Berile stil Pilsner (2)

Unul dintre maeştrii berari cei mai cunoscuţi din ume, Gareth Oliver, remarcă plin de umor: ”Pilsner, cel mai popular stil de bere din lume, a fost inventat în Cehia, perfecţionat în Germania şi transformat într-o băutură slabă, gazoasă şi lipsită de gust în America”.

Weihenstephaner Pilsner - sursa foto: http://lukasliquorstl.com/
Weihenstephaner Pilsner – sursa foto: http://lukasliquorstl.com
Se pare că mai toată lumea este de acord că cele mai proaste beri se găsesc în SUA, dar aş completa citatul din Gareth Oliver: berile stil Pilsner nu sunt apoase şi lipsite de gust doar în America, ci mai peste tot în lume, atunci când sunt fabricate de marile companii şi transformate în bere ieftină, de larg consum.

Din păcate, pilsnerul de larg consum este singura bere pe care o cunoaşte majoritatea populaţiei de pe glob. De aici şi părerea larg împărtăşită că berea este o băutură inferioară altora, mai ales vinului; acesta din urmă este privit ca o băutură sofisticată şi rafinată, în timp ce berea este un fel de bautură a ţopârlanului.

Ca reacţie, unii dintre pasionaţii de bere dispreţuiesc stilul Pilsner; doar este un stil de bere atât de deschis la culoare, atât de familiar şi atât de des asociat cu berea de proastă calitate. Stilul Pilsner nu se numără printre preferatele mele, dar îl beau cu plăcere în anumite ocazii, căci are destule de oferit… asta dacă am şansa să pun mâna pe un Pilsner adevărat. Acesta este o băutură delicată, proaspătă, plăcută la gust, răcoritoare şi aromată.

Mulţi cred că Pilsner este un stil de bere german, dar originea sa se regăseşte în Boemia, acum parte a Republicii Cehe. În 1842, un călugăr bavarez a trecut prin contrabandă, de la Munchen în oraşul Plzen, o cantitate mică de drojdie Saccharomices uvarum. Era un cadou pentru un prieten, Josef Grolle, berar bavarez, dar lucrând la berăria Plzensky Prazdroj.
Britanicii, datorită cuptoarelor noi, puteau acum obţine malţuri deschise la culoare, iar Josef Grolle făcuse o călătorie în Anglia special ca să înveţe acest secret. A dezvoltat după aceea o tehnică proprie pentru a face malţurile şi mai deschise la culoare, până la punctul în care berea obţinută din ele avea cu adevărat o culoare galbenă-aurie.

Cu doar un an înainte, berăria Spaten surprinsese publicul bavarez cu o bere Marzen Oktoberfest de o culoare limpede, ceva mai deschisă decât a bronzului. Până atunci toate berile germane fuseseră închise la culoare şi tulburi. Berea cea nouă făcuse senzaţie, dar Grolle îşi propusese să ducă rafinamentul mai departe. Grolle’s Pilsner Bier a fost uimitoare. Avea culoarea aurului şi era limpede şi transparentă aşa cum nu fusese încă nicio altă bere. Drojdia adusă de la Munchen se depusese la fundul vasului de fermentaţie, lăsând berea, după maturare, limpede şi strălucitoare. Amăreala uşoară şi proaspătă, ca şi aromele florale, provenite de la hameiul local Saaz, ca şi aromele de pâine oferite de malţurile de orz din Moravia dădeau berii caracteristici unice. Carbonatarea ridicată, dezvoltată în lunile de maturare, forma un cap de spumă albă şi strălucitoare, deasupra lichidului auriu.
Publicul a fost captivat, iar vestea despre noul stil de bere, de culoare aurie, a trecut graniţele Boemiei şi s-a răspândit în întreaga Europă.
Astăzi, berăria lui Josef Grolle se numeşte Pilsner Urquell (sau, în cehă, Plzeňský Prazdroj), adică „pilsner cea originală”.

