Berile afumate

Cu ceva vreme în urmă, toate berile erau, de fapt, afumate. Metodele vechi de uscare a malţurilor foloseau focurile deschise, aşa că fiecare bob de cereala prindea o aromă afumată. Astăzi, malţurile “curate” predomină în măcinişurile destinate preparării mustului de bere, iar berile afumate au rămas doar o mică nişă pe piaţa berii.
Schlenkerla Rauchbier - beri afumate
Le putem socoti beri speciale, o raritate, un atavism, o întoarcere în timp. Oricum le-am numi, este bine de reţinut că sunt beri absolut remarcabile, interesante, neobişnuite, surprinzătoare şi deosebit de gustoase. Reprezintă, de asemenea, fără nicio îndoială, un “acquired taste”; le-am caracterizat ca fiind gustoase, şi chiar sunt, doar că nu chiar pentru toată lumea.

Cele mai multe beri afumate sunt beri lager, preparate din malţuri de orz. Există însă şi beri afumate preparate din amestecuri de malţuri de grâu şi orz. Berile afumate au o culoare închisă şi sunt opace, iar tăria lor alcoolică variază între 4,8 şi 8%.

Termenul “rauchbier” (beri afumate) este lipit de berile germane produse în Franconia, în special în oraşul Bamberg şi în împrejurimile sale. Acestea sunt beri afumate moderne şi sunt produse doar de un număr mic de berării. Se poate spune că berile afumate se produc astăzi mai ales în SUA, sub denumirea de “smoked beers”, căci acolo producătorii sunt mai numeroşi decât în Europa.
De fapt, singurelea beri afumate produse la Bamberg, şi care sunt disponibile şi în alte ţări, sunt cele produse sub marca Schlenkerla, în berăria Heller-Bräu Trum KG. Aceasta produce câteva tipuri tradiţionale de bere, considerate de toată lumea ca fiind arhetipul berilor afumate. Dintre acestea, Aecht Schlenkerla este considerată standardul absolut al berilor afumate.
Cuvântul “aecht” provine din dialectul francon şi derivă din “echt”, care în germană înseamnă “real”, “veritabil”, “original”, “adevărat”.
Berile Schlenkerla sunt produse folosindu-se integral doar malţuri uscate şi afumate pe focuri deschise, alimentate cu lemn de stejar şi de fag.

Citeste si articolul →   Berile stil "Belgian Pale Ale"

Denumirea “Schlenkerla” provine din argoul francon şi este un cuvânt care denumeşte o persoană ce obişnuieşte să dea din mâini haotic în timp ce se deplasează. Aceasta era şi porecla lui Andreas Graser, patronul din 1877 al berăriei medievale “Zum Blauen Löwen” (La leul Albastru), înfiinţată încă din 1405; berăria se numeşte astăzi “Brauausschank Schlenkerla” şi este locul unde, în Bamberg, se serveşte exclusiv berea de la Heller-Bräu Trum KG.
Revenind la poreclă, aceasta a început, în timp, să denumească nu doar patronul berăriei, ci şi berea servită acolo. La un moment dat, termenul “Schlenkerla” s-a lipit complet de berea afumată produsă la Heller-Bräu Trum KG.

În afară de Heller-Bräu Trum KG, berile afumate sunt produse şi de alte berării din zona oraşului Bamberg, dinte care cea mai importantă este, probabil, Brauerei Spezial. Această berărie foloseşte un amestec de malţuri “curate”, amestecate în proporţii variabile, dar importante, cu malţuri uscate pe focuri alimentate cu lemn de fag, care se găseşte local, din abundenţă.

Stilul în care sunt preparate berile în Bamberg aminteşte de uscarea şi prăjirea malţurilor de orz în cuptoare alimentate cu turbă, proces folosit la prepararea whisky-urilor scoţiene afumate. Berile afumate germane au în gust şi aromă note puternice de bacon, cafea, fum, pimenton, cimbru şi, uneori, sare.

