Berile stil Saison și Grisette

Berile stil Saison

Berile stil Saison sunt beri tradiționale, rustice, preparate de către fermierii și berăriile mici din provincia valonă Hainaut. Erau beri de zi cu zi, băute de sete și ca să acompanieze mâncarea de toate familiile din zonă. Erau ușoare, răcoritoare și hrănitoare și în acele timpuri ajunseseră la fel de importante ca laptele, brânza și pâinea. Nu puteau lipsi din casă și erau prezente la fiecare masă, de la micul dejun la cină.

Bere Saison Voisin - sursa foto: www.plaisirsdu604.be
Bere Saison Voisin – sursa foto: www.plaisirsdu604.be

În franceză, saison înseamnă sezon, cu referire la perioadele climatice ale anului. Sezonul cel mai potrivit pentru aceste beri se afla la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Rețineți că refrigerarea era necunoscută, aceasta fiind și explicația sezonalității berilor.

Producerea lor era practic imposibilă în perioada călduroasă, căci fermentația nu putea fi ținută sub control. Mai mult, pe timpul verii toată familia era ocupată cu muncile câmpului și nimeni nu mai avea timp și pentru bere. Când toți se adunau acasă seara, obosiți, însetați și flămânzi, era o binecuvântare să te poți răcori și hrăni cu o bere gustoasă.

Produse în martie, berile trebuiau să reziste vara și la începutul toamnei, până la începerea sezonului de producere a berii, de obicei luna octombrie. O astfel de bere trebuia să fie îndeajuns de robustă ca să se păstreze luni de zile, dar și îndeajuns de ușoară ca să potolească setea fermierilor.
Odată ce munca pe câmp era terminată, fermierii se apucau din nou de produs bere, mai ales pentru propriul consum, dar și pentru a o vinde sau schimba pe alte produse.

Popularitatea acestor beri a fost imensă până acum 150 de ani, dar astăzi sunt aproape necunoscute marelui public.
Acum se mai produc doar câteva beri Saison. În general se folosesc malțuri pale, uneori cu adaus de ovăz și puțin zahăr. La fierberea mustului se adaugă o gamă largă de mirodenii și vegetale, de la piper alb la coji uscate de portocală.

Pe vremuri aceste beri erau fermentate în vase de lemn și se serveau direct din butoi. Astăzi tehnologia s-a schimbat. Prima fermentație este urmată de obicei de o a doua, desfășurată în sticlă, similar șampaniei, iar sticlele sunt închise cu dopuri de plută fixate cu botnițe de sârmă. Berea îmbuteliată este lăsată la maturare 1-2 luni înainte de a fi băută.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre vinurile spumante (3)

Fiecare bere Saison este diferită de celelalte, dar marea majoritate au o culoare galbenă-portocalie, o carbonatare puternică, ce produce un cap de spumă impresionant, arome de mirodenii și fructe, note răcoritoare de hamei și un finiș sec, ușor acrișor. Hameiul, adăugat în cantități importante, care avea înainte rolul de a conserva berea, astăzi îi oferă un postgust rășinos. Tăria alcoolică se situează undeva pe la 6,5%.

Berile stil Grisette

Daca Saison este o bere făcută de și pentru fermieri, Grisette este varianta sa… să-i zicem industrială, căci era destinată muncitorilor din carierele de piatră și minele de cărbuni din Hainaut. Berile Grisette sunt mai puțin robuste decât berile Saison și conțin adesea, pe lângă malțuri de orz, și malțuri de grâu, de obicei 90% malțuri de orz și 10% malțuri de grâu.

Denumirea “Grisette” provine de la culoarea gri a pietrei scoase din carieră, a hainelor lucrătorilor ca și a celor purtate de tinerele femei, numite chiar “grisettes”, care își întâmpinau bărbații, la ieșirea din mină, cu o bere proaspătă, extrem de binevenită.

Berile Grisette au devenit populare în perioada industrială, în care activitatea din minele de cărbuni și carierele de piatră devenise preponderentă, depășind-o pe cea legată de agricultură. În perioada de glorie a industriei extractive din Hainault existau, după Joris Pattyn, un pasionat și cunoscător al berii, nu mai puțin de 30 de mărci diferite de grisette, produse în cel puțin trei variante: blondă, witbier (cu grâu) și amber.

Între Grisette și Saison există unele diferențe, deși nu multe și nu semnificative. Cei care își mai amintesc despre berile Grisette originale le descriu ca fiind  slabe, de culoare aurie, ca și berile Saison și… fără nimic remarcabil.

Sunt beri mai ușoare și mai puțin alcoolizate, de obicei între 3 și 5%. Scopul lor, este același cu al berilor Saison: de a potoli setea după o zi de muncă grea și de a fi, cât de cât, hrănitoare.

Citeste si articolul →   Din secretele vinului (2) - Culoarea

În general se crede că, de la bun început, berile Grisette au fost produse imitând berile Saison. Probabil diferența majoră între cele două stiluri – după Léon Voisin, producătorul berii Saison Voisin din Hainaut – era faptul că la Grisette caracterul răcoros fusese dat doar de hameiul amărui, în timp ce berile Saison erau răcoritoare și datorită  acrealii provenite de la acidul lactic, prezent atunci când berile suferă o fermentație spontană.

Mărturisesc că scriu acest articol din citite și auzite, nu din proprie experiență. Nu am gustst niciodată o bere Saison sau Grisette, lacună pe care caut s-o elimin cât mai repede posibil.
Prima tentativă în acest sens a fost degustarea berii produse de Ground Zero, o mică berărie artizanală bucureșteană, o combinație Saison-Grisette, numită Grounded Stork.
De altfel, puteți degusta și dvs. această bere la Bistro GUXT, mic restaurant în meniul căruia se află în permanență circa 35-40 de beri diferite, de bună calitate.
Berile Saison si Grisette - Ground Zero
Nu pot să spun că berea de la Ground Zero mi-a displăcut, dar nici că mi-a plăcut. Are o aromă foarte plăcută, cu note citrice și florale, este răcoritoare și are o concentrație volumetrică de alcool de 5,8%. Până aici toate bune, dar eu am fost însă dezamăgit de postgustul slab și apos, cu note sălcii și metalice.

Berea fiind un hibrid între Grisette și Saison este greu de comparat cu o Saison sau cu o Grisette tradițională sau modernă. Nu știu dacă acest postgust, care mie îmi displace, este tipic vreunuia dintre cele două stiluri de bere, dacă este modul în care înțeleg aceste stiluri cei de la Ground Zero sau dacă este, și sper să nu fie, un defect al berii.

Oricum, dincolo de părerea mea, cei de la Ground Zero merită felicitați pentru curajul de a experimenta și pentru că readuc în atenția publicului două dintre stilurile de bere cu o istorie veche, dar căzute în uitare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.