Citeste si articolul →   Primátor India Pale Ale

Până la 1840 toţi europenii beau berea, ca şi vinul, de altfel, din căni de metal, de lemn, din porţelan sau chiar din… piele. Toate aceste vase erau opace, ceea ce nu deranja, atâta timp cât berea arăta cam toată la fel, tulbure şi închisă la culoare; practic, nu era mare lucru de văzut la ea. Doar cei bogaţi îşi puteau permite vase din sticlă.
Aşa cum dezvoltarea tehnologică a permis realizarea de malţuri blonde, tot ea este responsabilă şi pentru producerea industrială şi, deci, mai ieftină, a vaselor de sticlă. Cei din clasele mijlocii au putut să şi le permită şi ei, iar berea Pilsner, cu superba şi, pe atunci, surprinzătoarea sa culoare, aducea rafinament până şi unei simple băute de după-amiază, în grădină, alături de familie.
Noile căi ferate au dus berea în Bavaria, Prusia, Austria şi restul statelor germane, unde berarii locali s-au văzut forţaţi să producă şi ei acelaşi stil de bere, în caz contrar riscând falimentul. Restul Europei s-a îndrăgostit şi ea de noua bere şi, în doar câteva zeci de ani, Pilsner a început să fie berificată şi în America, de emigranţii sosiţi cu zecile de mii din Germania şi Cehia.

O Pilsner originală este produsă din malţ de orz, conform decretului Reinheitsgebot, şi nu conţine fir de orez, porumb, grâu sau altă cereală. Are o culoare galbenă-aurie şi este mereu proaspătă şi amăruie, cu arome florale de hamei, cu aromă de pâine, de la malţuri, şi cu un finiş proaspăt, acidulat şi sec. Este o bere de mare fineţe, care trebuie să fie perfectă, căci simplitatea sa nu poate masca un eventual defect.
Ca mai toate berile lager, berile Pilsner nu sunt mult influenţate gustativ de drojdie, care de obicei rămâne discretă, ca un actor într-un rol secundar. Gustul şi aroma depind mai mult de malţuri şi hamei, iar conţinutul de alcool este mic spre moderat, circa 5%.

Citeste si articolul →   Berile stil lambic și gueuze

Chiar şi printre berile Pilsner originale există însă unele variaţii regionale. În sudul Germaniei, berile pils bavareze sunt mai corpolente şi mai malţate, în timp ce nordul Germaniei preferă variante mai seci şi mai hameiate.
Berile din Boemia au o nuanţă mai aurie decât variantele germane şi sunt un pic mai dulci, atingând uneori o corpolenţă medie. Hameiul clasic din Cehia, delicatul şi floralul Saaz, aproape că domină aroma berii.

Din păcate, berile Pilsner tind să fie, în afara Cehiei şi Germaniei, mai puţin de încredere. În lume se fabrică un fel de „Pilsner international” , mai deschis la culoare şi mai fără gust şi aromă. Uneori aceste beri se berifică folosind adausuri ca orez, mălai sau alte ingrediente, care în Germania sunt excluse prin lege. Astfel de exemple de beri în stil Pilsner internaţional sunt ilustrate de Heineken, Carlsberg, Sapporo, Asahi, Kirin, Tsing-Tao, Singha, Kingfisher, Angkor şi multe altele. Unele dintre aceste beri sunt răcoritoare şi acceptabile ca gust, lucrate cu oarecare interes pentru calitate. Altele nu, în special unele beri, chiar dintre cele mai bine vândute, din SUA. Acestea sunt preparate cu ingrediente ieftine, ca orez şi porumb, şi se prezintă ca un fel de sifon combinat cu o spălătură de must de malţ, aproape fără hamei. Oribile… Sunt la fel de apropiate de berile Pilsner veritabile pe cât de apropiată este o franzelă albă, de proastă calitate, de o pâine integrală, de casă.

Probabil cel mai bun exemplu este să facem o comparaţie între originalul Budweiser cehesc şi palida sa copie americană. Este ca şi cum am compara o friptură de vită argentiniană cu dezgustătoarea pastă procesată mecanic şi vândută la McDonald’s pe post de „chicken nuggets”.
Berea originală Budweiser se produce în continuare la České Budějovice, în Cehia. La origine, Budweiser însemna „din Budweis”, numele german al localităţii, aşa cum Pilsner înseamnă „din Pilsen”.
O bere Pilsner adevărată este proaspătă, răcoritoare, delicată şi gustoasă. Nu are rost să aruncaţi banii pe un înlocuitor de proastă calitate.

