Habar nu am câte beri există în lume. Unii le-au numărat, cumva, şi au ajuns la cifra de 56.000. Posibil, căci există peste 15.000 de fabrici de bere, mari, medii, mici şi foarte mici. Pe de altă parte, dacă altcineva ne-ar servi alte cifre, de pildă 42.000 sau 77.000, nu am avea cum să-l contrazicem. De dragul argumentaţiei voi păstra cifra de 56.000, fără însă a avea o prea mare încredere în ea.
beriMulte
Cum pasiunea pentru bere m-a apucat cam târziu, nu am nicio speranţă să pot gusta măcar a zecea parte dintre ele. 5600 de beri este un număr imens. Poate a suta parte… 560 de beri da, aici aş avea şanse, căci am trecut deja de 150.

Sunt convins că mulţi dintre dvs. vă întrebaţi contrariaţi ce m-a apucat cu berea asta. Mirarea dvs. nu mă miră, căci doar în urmă cu câteva luni ceea ce ştiam eu despre bere era, practic, egal cu zero. Probabil că sunteţi în aceeaşi situaţie, adică sunteţi convinşi că bere înseamnă lichidul care se vinde sub marca Heineken, Carlsberg, Tuborg, Ciuc şi altele asemenea. Sigur, şi acesta este tot bere, aşa cum răposatul Lăstun era şi el tot un automobil.

Nu are rost acum să mă apuc eu să spun ce înseamnă berea de calitate; simt că m-aş aventura, cumva, în afara zonei mele de competenţă. Nu pot să definesc, dar încep să înţeleg. Dacă aţi avut încredere în mine atunci când am scris despre mâncare, puteţi avea şi acum.
Berea este altceva decât cunoaşte publicul larg din România. Există beri dumnezeieşti de gustoase, făcute cu har şi pricepere, adevărate regaluri lichide care pot sta alături de cele mai scumpe vinuri, whisky-uri sau coniacuri din lumea aceasta.

Pe măsură ce le descopăr, promit să vi le prezint şi, mai ales, promit să vă povestesc lângă ce mâncare stau cel mai bine. Pentru că, spre deosebire de ceea ce crede publicul neexperimentat, berea se potriveşte cu bucatele în mod senzaţional; mai bine decât orice altă băutură, inclusiv vinul.

În fiecare săptămână degust câteva beri. Majoritatea „în premieră”, căci am defectul de a fi foarte curios atunci când ceva mă interesează cu adevărat. In fotografia de mai jos sunt câteva sticle pe care mi-am propus să le degust în săptămânile următoare. Sticlele sunt deja cumpărate şi îşi aşteaptă rândul în frigider. Pe cele mai bune dintre ele vi le voi recomanda şi dvs., iar pe unele chiar le voi prezenta pe blog.

As vrea sa remarcati doar diversitatea berilor: provin din cateva tari, apartin mai multor stiluri, au, fiecare dintre ele, alta culoare, alt gust, altă aromă şi continut diferit de alcool, iar fiecare sticla este diferita de celelalte ca forma.
colectieBere
La Bistro GUXT am adunat deja o minusculă colecţie de sticle de bere; toate băute de subsemnatul în ultimele luni. Pe lângă faptul că mi-au produs plăcere, aceste sticle, cu etichetele lor colorate şi cu formele lor variate arată foarte decorativ.

Până una alta, nu uitaţi că la Bistro GUXT, în meniul de băuturi, se află deja 18 beri de bună şi foarte bună calitate. Le puteţi degusta de luni până sâmbătă, între orele 17:00 – 22:00, în str. Dimitrie Racoviţă la nr. 37, sector 2, Bucureşti.

Sumar articol
To beer or not to beer
Titlu articol
To beer or not to beer
Descriere
Berea este altceva decât cunoaşte publicul larg din România. Există beri dumnezeieşti de gustoase, făcute cu har şi pricepere, adevărate regaluri lichide care pot sta alături de cele mai scumpe vinuri, whisky-uri sau coniacuri din lumea aceasta.
Autor