Bilant 2011

2011 a murit, traiasca 2012! Am încheiat un an extrem de interesant, plin de evenimente. A fost anul în care am hotarat sa-mi urmez pasiunea pentru gastronomie, sa renunt la o activitate care nu-mi mai aducea satisfactie sufleteasca si sa devin liber profesionist în domeniul gastro-culinar. Nu a fost o decizie usoara; atunci cand ai 55 de ani masori de sapte ori pana sa tai o data, dar am riscat, caci altfel as fi regretat, probabil, tot restul vietii ca nu am încercat.

Cred ca am avut noroc – desi unii pot argumenta ca norocul si-l cam face fiecare singur – caci am avut parte, dintre zecile de proiecte gandite, de cateva care si-au gasit finalizarea si care mi-au permis sa fac ceea ce îmi place cel mai mult pe lumea asta si sa traiesc decent.
Important a fost si faptul ca am început sa scot capul în lume, cum se spune. Dupa ce am stat cativa ani foarte retras, vazandu-mi doar de cartile si de bucataria mea, anul acesta am început sa raspund la unele dintre numeroasele invitatii primite si sa ies la diferite evenimente legate de domeniul gastronomic: inaugurari, jurizari, aniversari, evenimente punctuale etc. Cel putin în lunile noiembrie si decembrie, aproape ca nu a fost saptamana fara doua-trei astfel de „iesiri”.
Mi-au prins bine, caci am cunoscut multi oameni interesanti, unii dintre ei de mare calitate. Relatiile în domeniul în care profesezi sunt esentiale, si aceste noi interactiuni mi-au permis sa dezvolt noi proiecte.
Am filmat pentru Cirio si Wu Xing, am produs o serie de 70 de episoade ale rubricii „Retetele lui Radu” la postul TV Kanal D, am tradus 4 carti culinare pentru editura Reader’s Digest, am scris articole pentru revista Horeca, am filmat pentru WineRo (serialul „Bucate si vinuri alese”) si Riso Scotti (serialul „Orezul în retetele lumii”), am organizat si/sau am participat la evenimente si team-building-uri culinare pentru cateva companii si, probabil, am mai facut si alte lucruri de care nu-mi mai amintesc acum.
Am pastrat la urma proiectul care îmi este, probabil, cel mai drag si pe care îl consider un copil al meu. Era cumva logic sa încep acest proiect la un moment dat, cunoscuta fiind atractia si pasiunea mea pentru mirodenii, ierburi aromate, condimente etc., adica de tot ceea ce tine de procesul de asezonare. Am început, deci, sa produc condimente dupa retete proprii.
Toate condimentele mele sunt produse în casa, în serie foarte mica, în conditii de igiena perfecta, fara aditivi alimentari si cu cat mai putine produse procesate (ca zahar si otet, de pilda, care sunt pana acum singurele alimente de acest fel pe care le-am folosit). Cu exceptiile semnalate în paranteza anterioara, utilizez doar legume si fructe cat mai proaspete – cumparate direct de la tarani, produse despre care stiu ca nu sunt tratate chimic – si mirodenii.
Ma refer, deci, la activitatea legata de producerea condimentelor naturale, de casa, pe care le-am numit „dulce-de-iute” verde si rosu, „arde-iute” si „sirop de ardei iute”.
În afara acestor patru condimente, am mai produs boia dulce si iute, ca si fulgi de ardei dulci si iuti, si am facut teste pentru alte cateva produse care, anul viitor, îmi vor îmbogati oferta. Voi produce boia afumata, pasta de rosii de casa (preparata cu rosii uscate – cu un gust exceptional de bogat si plina de aroma), ketchup de casa, un condiment care va fi numit „bun gust” si care joaca rolul unei paste de curry, exceptional de gustos si de aromat, foarte bun pentru gatit; tot vara va începe seria dulceturilor (de nuci verzi, cirese amare si visine) si a sosurilor pentru carne, pe baza de mere, rubarba, prune etc.
Fiindca tot am vorbit mai sus despre evenimentele la care am participat, trebuie sa amintesc si de cele cinci degustari de dulce-de-iute, doua dintre ele fiind organizate de mine, iar celelalte trei fiind participari în cadrul unor evenimente mai complexe. De altfel am intentia ca în 2012 sa organizez astfel de degustari cat mai des, probabil de doua ori pe luna, mai ales cu ocazia lansarii de noi produse.
Bineînteles, am continuat activitatea pe acest blog, Fara el, sa ma tina permenent în priza, sa ma oblige continuu sa fac si sa aflu lucruri noi, evolutia mea ar fi fost cu totul alta.
Lui i s-a alaturat un alt blog, www.dulce-de-iute.ro, care prezinta produsele mele, pe care activitatea are un ritm mult mai relaxat, dar care are importanta lui.
Pe FaceBook am ajuns pe la 2600 de prieteni, si recunosc ca aceasta aplicatie de socializare a devenit tot mai importanta, permitand promovarea blogurilor si a proiectelor în care sunt implicat.
În încheiere, vreau sa multumesc tuturor companiilor cu care am colaborat si care au avut încredere în mine, dar, mai ales, sa va multumesc dvs., cititorilor, pentru interesul constant acordat blogului mei.
Pe cativa va cunosc personal sau din comentariile de pe blog sau FecBook, dar în spatele vostru este acea majoritate muta, care nu comenteaza dar care citeste ce scriu si îmi încearca retetele. Am avut de nenumarate ori surpriza ca sa fiu oprit pe strada, în magazine sau la diverse evenimente, de persoane (uneori profesionisti din domeniul gastronomic) care m-au felicitat pentru blog si, pentru filmari si care mi-au spus ca ma urmaresc constant.
2012 va fi, sunt convins, un alt an plin. Am deja cateva proiecte în desfasurare, si altele în faza de pregatire. Sper sa va pot da vesti bune si sa va fac cateva surprize placute. La multi ani tuturor!

