Bilant 2011

2011 a murit, trăiască 2012! Am încheiat un an extrem de interesant, plin de evenimente. A fost anul în care am hotărât să-mi urmez pasiunea pentru gastronomie, să renunţ la o activitate care nu-mi mai aducea satisfacţie sufletească şi să devin liber profesionist în domeniul gastro-culinar. Nu a fost o decizie uşoară; atunci când ai 55 de ani măsori de şapte ori până să tai o dată, dar am riscat, căci altfel aş fi regretat, probabil, tot restul vieţii că nu am încercat.

Cred că am avut noroc – deşi unii pot argumenta că norocul şi-l cam face fiecare singur – căci am avut parte, dintre zecile de proiecte gândite, de câteva care şi-au găsit finalizarea şi care mi-au permis să fac ceea ce îmi place cel mai mult pe lumea asta şi să trăiesc decent.
Important a fost şi faptul că am început să scot capul în lume, cum se spune. După ce am stat câţiva ani foarte retras, văzându-mi doar de cărţile şi de bucătăria mea, anul acesta am început să răspund la unele dintre numeroasele invitaţii primite şi să ies la diferite evenimente legate de domeniul gastronomic: inaugurări, jurizări, aniversări, evenimente punctuale etc. Cel puţin în lunile noiembrie şi decembrie, aproape ca nu a fost săptămână fără două-trei astfel de „ieşiri”.
Mi-au prins bine, căci am cunoscut mulţi oameni interesanţi, unii dintre ei de mare calitate. Relaţiile în domeniul în care profesezi sunt esenţiale, şi aceste noi interacţiuni mi-au permis să dezvolt noi proiecte.
Am filmat pentru Cirio şi Wu Xing, am produs o serie de 70 de episoade ale rubricii „Reţetele lui Radu” la postul TV Kanal D, am tradus 4 cărţi culinare pentru editura Reader’s Digest, am scris articole pentru revista Horeca, am filmat pentru WineRo (serialul „Bucate şi vinuri alese”) şi Riso Scotti (serialul „Orezul în reţetele lumii”), am organizat şi/sau am participat la evenimente şi team-building-uri culinare pentru câteva companii şi, probabil, am mai făcut şi alte lucruri de care nu-mi mai amintesc acum.
Am păstrat la urmă proiectul care îmi este, probabil, cel mai drag şi pe care îl consider un copil al meu. Era cumva logic să încep acest proiect la un moment dat, cunoscută fiind atracţia şi pasiunea mea pentru mirodenii, ierburi aromate, condimente etc., adică de tot ceea ce ţine de procesul de asezonare. Am început, deci, să produc condimente după reţete proprii.
Toate condimentele mele sunt produse în casă, în serie foarte mică, în condiţii de igienă perfectă, fără aditivi alimentari şi cu cât mai puţine produse procesate (ca zahăr şi oţet, de pildă, care sunt până acum singurele alimente de acest fel pe care le-am folosit). Cu excepţiile semnalate în paranteza anterioară, utilizez doar legume şi fructe cât mai proaspete – cumpărate direct de la ţărani, produse despre care ştiu că nu sunt tratate chimic – şi mirodenii.
Mă refer, deci, la activitatea legată de producerea condimentelor naturale, de casă, pe care le-am numit „dulce-de-iute” verde şi roşu, „arde-iute” şi „sirop de ardei iute”.
În afara acestor patru condimente, am mai produs boia dulce şi iute, ca şi fulgi de ardei dulci şi iuţi, şi am făcut teste pentru alte câteva produse care, anul viitor, îmi vor îmbogăţi oferta. Voi produce boia afumată, pastă de roşii de casă (preparată cu roşii uscate – cu un gust excepţional de bogat şi plină de aromă), ketchup de casă, un condiment care va fi numit „bun gust” şi care joacă rolul unei paste de curry, excepţional de gustos şi de aromat, foarte bun pentru gătit; tot vara va începe seria dulceţurilor (de nuci verzi, cireşe amare şi vişine) şi a sosurilor pentru carne, pe bază de mere, rubarbă, prune etc.
Fiindcă tot am vorbit mai sus despre evenimentele la care am participat, trebuie să amintesc şi de cele cinci degustări de dulce-de-iute, două dintre ele fiind organizate de mine, iar celelalte trei fiind participări în cadrul unor evenimente mai complexe. De altfel am intenţia ca în 2012 să organizez astfel de degustări cât mai des, probabil de două ori pe lună, mai ales cu ocazia lansării de noi produse.
Bineînţeles, am continuat activitatea pe acest blog, Fără el, să mă ţină permenent în priză, să mă oblige continuu să fac şi să aflu lucruri noi, evoluţia mea ar fi fost cu totul alta.
Lui i s-a alăturat un alt blog, www.dulce-de-iute.ro, care prezintă produsele mele, pe care activitatea are un ritm mult mai relaxat, dar care are importanţa lui.
Pe FaceBook am ajuns pe la 2600 de prieteni, şi recunosc că această aplicaţie de socializare a devenit tot mai importantă, permiţând promovarea blogurilor şi a proiectelor în care sunt implicat.
În încheiere, vreau să mulţumesc tuturor companiilor cu care am colaborat şi care au avut încredere în mine, dar, mai ales, să vă mulţumesc dvs., cititorilor, pentru interesul constant acordat blogului mei.
Pe câţiva vă cunosc personal sau din comentariile de pe blog sau FecBook, dar în spatele vostru este acea majoritate mută, care nu comentează dar care citeşte ce scriu şi îmi încearcă reţetele. Am avut de nenumărate ori surpriza ca să fiu oprit pe stradă, în magazine sau la diverse evenimente, de persoane (uneori profesionişti din domeniul gastronomic) care m-au felicitat pentru blog şi, pentru filmări şi care mi-au spus că mă urmăresc constant.
2012 va fi, sunt convins, un alt an plin. Am deja câteva proiecte în desfăşurare, şi altele în faza de pregătire. Sper să vă pot da veşti bune şi să vă fac câteva surprize plăcute. La mulţi ani tuturor!


