Besan Paare – Crackeri crocanti din faina de naut

Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare excelenta la orice ora din zi, mai ales insotita de un chutney picant si de o bere rece.
Besan Paare - Crackeri crocanti din faina de naut

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute + odihna
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
1 cana cu faina de grau, cernuta
1 cana cu faina de naut, cernuta
2 linguri de gris de grau, cernuta
4 linguri de ulei de arahide (sau ulei de floarea-soarelui)
2 lingurite de sare, sau dupa gust
1 lingurita de fulgi de ardei iute, sau dupa gust
2 lingurite de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de chimion negru
1/2 lingurita de asafoetida
1 lingurita de frunze uscate de schinduf, tocate marunt
ulei pentru prajit
chutney de mango, pentru servit (sau alt sos picant, la alegerea dvs.)

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare faina de grau, cea de naut si grisul. Se adauga sare, seminte de chimion si chimion negru, fulgii de ardei iute, asafoetida, frunzele de schinduf si uleiul. Se amesteca bine si se adauga apa, cata este nevoie, ca sase obtina un aluat omogen si ferm. Se acopera cu film alimentar, sau cu un prosop umed, si se lasa sa stea 10-15 minute.

Se framanta aluatul pe o suprafata de lucru fainata si se imparte in patru parti egale. Se modeleaza cele patru parti ca sa se obtina patru bile de aluat. Se ruleaza fiecare bila ca sa se obtina cate un cerc de aluat de 25-30 cm diametru. Se inteapa aluatul cu dintii unei furculite: acest lucru este necesar, pentru ca crackerii sa nu se umfle la prajit.

Citeste si articolul →   Gazpacho de capsuni

Se taie fiecare cerc fasiute late de 2 cm, apoi acestea se taie, putin oblic, bucati de 7-8 cm lungime. Le puteti taia, pana la urma, cum vreti, dar modul descris de mine este cel mai simplu. Eu am preferat sa tai aluatul in forma de cerculete.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Trebuie sa aveti un strat de ulei de cel putin 2-3 cm grosime. Pentru a verifica temperatura corecta, puneti in ulei o bucatica de aluat; aceasta trebuie sa sfaraie.
Se prajesc bucatile de besan paare circa 2 minute, intorcandu-le ca sa se rumeneasca uniform. Nu este nevoie de o temperatura prea ridicata a uleiului, caci crackerii pot sa nu iasa crocanti.

Se scot crackerii si se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Se servesc la temperatura camerei, alaturi de un chutney de mango, sau de alt sos picant.
Se pot pastra crackerii 2-3 saptamani in cutii care se inchid ermetic, in frigider.

Nota:
Trebuie sa rulati aluatul cat mai subtire posibil, nu mai gros de 2 mm. Cu cat crackerii sunt mai subtiri, cu atat raman crocanti mai mult timp.

6 comentarii pe “Besan Paare – Crackeri crocanti din faina de naut

  1. cristi-j spune:

    Recunosc ca eu nu am facut pakore, doar am mancat. Cand o sa fac imi vor placea inca si mai mult dar eu nu vad si nu inteleg cum pot fi legate de masa “de duminica” si/sau cu oaspeti. Sigur ca putem avea intelesuri diferite pentru ce inseamna acesti termeni dar pentru mine sunt niste gustarele potrivite mai mult cu niste pranzuri lejere cu prietenii in gradina sau cu prietenii daca ne uitam la vreun meci.
    Si sa nu uitam ca cele cu ceapa nu sunt singurele posibilitati, de exemplu mie imi plac mai mult cele cu conopida.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu le vad foarte bine ca una dintre gustarile servite chiar la o masa mai simandicoasa. Sunt surprinzatoare si delicioase si arata interesant.
      Nu m-am referit, bineinteles, doar la cele cu ceapa (desi sunt preferatele mele).

  2. Memphis spune:

    Am facut si eu paare, am facut si pakore. Paare sunt niste crackeri foarte buni, dar pakorele m-au cucerit. Sunt total de acord cu persoana care spunea ca pakorele sunt demne de a intra in patrimoniul meselor de duminica sau celor cu oaspeti.
    Paare: bune cu bere rece. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Memphis: Multumesc pentru comentariu. Si eu zic la fel: paare sunt foarte bune, dar nu aurprinzatoare, caci avem si noi diverse saratele si crackeri. Pakorele sunt foarte deosebite de inelele de ceapa trase prin aluat care se gasesc pe la noi. Sunt surprinzatoare si delicioase.

  3. cristi-j spune:

    Din nou indian, din nou problema cu multiplele transcrieri. M-am gandit la cativa termeni ajutatori:
    Namkeen – e termenul din hindi pentru gustul sarat si in acelasi timp denumirea generica pentru tot felul de gustari sarate (saratele ?). Vine de la :
    Namak – sarat . Exista namak paare, cam acelasi lucru cu besan paare dar cu ceva diferente de ingrediente
    Besan – faina de naut
    Paare – scris in multe feluri, inseamna, din cate imi dau eu seama, taieturi, bucati. Tot feluri de snacks-uri sunt paare
    shakkar – zahar. Exista shakkar paare la fel cum sunt namak paare doar ca dulci.

    “Se taie fiecare cerc fasiute late de 2 cm, apoi acestea se taie, putin oblic, bucati de 7-8 cm lungime. Le puteti taia, pana la urma, cum vreti, dar modul descris de mine este cel mai simplu” . Asta nu se potriveste cu poza, de fapt invers, poza nu se potriveste pentru ca, intr-adevar, aceste snacks-uri au forma de fasii.

    De obicei se pune ajwain (ajowa, chimen indian).
    Ciudat ca, se pare, exista doar doua surse pe net pentru acesti crackeri, doua tanti indiene de la care a copiat toata lumea.
    Oricum, ca si la pakora cu ceapa de acum cateva zile, nu am ce-mi trebuie, asafoetida, ajwain, frunze de schinduf/fenugreek

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu te impiedica de asafoetida sau de frunze de schinduf. Daca nu le ai, pune altceva. Exista multe variante de arome care se pot folosi. Exista, de asemenea, mai multe variante de reteta si prin cartile pe care le am eu; cele doua tantici de pe internet nu ofera, deci, singurele variante posibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.