Bibere humanum est…

În ultimele luni am avut ocazia să organizez la GUXT degustări de vinuri liniştite şi spumante, de whisky, coniac, armagnac, rom, vodcă şi bere. Din diferite motive, pe care nu are rost să le punctez acum, nu am apelat prea des la un profesionist specializat, recte un somelier; am fost nevoit să mă documentez în toate felurile posibile, ca să fiu capabil de a prezenta singur băuturile, de a vorbi despre istoria lor, despre procedeele de fabricaţie, despre tipurile fiecărui tip de băutură în parte, despre modul în care se servesc şi despre felul în care, eventual, se pot asocia cu mâncarea.
Radu Popovici - Degustare de bere
Cum publicul căruia m-am adresat a fost până acum mai curând unul care vrea să înveţe, decât unul deja învăţat, prestaţiile mele au fost întotdeauna suficient de bune, de bine documentate şi de interesante.

Pe lângă faptul că oaspeţii au revenit şi la următoarele degustări, semn că ceea ce li se întâmplase le-a plăcut, cea mai importantă consecinţă a acestor evenimente a fost bucuria mea de a învăţa lucruri noi. Am tot degustat şi m-am informat pe toate căile despre whisky, coniac, rom şi vinuri de tot felul, dar cea care m-a fascinat cu adevărat este berea. Fiecare băutură are rolul ei şi contează enorm, pentru a o înţelege, momentul în care o abordezi, sezonul şi clima, starea de spirit în care te afli, compania în care te găseşti etc.

În ce priveşte berea de calitate, nu numai că îmi place mult gustul ei, aproape de orice tip ar fi ea, dar am descoperit şi că este o băutură extrem de versatilă, care poate fi băută (să nu râdeţi, vă rog) începând cu micul dejun şi terminând cu cina, alături de orice fel de mâncare, provenind din orice cultură culinară, în orice climă, în orice companie, în orice moment.

Citeste si articolul →   A fost "Fun & Grill", 25-26 mai 2013

Am mai descoperit că berea este şi victima prejudecăţilor. Femeile o consideră o băutură total nefeminină, care are ca efect doar balonarea şi oferă doar certitudinea de a câştiga în greutate, iar toată lumea o crede un fel de rudă mai săracă a vinului. În plus, nimeni pe la noi nu o asociază cu degustarea, ci cu băutu, cu toptanul, nu o vede nimeni lângă o mâncare de calitate, ci cel mult însoţind covrigii, micii şi mezelurile.
Mai mult, foarte puţini ştiu ce tradiţie milenară are berea şi ce rol imens a jucat în dezvoltarea civiizaţiei. La fel de puţini ştiu cum se face berea, câte categorii de bere există, cum se maturează, cum se fermentează, cum stă treaba cu carbonatarea ei, care este rostul spumei, diferenţa dintre cea filtrată şi nefiltrată, dintre ale şi lager etc. şi iar etc.

Cum „bere” (dar şi beer, bier, bière, birra) provine din latinescul „bibere”, care înseamnă „a bea”, eu deduc că „a bea” se poate echivala cu „a bea bere”, aşa că simt preferinţele mele a fi justificate; eu sunt doar unul dintre „homines”, iar a bea bere din când în când este foarte „humanum”.
Radu Popovici - Degustare de coniac
Poate nu la fel de vechi şi interesante ca berea şi vinul (cel puţin pentru mine şi măcar deocamdată) şi nici la fel de diversificate, coniacul, whiskyul, romul, armagnacul şi restul distilatelor sunt şi ele demne de atenţie şi cunoaştere. Fiecare dintre ele are o poveste fascinantă şi poate oferi imense surprize plăcute.
Radu Popovici - Degustare de rom
Ei bine, mi-am propus ca pe măsură ce învăt eu despre bere şi celelalte băuturi, să transmit mai departe informaţiile pe care le înţeleg şi care merită reţinute. Şi să le discut cu dvs. Voi face acest lucru prin intermediul unei noi secţiuni în blog.
Radu Popovici - Degustare de whisky
Mă incită mult şi faptul că, posibil, unii dintre cititori ştiu deja mai mult decât mine despre acest subiect, aşa că sper să apară noi parteneri de discuţie. Nu voi pune un mare accent pe vinuri, dar nici nu le voi ocoli. Deja exista pe această temă multe site-uri şi bloguri de foarte bună calitate, ca şi specialişti deosebiţi. Berea va fi, pentru mine, subiectul central, whiskyul, coniacul şi romul cele secundare.
Radu Popovici - Degustare de vinuri
Sunt destule site-uri româneşti şi despre bere, unele foarte bune, dar plusul pe care voi încerca să-l aduc eu va fi nu cel legat de descrierea amănunţită a licorilor, nu doar oferirea de informaţii suplimentare legate de istoria şi „filozofia” lor, ci potrivirea lor cu mâncarea, un Beer & Food Pairing, dacă vreţi, ca şi scoaterea în evidenţă a diferenţelor dintre metodele de fabricare, maturare şi ambalare pentru fiecare bere în parte.
Voi asezona aceste informaţii, de asemenea, cu date despre producători, despre materiile prime folosite, în special malţuri, hamei şi drojdii, ca şi despre modul de servire, de la temperatura lichidului până la forma paharului, sondei sau halbei, şi a felului în care ea se toarnă în aceste recipiente.

