Bilant 2013

La sfarsitul anului 2012, cand am trecut în revista cele întamplate în ultimele 12 luni, prevedeam ca 2013 sa fie un an al evenimentelor culinare. Nu întotdeauna socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ, cum spune un proverb de-al nostru, dar de data aceasta chiar s-a potrivit.

2013 a fost într-adevar un an al evenimentelor culinare. Nu am tinut o socoteala exacta, dar au fost peste 40 la numar. Acestea s-au desfasurat pe 5 planuri: „gratarelile” de la Slanic-Prahova, partidele de grilling din Bucuresti, unde gratarele au sfarait în curtea sediului companiei campinggrill.ro, evenimentele ce au combinat bucatele cu vinul, desfasurate în superba mansarda din sediul bucurestean al companiei Halewood, o serie de alte cateva evenimente ce au avut loc la Craiova si cateringul solicitat de diverse companii bucurestene, cu ocazia evenimentelor interne sau a Craciunului, ca si de persoane particulare, cu diverse ocazii (zile de nastere, petreceri private etc.).
La acestea am conceput meniurile, am gatit si am povestit despre mancare. Din nou, nu am tinut o socoteala foarte exacta, dar estimez ca la evenimentele organizate de mine au participat circa 600 de persoane, în special bucuresteni, dar nu numai, si aproape numai romani, desi am avut oaspeti si din Grecia, Elvetia, SUA, Olanda, Egipt, Germania, Chile, Spania, Peru, Anglia etc. În special expati, bine integrati în lumea noastra, interesati de mancare si vinuri bune, de oameni si discutii interesante.
Am fost evenimente unde am lucrat aproape singur si am reusit sa „duc” mese si de 40-50 de persoane, dar la cele mai multe am avut placerea si sansa sa lucrez alaturi de un bucatar excelent, Costel Clipescu, un foarte bun profesionist, de la care am prins cateva „secrete” legate de organizarea si sustinerea evenimentelor cu multe persoane si multe preparate culinare. Am învatat astfel mai bine care anume preparate se potrivesc unor astfel de evenimente, cum se gatesc eficient si, mai ales, cum se prezinta într-un mod atragator.
2013 a marcat si o premiera pentru mine: acordarea, alaturi de acelasi Costel Clipescu, de consultanta unui restaurant: elaborarea meniului, retetarul, organizarea fluxurilor într-o bucatarie profesionista, training cu personalul, organizarea aprovizionarii etc. S-a întamplat la Craiova, la complexul restaurant-terasa-hotel „Casa cu Tei”.
Am continuat, bineînteles, în masura timpului disponibil, sa mentin si blogul; am publicat retete, articole de calatorie, multe articole de tehnologie culinara si cateva despre ingrediente sau preparate culinare traditionale. Blogul mi-a adus si colaborarea cu cateva companii din domeniul culinar, pentru care am oferit consultanta, am facut filmari demonstrative, am promovat evenimente sau am gatit prezentand publicului aparate electrocasnice de bucatarie: 30 de retete filmate pentru Philips, cu aparatul multifunctional Multicooker, alte retete filmate cu masinile de tocat Naumann NM-120 si NM-300, retete filmate folosind produsele pe baza de soia nemodificata genetic din gama Inedit, fabricate de Dr. Oetker, promovarea evenimentului „Reteta preferata a romanilor” organizat de Fairy, multe evenimente si retete cu branzeturi de la Delaco, vinuri de la Halewood, carne si produse din carne de la „Romsuintest Peris”, pui si produse din pui de la „Agricola Bacau”, peste si fructe de mare de la „RFamily” etc.
A fost un an plin, parca mai dens decat oricare altul pana acum, cu extrem de multa munca, mai putin desfasurata în fata computerului si mult mai mult în bucatarie, cu multe satisfactii, uneori si financiare.
Mi-am dat seama, înca o data, ca mi-am ales cea mai frumoasa meserie din lume si ca o practic cu aceesi placere si pasiune ca acum aproape 5 ani, cand am început acest blog.
Ce va fi în 2014? Daca m-as încumeta sa fac înca o previziune, as zice ca voi continua linia începuta în 2013: multe evenimente culinare si catering. Actiunea „Mancare gatita în casa si livrata acasa” a avut un mare succes; nu îl masor doar dupa numarul comenzilor, ci mai ales dupa impresiile si comentariile clientilor dupa degustarea produselor livrate, comentarii care au fost mai mult decat laudative. Se pare, deci, ca exista un public pentru acest gen de catering si am de gand ca în urmatorul an sa apas butoanele potrivite pentru a ajunge mai bine la el, cu oferte atragatoare din toate punctele de vedere. Cu o buna organizare, promovare si executie se pot obtine minuni, iar eu am de gand sa le fac.
Multumesc celor care m-au însotit pe acest drum, atat celor prezenti în comentarii si la evenimente, cat si majoritatii tacute a cititorilor. Sper sa parcurgem împreuna un alt an în care sa muncim si sa povestim cu placere despre mancare.

