Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare excelenta la orice ora din zi, mai ales insotita de un chutney picant si de o bere rece.
Besan Paare - Crackeri crocanti din faina de naut

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute + odihna
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
1 cana cu faina de grau, cernuta
1 cana cu faina de naut, cernuta
2 linguri de gris de grau, cernuta
4 linguri de ulei de arahide (sau ulei de floarea-soarelui)
2 lingurite de sare, sau dupa gust
1 lingurita de fulgi de ardei iute, sau dupa gust
2 lingurite de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de chimion negru
1/2 lingurita de asafoetida
1 lingurita de frunze uscate de schinduf, tocate marunt
ulei pentru prajit
chutney de mango, pentru servit (sau alt sos picant, la alegerea dvs.)

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare faina de grau, cea de naut si grisul. Se adauga sare, seminte de chimion si chimion negru, fulgii de ardei iute, asafoetida, frunzele de schinduf si uleiul. Se amesteca bine si se adauga apa, cata este nevoie, ca sase obtina un aluat omogen si ferm. Se acopera cu film alimentar, sau cu un prosop umed, si se lasa sa stea 10-15 minute.

Se framanta aluatul pe o suprafata de lucru fainata si se imparte in patru parti egale. Se modeleaza cele patru parti ca sa se obtina patru bile de aluat. Se ruleaza fiecare bila ca sa se obtina cate un cerc de aluat de 25-30 cm diametru. Se inteapa aluatul cu dintii unei furculite: acest lucru este necesar, pentru ca crackerii sa nu se umfle la prajit.

Se taie fiecare cerc fasiute late de 2 cm, apoi acestea se taie, putin oblic, bucati de 7-8 cm lungime. Le puteti taia, pana la urma, cum vreti, dar modul descris de mine este cel mai simplu. Eu am preferat sa tai aluatul in forma de cerculete.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Trebuie sa aveti un strat de ulei de cel putin 2-3 cm grosime. Pentru a verifica temperatura corecta, puneti in ulei o bucatica de aluat; aceasta trebuie sa sfaraie.
Se prajesc bucatile de besan paare circa 2 minute, intorcandu-le ca sa se rumeneasca uniform. Nu este nevoie de o temperatura prea ridicata a uleiului, caci crackerii pot sa nu iasa crocanti.

Se scot crackerii si se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Se servesc la temperatura camerei, alaturi de un chutney de mango, sau de alt sos picant.
Se pot pastra crackerii 2-3 saptamani in cutii care se inchid ermetic, in frigider.

Nota:
Trebuie sa rulati aluatul cat mai subtire posibil, nu mai gros de 2 mm. Cu cat crackerii sunt mai subtiri, cu atat raman crocanti mai mult timp.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Besan Paare - Crackeri crocanti din faina de naut
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
0graygraygraygraygray Based on 2 Review(s)