La sfârşitul anului 2012, când am trecut în revistă cele întâmplate în ultimele 12 luni, prevedeam ca 2013 să fie un an al evenimentelor culinare. Nu întotdeauna socoteala de acasă se potriveşte cu cea din târg, cum spune un proverb de-al nostru, dar de data aceasta chiar s-a potrivit.

2013 a fost într-adevăr un an al evenimentelor culinare. Nu am ţinut o socoteală exactă, dar au fost peste 40 la număr. Acestea s-au desfăşurat pe 5 planuri: „grătărelile” de la Slănic-Prahova, partidele de grilling din Bucureşti, unde grătarele au sfârâit în curtea sediului companiei campinggrill.ro, evenimentele ce au combinat bucatele cu vinul, desfăşurate în superba mansardă din sediul bucureştean al companiei Halewood, o serie de alte câteva evenimente ce au avut loc la Craiova şi cateringul solicitat de diverse companii bucureştene, cu ocazia evenimentelor interne sau a Crăciunului, ca şi de persoane particulare, cu diverse ocazii (zile de naştere, petreceri private etc.).

La acestea am conceput meniurile, am gătit şi am povestit despre mâncare. Din nou, nu am ţinut o socoteală foarte exactă, dar estimez că la evenimentele organizate de mine au participat circa 600 de persoane, în special bucureşteni, dar nu numai, şi aproape numai români, deşi am avut oaspeţi şi din Grecia, Elveţia, SUA, Olanda, Egipt, Germania, Chile, Spania, Peru, Anglia etc. În special expaţi, bine integraţi în lumea noastră, interesaţi de mâncare şi vinuri bune, de oameni şi discuţii interesante.

Am fost evenimente unde am lucrat aproape singur şi am reuşit să „duc” mese şi de 40-50 de persoane, dar la cele mai multe am avut plăcerea şi şansa să lucrez alături de un bucătar excelent, Costel Clipescu, un foarte bun profesionist, de la care am prins câteva „secrete” legate de organizarea şi susţinerea evenimentelor cu multe persoane şi multe preparate culinare. Am învăţat astfel mai bine care anume preparate se potrivesc unor astfel de evenimente, cum se gătesc eficient şi, mai ales, cum se prezintă într-un mod atrăgător.

2013 a marcat şi o premieră pentru mine: acordarea, alături de acelaşi Costel Clipescu, de consultanţă unui restaurant: elaborarea meniului, reţetarul, organizarea fluxurilor într-o bucătărie profesionistă, training cu personalul, organizarea aprovizionării etc. S-a întâmplat la Craiova, la complexul restaurant-terasă-hotel „Casa cu Tei”.

Am continuat, bineînţeles, în măsura timpului disponibil, să menţin şi blogul; am publicat reţete, articole de călătorie, multe articole de tehnologie culinară şi câteva despre ingrediente sau preparate culinare tradiţionale. Blogul mi-a adus şi colaborarea cu câteva companii din domeniul culinar, pentru care am oferit consultanţă, am făcut filmări demonstrative, am promovat evenimente sau am gătit prezentând publicului aparate electrocasnice de bucătărie: 30 de reţete filmate pentru Philips, cu aparatul multifuncţional Multicooker, alte reţete filmate cu maşinile de tocat Naumann NM-120 şi NM-300, reţete filmate folosind produsele pe bază de soia nemodificată genetic din gama Inedit, fabricate de Dr. Oetker, promovarea evenimentului „Reţeta preferată a românilor” organizat de Fairy, multe evenimente şi reţete cu brânzeturi de la Delaco, vinuri de la Halewood, carne şi produse din carne de la „Romsuintest Periş”, pui şi produse din pui de la „Agricola Bacău”, peşte şi fructe de mare de la „RFamily” etc.

A fost un an plin, parcă mai dens decât oricare altul până acum, cu extrem de multă muncă, mai puţin desfăşurată în faţa computerului şi mult mai mult în bucătărie, cu multe satisfacţii, uneori şi financiare.
Mi-am dat seama, încă o dată, că mi-am ales cea mai frumoasă meserie din lume şi că o practic cu aceeşi plăcere şi pasiune ca acum aproape 5 ani, când am început acest blog.

Ce va fi în 2014? Dacă m-aş încumeta să fac încă o previziune, aş zice că voi continua linia începută în 2013: multe evenimente culinare şi catering. Acţiunea „Mâncare gătită în casă şi livrată acasă” a avut un mare succes; nu îl măsor doar după numărul comenzilor, ci mai ales după impresiile şi comentariile clienţilor după degustarea produselor livrate, comentarii care au fost mai mult decât laudative. Se pare, deci, că există un public pentru acest gen de catering şi am de gând ca în următorul an să apăs butoanele potrivite pentru a ajunge mai bine la el, cu oferte atrăgătoare din toate punctele de vedere. Cu o bună organizare, promovare şi execuţie se pot obţine minuni, iar eu am de gând să le fac.

Mulţumesc celor care m-au însoţit pe acest drum, atât celor prezenţi în comentarii şi la evenimente, cât şi majorităţii tăcute a cititorilor. Sper să parcurgem împreună un alt an în care să muncim şi să povestim cu plăcere despre mâncare.