Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran etc.
Bucatarie: indiana
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 40 minute
Timp de gatit: 1 ora 35 minute
Ingrediente:
2 piepti mari de pui dezosati, fara piele, circa 850 g, taiati bucati
6 linguri ulei de alune, sau de porumb
100 g unt
2 cepe mici, tocate marunt
200 g rosii tocate, din cutie, cu suc cu tot
1 ardei iute verde, tocat marunt (curatat sau nu de seminte, dupa preferinta)
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 fire proaspete de patrunjel, frunzele de la
1 lingura sos de menta (sau 1 lingura frunze proaspete de menta, tocate marunt)
100 g alune caju
50 g stafide sultana
1 1/2 lingurita scortisoara macinata
3 pastai de cardamom verde, semintele de la
4 cuisoare
1 lingurita de nucsoara macinata
1/2 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de chimen
1/2 lingurita de boabe de coriandru
5-6 boabe de piper negru
2 foi de dafin
1 lingurita de curcuma, macinata
sare
220 g orez Basmati, spalat in 4-5 ape si inmuiat 30 de minute in apa rece, apoi scurs
1 litru fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat) clocotita
1/2 castravete proaspat, taiat rondele, pentru ornat
fasiute subtiri de ardei gras, de diferite culori, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge o tigaita, la foc mediu; se adauga cuisoarele, piperul, semintele de cardamom, fenicul, chimen si coriandru. Se frig 1 minut, amestecand ca sa nu se arda, sau pana cand se dezvolta aromele condimentelor. Se iau de pe foc si se macina intr-o piua mare si grea, pana se obtine o pudra omogena. Se adauga scortisoara si nucsoara si se amesteca bine.
Se adauga in piua ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, frunzele de patrunjel, jumatate din cantitatea de alune caju, sosul de menta (sau frunzele tocate) si 1-2 linguri de apa. Se piseaza bine amestecul, pana se obtine o pasta omogena.
Se incing 4 linguri de ulei intr-o tigaie mare, se sareaza bucatile de pui si se prajesc la foc iute, in transe daca este nevoie, pana se rumenesc pe ambele parti, intorcandu-le o singura data. Se scoate carnea cu o spumiera si se pune deopart, pe o farfurie calda. Atentie, carnea nu trebhuiie sa fie facuta complet, ci doar frumos rumenita.
Se adauga in tigaie restul de ulei si 30 g unt; cand grasimea este incinsa, se adauga jumatate din cantitatea de ceapa si se prajeste la foc mic pana incepe sa se faca aurie.
Se adauga pasta de condimente si se gateste, amestecand continuu, 2-3 minute. Se adauga rosiile si se amesteca 2 minute, bine de tot, pe flacara medie.
Se adauga carnea, inclusiv sosul lasat de ea in farfurie, si putina sare, 400 ml din fondul de pui (daca se foloseste supa preparata din cubulete de concentrat, se adauga mai putina sare, sau se renunta la ea). Se fierb ingredientele la foc mic circa 30-40 de minute, sau pana cand carnea se face foarte frageda, iar lichidul s-a ingrosat.
Intre timp, se incing intr-o alta tigaie 40 g din untul ramas, se adauga foile de dafin, curcuma si restul de ceapa si se prajesc la foc mediu, pana ce incep sa se rumeneasca. Se adauga orezul si se amesteca bine 10 minute, la foc mic, pana ce orezul se face translucid. Daca este nevoie, se mai adauga putin unt.
Se adauga restul de fond de pui, se da amestecul in clocot, se micsoreaza flacara si se gateste orezul timp de 8-10 minute, la foc mic, fara a acoperi tigaia. Se scurge excesul de apa, daca exista. Se incalzeste cuptorul la 150 °C (gradatia mic).
Se amesteca intr-o cratita (sau caserola) orezul cu bucatile de pui si sosul lor, se acopera vasul cu un capac, sau cu folie metalica, si se gatesc ingredientele in cuptor, timp de 10-15 minute, pana ce orezul este complet gatit. Mancarea trebuie sa fie un pic umeda.