Celebrul Elton John a fost, se pare, rugat în timpul unui turmeu în SUA, de un ziarist, să-şi spună părerea despre berea Pilsner americană de larg consum. Artistul a răspuns: „It’ like sex in a canoe.” Ziaristul s-a mirat: “Cum aşa?”. Răspunsul a fost genial şi a făcut carieră, circulând pe mai multe canale media: “It’s fucking close to water!”.


6 comentarii pe “Berile stil Pilsner (2)

 1. cristi-j spune:

  Ai inceput bine! Hahaha … Saraca pils!
  E destul de adevarat si completarea ta e buna dar totusi e vorba de alt nivel. In America berea proasta e mult mai proasta decat in alta parte si e bauta in cantitati uriase.
  Iata cele mai populare 20 de etichete in 2014-2015 (dupa vanzari) :
  Bud Light
  Coors Light
  Budweiser
  Miller Lite
  Corona Extra
  Natural Light
  Busch Light
  Michelob Ultra
  Busch
  Heineken
  Modelo Especial
  Keystone Light
  Miller High Life
  Natural Ice
  Bud Light Premium
  Pabst Blue Ribbon
  Bud Light Lime
  Bud Ice
  Yuengling Lager
  Bud Light Lime Straw-ber-Rita

  Foarte buna descrierea ta, un sifon cu o spalatura care aminteste de bere, totul cat mai rece cu putinta. Am avut ocazia sa incerc cateva, aproape jumatate, e adevarat, cu multi ani in urma dar sunt sigur ca nu s-au imbunatatit, ba dimpotriva. Pe vremea respectiva “stiam” doar de pilsner, in special in varianta romaneasca dar mai gustasem si cehesti, nemtesti plus daneze si olandeze. Dar chiar si pentru mine (amator si obisnuit cu pils, bautor de bere) berile americane au fost foarte proaste, mult mai proaste decat cele romanesti.
  Berea mea preferata era atunci Heineken si in amintirile mele varianta americana era mult mai buna decat ce se gaseste la noi sub aceeasi denumire, nu stiu daca era importata sau facuta undeva in America. Si oricum clar mai buna decat marcile americane.

  Total de acord cu tot ce spui in articol, inclusiv cu diferentierea intre berea ceheasca si germana si restul de pilsner in frunte cu varianta internationala, berea generica care defineste intelesul acestei bauturi pentru majoritatea populatiei din aproape toata lumea.
  Mi-a placut si cum ai scris articolul, o lectura foarte placuta.
  Totusi, nu ca ar avea nevoie de mine sa-i iau apararea, ( o duce foarte bine, poate prea bine) dar exista destule momente cand un pils bun sau macar mediu e cea mai buna bautura si pica excelent asa ca eu raman bautor de pilsner desi momentele potrivite s-au cam imputinat pentru mine … hahaha … si s-au mai inmultit momentele potrivite pentru alte stiluri de bere pe care le degusti nu doar le bei.

  In privinta citatului de final nu stiu unde l-ai gasit tu atribuit lui Elton John, cu siguranta apare in spectacolul Monty Python de la Hollywood Bowl in 1980 si pe net e de multe ori atribuit lui Oscar Wilde. Are poate mai putina importanta cine a spus-o prima data, cu siguranta e foarte amuzant. Iata si alte astfel de glumite:
  „People who drink light ‘beer’ don’t like the taste of beer; they just like to pee alot.”
  „Why is American beer served cold? So you can tell it from urine.”
  “America has two kinds of beer : Pisswater and Pisswater light”

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Din lista data de tine, nu cred ca am gustat mai mult de doua beri… spre norocul meu.
   Sunt de acord cu tine, din cand in cand si eu zic ca o Pilsner cade foarte bine. Am avut sansa sa gust, nu cu mult timp in urma, Weihenstephaner Pilsner si mi s-a parut o bere exceptionala. Mult peste Pilsner Urquell… ma rog, ala care se gaseste la noi. Sper ca in Cehia sa fie altfel. 🙂

   Nu mai stiu unde am auzit ca acest citat ii apartine lui Elton John; pana la urma nu are importamnta, este atat de nimerit si de nostim, incat merita spus cat mai des. Nostime si citatele culese de tine. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.