Biber salçası – condiment turcesc
Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere a denumirii sale ar fi “pasta de ardei” (“biber” insemnand “ardei”, iar “salçası” insemnand… “salsa”, adica un sos gros, de consistenta unei paste). Data fiind culoarea rosie, adesea veti putea intalni si denumirea “kırmızı biber salçası”, adica “pasta rosie de ardei”.
“Biber” denumeste in limba turca si ardeii iuti si cei grasi, iar biber salçası se poate prepara si cu ardei iuti, dar si cu ardei grasi. Exista, de fapt, doua variante ale acestui condiment:
- acı biber salçası – pasta de ardei iute
- tatlı biber salçası – pasta de ardei dulce
In varianta sa traditionala, biber salçası se prepara din ardei curatati bine de seminte si cotoare si pisati cu sare din belsug. Pasta obtinuta este apoi intinsa pe tavi si lasata la soare timp de 1-2 saptamani (functie de vreme, bineinteles), pana ce lichidul din ea se evapora. Pasta astfel concentrata are o culoare rosie intensa, consistenta groasa, gust si aroma concentrate.
variantele moderne de biber salçası folosesc insa ardei copti, ceea ce schimba un pic gustul si aroma condimentului… in bine, dupa opinia mea. De asemenea, se schimba si consistenta: pastele moderne sunt un pic mai umede; doar cei care au rabdare mai multa le pot usca apoi in cuptor, sau intr-o tigaie, la foc mic si sub supraveghere constanta.
Biber salçası este unul dintre ingredientele bucatariei regionale din Anatolia, dar popularitatea sa s-a extins pe intreg teritoriul Turciei.
Condimentul este folosit la asezonarea sosurilor, ca dip pentru legume si carne, ca pasta pentru intins pe paine si crackeri, ca ingredient in umpluturile de pide si börek.
Condimentul de fata este o adaptare a variantelor moderne de retete. Am preferat o varianta mixta, combinand ardeii iuti cu cei grasi, incercand sa “prind” atat iuteala, cat si cat mai multa aroma.
De asemenea, am mai folosit cateva ingrediente suplimentare, caci imi plac mai mult pastele iuti si picante care au gustul mai complex decat simpla iuteala.
Ingredientele adaugate de mine sunt cele optionale, asa ca, daca va deranjeaza, le puteti elimina cu usurinta.
- Bucatarie: turceasca
- Dificultate: usor
- Cantitate: cca. 500 g
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gatit: 1 ora
Ingrediente:
- 1-1,2 kg ardei grasi rosii
- 250 g ardei iuti rosii
- 1 lingura de sare, sau dupa gust
- sucul de la 1 lamaie (optional)
- 1 ceapa mare, tocata grosier (optional)
- 2 catei de usturoi (optional)
- 1 lingurita de boabe de piper negru (optional)
- 1 lingura de boabe de coriandru (optional)
- 1 lingurita de seminte de chimion (optional)
Instructiuni:
Se coc ardeii iuti si grasi pe flacara (sau la cuptor, dar eu prefer varianta pe flacara deschisa; da alt gust ardeilro). Se sareaza si se tin 20-30 de minute intr-un castron mare, acoperiti cu un prosop curat. Se curata apoi de coaja, cotoare si seminte.
Intre timp se prajesc uscat mirodeniile (piper, coriandru, chimion), intr-o tigaita la foc mediu, fara ulei, timp de 30-40 de secunde, sau pana ce incep sa pocneasca. Se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca 2-3 minute. Se piseaza apoi (sau se proceseaza intr-o rasnita de cafea) pana ce se obtine o pudra fina.
Se transfera ardeii copri intr-un procesor. Se adauga ceapa, usturoi, suc de lamaie si mirodenii. Se proceseaza pana ce se obtine o pasta omogena.
Se transfera pasta intr-o cratita sau tigaie. Se pune pe flacara medie si se gateste, amestecand frecvent, circa 10-20 de minute, sau pana ce cepa si usturoiul sunt gatite, iar pasta a mai eliminat din lichid si s-a ingrosat.
Se pastreaza condimentul in borcane inchise ermetic, cu un strat de ulei la suprafata, ca sa nu se oxideze.
Nota:
Daca doriti, asupra retetei se mai poate interveni.
Un adaus de zahar, poate 1-2 lingurite, poate da complexitate si adancime gustului; in plus, poate imblanzi un pic iuteala, daca asta este ceea ce doriti.
Un adaus de ierburi aromate, cimbru sau oregano, de pilda, poate imbunatati aroma condimentului.
Sfaturi:
Folositi condimentul pentru friptura, marinarea carnii, pentru intins pe paine sau crackeri, pentru asezonarea sosurilor pentru paste, orez, carne sau legume.