15 comentarii pe “Bilant 2013

  1. ando spune:

    Retrospectiva dumneavoastra a fost frumoasa si bogata. Va urmaresc blogul de mai mult timp si tin sa spun ca am incercat cateva dintre retetele propuse si mi-au iesit gustoase, nu aratau atat de bine, insa la gust erau bune 🙂 Cred ca sunteti un fel de mentor pentru mine pentru ca trebuie sa recunosc ca aproape tot ce fac ma iau, ma inspir sau gatesc felurile de mancare pe care le prezentati aici cu atata talent si savoare. Va multumim si asteptam sa ne alintati asa cum o faceti de obicei, si in acest an 🙂

  2. Stanescu Mirela spune:

    Ai avut destule si variate activitati si sunt convinsa ca ai dat dovada de aceeasi temeinicie a lucrului bine gandit, planificat si realizat. Iti doresc ca 2014 sa-ti aduca cel putin atatea impliniri si realizari sufletesti si materiale ca in anul trecut…Dar toti speram ca va fi si mai bine.

    • Radu Popovici spune:

      @Stanescu Mirela: M-am straduit sa-mi fac treaba cat mai bine; uneori chiar mi-a reusit aproape perfect, alteori a fost loc de mai bine.
      Sigur ca speranta de mai bine este cea care ne face sa “functionam” in continuare. 🙂

  3. cristi-j spune:

    Un an nou fericit si (cel putin) la fel de plin, plin de realizari si sa-ti iasa toate asa cum doresti iar bilantul de anul viitor sa te multumeasca la fel de mult!

    Eu imi aminteam altceva despre inceputul anului trecut, am verificat si de fapt in luna ianuarie, cu exceptia a doua articole si a patru retete cu creveti, totul a avut de-a face cu mancarea asiatica. Iar in primul comentariu din 2013 spuneai ca “Sper ca anul acesta sa ma pot orienta cat mai mult spre bucataria asiatica”. Situatia a stat cu totul altfel si te-ai orientat spre altceva.

    Eu as fi interesat de retetele filmate cu produsele pe baza de soia, unde le gasesc ? Ca sa nu mai zic ca parca nu erai amator de tofu si soia, ai trecut si peste asta … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Da, lucrurile se schimba si rar poti anticipa in totalitate ce urmeaza, mai ales in ceea ce fac eu.
      Retetele cu produse din soia au fost postate pe bucataras.ro. In continuare nu ma intereseaza soia, iar acele retete nu au facut altceva decat sa-mi confirme convingerea. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @jollyca: Ma bucur ca v-au placut. Din enumerarea preparatelor si din ce stiu eu despre comanda voastra, inseamna ca v-au placut toate cele livrate. 🙂

  4. nea'Mielu spune:

    felicitari pentru realizari si succes maxim in continuare!
    scuza-mi intrebarea, dar e prima oara cand pomenesti de multicookerul de la philips, unde-s retetele filmate?! chiar il vazusem in magazin si eram curios in privinta lui..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.