Se pot produce astfel de beri şi cumpărând malţurile direct afumate, de la diverşi producători. Cel mai important dintre aceştia este situat tot în Bamberg; este vorba despre Weyermann Malting Company. Berile Schlenkerla sunt, probabil, singurele produse în Europa cu malţ afumat chiar la berăria producătoare.

Citeste si articolul →   Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

Multe dintre berile afumate au în componenţă ceva mai mult hamei decât media obişnuită a berilor neafumate, pentru ca amăreala şi aroma să compenseze notele puternice de fum.

Beri afumate se mai produc astăzi şi în Australia (Feral Brewing Company), Brazilia (Eisenbahn), Marea Britanie (Meantime Brewery şi Kelham Island Brewery), Canada (Les Trois Mousquetaires şi Half Pints Brewing Company), Olanda (Emelisse şi Brouwerij De Molen), Norvegia (Haandbryggeriet), SUA (Alaskan Brewing Company, Great Basin Brewing Company, New Glarus Brewing Company, Revolution Brewing, Surly Brewing Company, Samuel Adams, Devils Backbone Brewing Company).

Deşi sunt socotite a fi specialităţi, adică destinate unei nişe înguste de clienţi, berile afumate sunt destul de versatile atunci când vine vorba de a le potrivi cu mâncarea. Nu voi dezvolta aici acest subiect, dar voi puncta doar câteva alimente şi preparate culinare cu care se potrivesc.

Berile afumate se însoţesc bine, printre altele, cu:
– carnea de porc afumată, indiferent că vorbim despre bacon, şuncă, slănină, cârnaţi
– porc gătit cu boia afumată, cum este pimenton-ul spaniolesc
– preparatele cu sosuri de cafea
– peştele afumat şi sărat
– preparate gătite pe grătar cu lemne şi cărbuni, carne sau legume, peşte, fructe de mare, pui etc.
– fasolea şi varza gătite cu afumătură
– brânzeturi afumate, sau cele sărate şi maturate, ori cele cu mucegai
– preparatele mexicane cu ardei chipotles, care sunt afumaţi
– cartofii, pastele şi orezul la care s-a adăugat bacon sau peşte afumat
– pui bardat cu bacon, asezonat cu cimbru

Nota:
Începând cu luna septembrie, veţi pitea găsi aceste beri şi în meniul de băuturi de la Bistro GUXT.


2 comentarii pe “Berile afumate

 1. cristi-j spune:

  N-as putea spune ca imi plac berile afumate. Mai curand nu. Dar n-am gustat decat 2 si asta acum destui ani, nici nu mai tin minte ce erau, stiu doar ca una englezeasca si una nemteasca. S-ar putea sa gasesc unele care sa-mi placa dar ar trebui sa fie doar putin afumate, cu gust subtil, nu prea inchise si nu prea amare. Stii ceva care sa se potriveasca ? hahaha
  Spune-mi cateva cuvinte despre cele din poza. Si spune-mi care ar fi preferata ta (si de ce) si pe care ai recomanda-o unui incepator (daca difera de cea pe care o preferi tu). Eu as incerca-o prima oara pe weizen.
  Si daca tot e vorba de beri germane, vacanta placuta, cat mai multe beri bune si carnati pe masura ! hahaha

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Cred ca, dupa gustul meu, Weizen ar fi cea mai light, doppelbock cea mai hard. Intre ele, Marzen si urbock.
   Mie mi-au placut toate, sincer sa fiu. Eiche cel mai mult, caci imi plac berile robuste si in care detectez mai multe „niveluri” de gust si aroma.
   Nu sunt beri de dat pe gat, o sticla pe zi ar fi suficient. Din nou dupa parerea mea, berile astea merg mai bine cu mancare, decat singure. Nu as zice ca sunt preponderent amare, desi au o amareala care este usor detectabila. Notele afumate sunt cele care se simt cel mai puternic, si in gust si aroma: in prim plan bacon, cafea, cimbru, sare, abia apoi ceva note dulci si amarui. Mi se par extrem de intersante.

   Nici vorba de carnati pentru mine, cei germani imi displac profund; nimic din ce am incercat nu a fost pe placul meu. Ma voi orienta catre altceva… o sa vad la fata locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.