Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Acest preparat este o salata mai neobisnuita, de branzeturi, dreasa cu o vinegreta parfumata, completata cu un topping de migdale crocante si o garnitura de rosii uscate in cuptor. Punctul cheie al retetei este timpul de coacere in cuptor. Daca este prea lung, branza se poate topi. Daca este prea scurt, nu se incinge si nu i se potenteaza gustul indeajuns.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + racire
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
150 g branza mascarpone (sau branza de vaci sau alta branza cu consistenta moale)
100 g branza brie, rupta bucatele
coaja rasa de la 1 lamaie
sucul de la 1 lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
5 linguri de fulgi de migdale
8-10 boabe de piper negru, zdrobite grosier
4 linguri de apa
4 linguri de miere
2 lingurite de cimbru proaspat sau uscat
1 1/2 lingurita de levantica uscata, tocata
4 linguri de ulei de masline extra virgin
30 g frunze proaspete de rucola
12 rosii uscate la cuptor

Instructiuni:
Se pun intr-un castron cele doua tipuri de branza, impreuna cu coaja rasa de lamaie. Se sareaza, se pipereaza si se amesteca folosind o lingura de lemn. Nu se amesteca prea mult; trebuie ca mixtura sa contina bucatele distincte de Brie, pentru contrast de gust si textura. Se imparte mixtura in doua portii egale.

Se prajesc uscat (fara ulei) fulgii de migdale intr-o tigaie, timp de 1 minut, sau pana ce se rumenesc putin. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se toaca grosier.

Se ruleaza fiecare sfert din mixtura de branza, sub forma unei bile, apoi se aplatizeaza cu palmele, ca sa se obtina un disc. Se tavaleste fiecare disc prin migdalele zdrobite, ca sa se acopere uniform. Se captuseste cu hartie pergament o tava de copt. Se asaza branza pe aceasta tava si se transfera in frigider pentru 15 minute.

Intre timp se prepara sosul punand o craticioara pe flacara medie. Se adauga apa, miere, levantica, cimbru si piper zdrobit. Se da mixtura intr-un clocot molcom si se fierbe 3-4 minute, pana se reduce putin. Se pune deoparte. Se termina vinegreta adaugand jumatate din sucul de lamaie si 2 linguri de ulei.

Se incinge cuptorul la 175 °C. Se introduce in cuptor tava cu cele doua portii de branza si se coc 2 minute. Intre timp se amesteca rucola cu restul de suc de lamaie, sare, piper si restul de 2 linguri de ulei de masline. Se imparte salata intre farfuriile individuale.

Se transfera discurile de branza peste rucola. Se stropeste branza cu vinegreta si se serveste alaturi de cateva rosii uscate la cuptor, ornate cu frunzulite de cimbru.

Vinul potrivit: Enira Rose 2011

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.