Citeste si articolul →   Un cadou neaşteptat

Ca să închei, sper să vă placă aceste subiecte „lichide” şi să găsiţi atractivă noua secţiune a blogului. Ţineţi minte că nu încerc să pozez în vreun specialist, nu sunt şi nici nu cred că pot să ajung vreodată unul, ci vă invit doar să experimentăm împreună, ca şi cum am degusta ceva într-un grup de prieteni, vă poftesc să ne avântăm într-o nouă aventură a gustului şi să învăţăm împreună, pe măsură ce facem pas după pas pe acest drum al cunoaşterii.


4 comentarii pe “Bibere humanum est…

 1. Adela spune:

  Astept cu mare interes articolele.
  Nu stiu daca a aparut pe piata romaneasca cartea „Aperitive si digestive” ca s-o aveti de ajutor la capitolul „si altele”. E foarte bine structurata, are si povesti (scurte) despre diverse bauturi insa ce-mi place cel mai mult la ea e ca in dreptul fiecarei bauturi e indicat intr-un chenar daca bautura se serveste ca aperitiv sau digestiv, temperatura de servire si cum trebuie sa arate paharele.
  Asa arata coperta cartii:
  http://cover.archinform.net/m/9783895552977.jpg

  Va doresc toate cele bune.

 2. memphis spune:

  Pare o idee buna, mai ales ca in Romania inca nu exista o cultura a bauturii de calitate. Mai toata lumea bea bere ieftina, sprit, whisky blended, brandy in loc de coniac iar despre rom… multi nu il stiu decat ca esenta din savarine.

  Dintr-un blog preocupat de gust si aroma in toate formele ei nu puteau lipsi bauturile. Vinul si berea mai ales. Se si gateste cu ele, iar modul in care se asorteaza cu mincarea este o adevarata arta. Si eu sunt un mare amator de bere. 🙂

  Lucrul care imi place este ca vrei sa inveti si sa experimentezi impreuna cu publicul tau. Am vazut ca la GUXT organizezi tot felul de degustari, unele chiar indraznete; de pilda, nu stiu daca s-au mai tinut degustari de bere sau Beer & Cheese Pairing. Felicitari pentru initiativele acestea.
  Iti tin pumnii si abia astept sa vad primele articole dedicate licorilor.

  • Radu Popovici spune:

   @memphis: Tu nu mai esti prin tara de cativa ani. Nu zic ca nu ai dreptate, dar lucrurile au inceput sa se miste. La GUXT a inceput sa apara un public foarte interesat de bauturile fine, si care chiar si le poate permite din cand in cand. Problema este si banul, sa nu uitam. Daca iti poti permite numai beri ieftine si apoase, fara gust si fara corpolenta, sigur ca esti inclinat sa nu iti placa berea.

   Nu stiu daca degustarile de bere de la GUXT sunt unicele din piata, stiu insa ca sunt inedite pentru multa lume.

   Multumesc pentru urare, sper sa reusesc sa fiu interesant. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.