, altele nu.

Cu toţii ne schimbăm în timp. În principiu, ar trebui să evoluăm. Asta se referă şi la gusturi şi la preocupări. Schimbarea mea, de fapt cea mai recentă dintre ele, s-a produs după ce am deschis Bistro GUXT. Restaurantul acesta mă ţine ocupat cam 10 ore în fiecare zi şi din cauza lui am fost nevoit să-mi schimb şi activitatea şi, cum veţi vedea, şi interesele.
Am lăsat gătitul deoparte (în restaurant găteşte Costel Clipescu, un excepţional bucătar, cu o mare experienţă, mult mai potrivit decât mine şi decât oricare altul pe acest post) şi m-am transformat în manager, şef de sală şi somelier.

Spre surprinderea mea m-am adaptat la treaba de manager, fără să-mi placă însă în mod deosebit. Trebuie făcută, pur şi simplu, şi nu îmi permit să angajez pe altcineva s-o facă în locul meu. Partea de şef de sală şi de somelier (trebuie să menţionez că din când în când mai sunt şi ospătar sau picolo) îmi este foarte pe plac. Mi se potriveşte bine şi cred că reuşesc să o fac bine.

Cum eu socotesc vinul şi berea ca fiind buni tovarăşi de drum cu mâncarea, am fost nevoit să-mi însuşesc noţiunile elementare ale activităţii de somelier. În primul rând a trebuit să cunosc bine băuturile din meniu (mâncarea o ştiam deja), căci numai astfel pot fi capabil să recomand la masă băuturile potrivite şi să-mi adaptez recomandările după gustul şi cultura culinară a fiecărui client în parte. Vârsta şi experienţa de viaţă care vine odată cu ea, cultura generală şi faptul că mă descurc bine în engleză şi franceză şi că mai „rup” ceva italiană (peste jumătate din clienţi este formată din străini (pot să mă laud că ne-au fost clienţi persoane provenind din 50 de ţări) mă ajută enorm.
Sunt mult mai de folos pe acest post decât ca ajutor în bucătărie. Tocatul cepei este important, dar interacţiunea cu clientul este şi mai importantă. În mod firesc, am ocupat deci locul care mi se potrivea mai bine, iar Bistro GUXT este unul dintre puţinele restaurante bucureşltene care are un amfitrion şi un somelier. Doi în unul, la ofertă.

Consecinţa a fost că am început să am de-a face tot mai mult cu băuturile şi tot mai puţin cu gătitul. Am învăţat multe despre tot felul de băuturi şi mai ales despre bere, care este de departe preferata mea. Pot spune că am descoperit un domeniu fascinant, de o imensă diversitate şi deosebit de prietenos cu mâncarea.

Citeste si articolul →   Bun şi ieftin!

Îmi cer scuze dacă lipsa din ultimele luni a reţetelor vă dezamăgeşte. M-am schimbat, ce pot să fac? Trec printr-o perioadă în care vă voi povesti mai mult despre băuturi, mai ales vinuri şi beri, căci sunt subiectele care mă preocupă în această perioadă. Nu înseamnă că reţetele sau articolele despre mâncare vor lipsi cu desăvârşire.

Am pe blog peste 1000 de reţete. Excluzând dulciurile, care nu mă atrag deloc, găsesc tot mai greu reţete despre care să cred că merită a fi prezentate, mai ales în contextul actual, în care au apărut mii de bloguri culinare. În plus, gătitul casnic a cam început să mi se pară mai puţin interesant. Simt nevoia să-mi schimb abordarea şi cred că voi reduce numărul de reţete în favoarea articolelor care prezintă partea culturală (filozofică, istorică, sociologică, simbolică, religioasă etc.) a mâncării.

Este posibil ca unii dintre cititori să mă părăsească, dacă nu au făcut-o deja, dar la fel de posibil este ca alţii noi să apară. Nici în viaţă nu rămâi mereu cu acelaşi grup de prieteni, aşa că acest proces este unul firesc. Ne schimbăm cu toţii, iar blogul meu se schimbă şi el. Pentru mine este ca o fiinţă vie, care a crescut, s-a maturizat, a evoluat, a stagnat, a evoluat din nou etc. La un moment dat va şi muri, înaintea mea sau poate doar odată cu mine.

Cred că este corect din parte-mi să vă anunţ această schimbare; ea se coace în mintea mea de peste un an, dar a avut nevoie de tot acest timp ca să-şi clarifice scopul şi modurile de a-l atinge. O astfel de schimbare nu este neapărat ceva neplăcut. Eu o văd ca pe o invitaţie să mă însoţiţi într-un altfel de aventură, dar tot legată de gusturi şi arome.


Un comentariu pe “Băuturile lui Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.