  1. Ana Maria Ciolacu spune:

    Felicitari pentru tot ceea ce ai reusit sa faci intr-un singur an ! Esti un exemplu de urmat. Eu fac parte din cei care te urmaresc mereu si nu prea comenteaza, insa admir nespus ceea ce faci. Cutitul pe care l-am castigat nu a ajuns inca la mine, e la sora mea, care se pare ca face numai degete pe jos… :)))
    Iti doresc un an minunat, cu multa sanatate, in care sa duci la bun sfarsit toate proiectele !

  2. adrian spune:

    La multi ani cu sanatate si implinirea dorintelor ! Va urmaresc cu foarte mare interes, gatesc din retetele dvs., sunt convins ca anul 2012 va fi si pentru mine „anul sabatic”, sunt pasionat de gastronomie si cred ca are sa intervina si in viata mea o schimbare de „macaz”.
    Inca o data La multi ani si tineti-o tot asa !

  3. Oana spune:

    La multi Ani Radu ! Sa ai un An Nou de senzatie si ma bucur pentru tot ce am facut impreuna in 2011. Ne asteapta si 2012, ce credeai ca ai scapat ? 🙂 te pup

  4. Alexandrina spune:

    E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

  5. Corina spune:

    La multi ani Radu si la cat mai multe impliniri in planurile tale.
    Ma bucur ca ai facut pasii astia, fiindca asa am avut ocazia sa cumpar de pe piata romaneasca niste produse exceptionale, pe care visam sa le gasesc. Ai reusit sa imi deschizi gustul pentru a afla mult mai multe in domeniul culinar, si am devenit cititor zilnic al blogului.
    Ma bucur ca iti extinzi gama de produse, sunt convinsa ca vor fi tot o reusita.

  6. Nelu_A spune:

    Excelent bilantul… ce pot spune? Sa ai parte de cat mai multe active adaugate in acest bilant, iar pasivele sa fie reprezentate doar de amintirile dragi despre care sa le povestesti nepotilor.

    Daca ai nevoie de un audit al bilantului, suna-ma 🙂

    Anul 2012 sa-ti aduca numai realizari, bucurii si multa, multa sanatate si putere de munca. Si pentru mine sper ca va fi un an al schimbarilor: imi schimb locul de munca, specificul muncii si tara in care am muncit pana acum. Din pacate ma duc undeva unde gastronomia nu este pe gustul meu. Ma voi inspira insa din blogul tau, asa incat stiu ca-mi va fi mai usor sa trec peste greutati. Multumesc frumos pentru tot, Radu… esti un om deosebit. La Multi Ani !!!!

  7. Sabrina spune:

    Un an foarte, domnule draga! Esti o inspiratie pentru mine, in special pentru curajul de a-ti urma pasiunea!
    LA MULTI ANI! Iti doresc sanatate si impliniri!
    Sabrina

  8. Ghiocel07 spune:

    Felicitari pentru decizia luata. Esti un om curajos si ambitios, se vede ca ceea ce faci este din pasiune. Iti doresc ca tot ce ti-ai propus sa fie realizat in 2012 si sa ne ti la curent cu evenimentele si emisiunile inregistrate. Mi-ar placea sa vad serialele facute. Sanatate multa si numai bucurii in 2012. La Multi Ani!

    • Radu Popovici spune:

      @Ghiocel07: Si eu ma felicit ca am „indraznit” sa-mi schimb meseria in timp ce altii se pregatesc de pensie. Incercarea este primul pas spre reusita. Poti vedea serialele pe blog, deja am postat cateva video-retete din fiecare serial.
      La multi ani ai sa ai un 2012 plin de bucurii!

  9. Apa.Faina.Sare. spune:

    Radu, ce an plin ai avut! La multi ani! Sa fii sanatos (si cei apropiati tie, de asemenea) si sa ai energie sa poti face mai departe treaba minunata pe care o faci. Pentru mine, esti un om extraordinar si un exemplu de urmat (si nu e un cliseu ce spun, chiar asa e). Iti multumesc pentru ca esti ceea ce esti si pentru ca ti-ai creat si gasit drumul prin munca si forte proprii.
    Toate cele bune in 2012, sa ne auzim cu bine!
    cu drag, Codruta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.