Se incinge intr-o craticioara untul ramas, se adauga stafidele si restul de alune caju si se prajesc 2 minute, amestecand frecvent. Se presara alunele si stafidele peste biriyani. Se orneaza cu frunze de patrunjel, rondele de castravete si fasiute de ardei gras.
Am facut aceasta reteta si mi-a placut mult de tot.
Am facut-o dupa reteta unei fete ce locuieste in Sudan si tocmai am vazut ca am omis-o de pe blogul meu…
Uite asa citind retete, mai facem si ordine pe blog…..
@Sidy: Nu este cea mai buna varianta de biryani. A fost acum mai bine de 3 ani; eram si eu la inceputuri. Ma gandesc s-o reiau.
Nu mi se pare deloc ceva outdated doar citind ingredientele si tehnica. Astept sa-l fac, am gasit retete video bucatari indieni si mi se par ca sunt putin mai simplute, iar mie imi plac aromele mai „exotice” – varianta dvs de sos vindaloo e preferata mea- si as prefera o astfel de reteta, asa ca sunt chiar curios ce credeti ca ar trebui re-lucrat la ea asa drastic.
Din pacate vad ca nu ati mai scris de mult… totusi vroiam sa las ceva pe blog macar ca un semn de apreciere.
Am încercat si eu aceasta reteta, chiar daca la prima vedere pare cam laborioasa pentru un novice ca mine. De fapt nu este chiar asa de complicata cum pare, iar la final s-a dovedit a fi un succes total. Cea mai complicata parte a fost aprovizionarea cu condimente. Marturisesc faptul ca nu am gasit curcuma si l-am substituit cu un vîrf de cutit de sofran, care parea cam contrafacut…
@Mircea: Daca sofranul era pulbere, sunt 99% sanse sa fi fost, de fapt, curcuma. 🙂
Da, cand sunt ocupat si nu am timp de postari noi, mai reiau din retetele vechi. Este o ocazie sa le mai corectez (cand vad uneori ce am scris, imi vine sa-mi dau pumni in cap; dar asta este, acela era nivelul meu atunci si ma bucur ca progresez si imi observ vechile greseli) si sa le readuc in atentie pe cele de la inceputuri, pe care multi nu le-au vazut la vremea respectiva.
mi se parea ca deja era reteta pe blog si apoi am vazut data … hahaha
exista multe variante de biryani si in functie de ingredientul principal si in functie de metoda de preparare si in functie de tara sau regiunea de provenienta .
in variantele mai rafinate se foloseste sofran .
nu stiu ce varianta ai folosit tu dar culoarea imi pare cam neobisnuita , de obicei e mai deschis si mai galben .
una dintre diferente intre pulao/pilaf si biryani este ca orezul si carnea+sosul (curry) se gatesc separat dupa care se pun impreuna si de dau la cuptor nu se gatesc impreuna de la inceput .
eu sunt obisnuit cu nasi biryani asa cum i se spune in malaezia si singapore . in multe locuri e servit ca un set iar orezul si carnea nu se mai pun impreuna decat in farfurie sau mai bine pe frunza de bananier . pe langa orez (galben+alb la culoare) carne cu sos (un curry sau rendang , cel mai popular pui dar si oaie sau peste) nu lipsesc pappadam (o painica plata crocanta) achar (castravete , ceapa rosie) sau raita si o lingura de sambal .
@Ioane: Daca si tu zici ca nu este o reteta atat de dificila, o sa ma ambitionez s-o fac si eu 🙂
Daa, intr-adevar, nu e asa de complicata. Tocmai am facut biryiani si a iesit pur si simplu genial. Frigerea condimentelor in tigaie este un „tip” foarte bun, merita tinut minte. Abia astept sa mai fac si alte retete din bucataria asiatica – am pus ochii pe porcul cu coriandru ;))
@Ioane: Daca ai pus ochii pe porcul cu coriandru, nu-l ierta! Merita sa fie mancat!
Reteta este interesanta, dar pare destul de complicata 🙁
@Andra: Nu este chiar asa de complicata. Daca mie mi-a iesit, nu vad de ce nu ti-ar iesi si tie. Bafta!