Bissara

Bissara este una dintre mancarurile extrem de populare in Tunisia. Este satioasa, rustica si se serveste fie ca gustare, fie ca fel principal. Aceasta varianta foloseste ouale ca adaus nutritiv si ornamental.
Bissara cu ochiuri
Bucatarie: tunisiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, pisati
3 1/2 linguri de ulei de masline
1 lingura de pasta de rosii
2 rosii, curatate de coaja si de seminte, tocate marunt
4 oua
500 g boabe de fasole fava (bob), din cutie, bine spalate si scurse
sare
piper negru, macinat

Instructiuni:
Se rumeneste ceapa in ulei, intr-o tigaie, timp de 4 minute.
Se adauga usturoiul, se amesteca si se caleste 2 minute.
Se adauga pasta de rosii si se amesteca bine.
Se adauga rosiile tocate, se asezoneaza cu sare si piper; se gateste cca. 5 minute. Se amesteca si se adauga 100 ml apa.
Se adauga boabele de fasole fava si se fierb 4-5 minute, pana se incinge bine.
Se sparg ouale, pe rand, intr-un castronel si apoi se adauga in cratita, unul cate unul. Se acopera cratita cu un capac si se fierb ouale 8 minute. Se scot apoi cu o spumiera.
Se aranjeaza salata de fava pe platouri individuale si se asaza deasupra cate un ochi.

Citeste si articolul →   Salata calda de castraveti cu bacon

2 comentarii pe “Bissara

  1. si777 spune:

    Bissara se face din planta numita în Romania bob (Vicia faba), carei dv. ii spuneti fasole fava, nu stiu de ce ! Probabil ca asa ati facut cunostinta cu ea ! De altfel, ati postat si poza în cadrul articolului „ Pe scurt despre leguminoase – partea 1: FASOLEA“
    Îmi plac articolele (mai ales cel cu confuziile), dar si unele retete ! Promit sa mai ajung pe aici !

    • Radu Popovici spune:

      @si777: I-am spus fava pentru ca pe vremea aceea nu stiam ca are un alt nume in limba romana. Daca ar fi sa am vreo scuza, ar fi aceea ca in toate cartile de gastronomie intalnite pana atunci, si chiar dupa acel moment, fie ele traduse sau nu, intalnisem doar denumirile de fasole lata, sau fava. Tot sub numele acesta figureaza si in magazine. Invat si eu pe parcurs…
      Sunteti binevenita oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.