  1. Ana Maria Ciolacu spune:

    Felicitari pentru tot ceea ce ai reusit sa faci intr-un singur an ! Esti un exemplu de urmat. Eu fac parte din cei care te urmaresc mereu si nu prea comenteaza, insa admir nespus ceea ce faci. Cutitul pe care l-am castigat nu a ajuns inca la mine, e la sora mea, care se pare ca face numai degete pe jos… :)))
    Iti doresc un an minunat, cu multa sanatate, in care sa duci la bun sfarsit toate proiectele !

  2. adrian spune:

    La multi ani cu sanatate si implinirea dorintelor ! Va urmaresc cu foarte mare interes, gatesc din retetele dvs., sunt convins ca anul 2012 va fi si pentru mine “anul sabatic”, sunt pasionat de gastronomie si cred ca are sa intervina si in viata mea o schimbare de “macaz”.
    Inca o data La multi ani si tineti-o tot asa !

  3. Oana spune:

    La multi Ani Radu ! Sa ai un An Nou de senzatie si ma bucur pentru tot ce am facut impreuna in 2011. Ne asteapta si 2012, ce credeai ca ai scapat ? 🙂 te pup

  4. Alexandrina spune:

    E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

  5. Corina spune:

    La multi ani Radu si la cat mai multe impliniri in planurile tale.
    Ma bucur ca ai facut pasii astia, fiindca asa am avut ocazia sa cumpar de pe piata romaneasca niste produse exceptionale, pe care visam sa le gasesc. Ai reusit sa imi deschizi gustul pentru a afla mult mai multe in domeniul culinar, si am devenit cititor zilnic al blogului.
    Ma bucur ca iti extinzi gama de produse, sunt convinsa ca vor fi tot o reusita.

  6. Nelu_A spune:

    Excelent bilantul… ce pot spune? Sa ai parte de cat mai multe active adaugate in acest bilant, iar pasivele sa fie reprezentate doar de amintirile dragi despre care sa le povestesti nepotilor.

    Daca ai nevoie de un audit al bilantului, suna-ma 🙂

    Anul 2012 sa-ti aduca numai realizari, bucurii si multa, multa sanatate si putere de munca. Si pentru mine sper ca va fi un an al schimbarilor: imi schimb locul de munca, specificul muncii si tara in care am muncit pana acum. Din pacate ma duc undeva unde gastronomia nu este pe gustul meu. Ma voi inspira insa din blogul tau, asa incat stiu ca-mi va fi mai usor sa trec peste greutati. Multumesc frumos pentru tot, Radu… esti un om deosebit. La Multi Ani !!!!

  7. Sabrina spune:

    Un an foarte, domnule draga! Esti o inspiratie pentru mine, in special pentru curajul de a-ti urma pasiunea!
    LA MULTI ANI! Iti doresc sanatate si impliniri!
    Sabrina

  8. Ghiocel07 spune:

    Felicitari pentru decizia luata. Esti un om curajos si ambitios, se vede ca ceea ce faci este din pasiune. Iti doresc ca tot ce ti-ai propus sa fie realizat in 2012 si sa ne ti la curent cu evenimentele si emisiunile inregistrate. Mi-ar placea sa vad serialele facute. Sanatate multa si numai bucurii in 2012. La Multi Ani!

    • Radu Popovici spune:

      @Ghiocel07: Si eu ma felicit ca am “indraznit” sa-mi schimb meseria in timp ce altii se pregatesc de pensie. Incercarea este primul pas spre reusita. Poti vedea serialele pe blog, deja am postat cateva video-retete din fiecare serial.
      La multi ani ai sa ai un 2012 plin de bucurii!

  9. Apa.Faina.Sare. spune:

    Radu, ce an plin ai avut! La multi ani! Sa fii sanatos (si cei apropiati tie, de asemenea) si sa ai energie sa poti face mai departe treaba minunata pe care o faci. Pentru mine, esti un om extraordinar si un exemplu de urmat (si nu e un cliseu ce spun, chiar asa e). Iti multumesc pentru ca esti ceea ce esti si pentru ca ti-ai creat si gasit drumul prin munca si forte proprii.
    Toate cele bune in 2012, sa ne auzim cu bine!
    cu drag, Codruta

Dă-i un răspuns lui Ana Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.