Afara este inca frig, cerul este gri, iar mie imi este (din nou) dor de soare si de cer albastru. M-am hotarat sa ma rasfat cu un pahar de Byzantium Rosso di Valachia 2011, de la Cramele Halewood, un asamblaj foarte reusit de Feteasca Neagra, Shiraz si Cabernet Sauvignon, la care am adaugat cateva bruschetta, in care am incercat sa “prind” aromele Mediteranei; le-am adaugat un delicios topping de sos pesto, prosciutto si rosii.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 6 minute

Ingrediente:
1/2 bagheta subtire, circa 125 g in total
4 linguri de sos pesto
100 g prosciutto San Daniele, feliat subtire
4-5 rosii cherry, taiate in jumatate
4-5 rosii cherry galbene, taiate in jumatate
1 lingura de ulei de masline extra virgin
piper, dupa gust
frunze de rucola, pentru servit
1 pahar cu vin Byzantium Rosso di Valachia 2011, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge bine grill-ul cuptorului. Se taie bagheta in jumatate, pe lungime, apoi fiecare bucata se taie in sferturi. Se pun bucatile de bagheta pe o tava de copt, la 15 cm sub grill si se frig pana ce se rumenesc frumos.

Se intorc bucatile de bagheta si se ung cu sos pesto. Se pun deasupra feliile de prosciutto, valurindu-le ca sa se potriveasca bine cu lungimea bucatilor. Se impart jumatatile de rosii cherry intre toasturi, apoi se stropesc cu ulei de masline. Se asezoneaza cu piper. Nu este nevoie de sare, caci atat feliile de prosciutto cat si sosul pesto sunt destul de sarate.

Se readuc cele 8 bruschetta sub grill si se gatesc 2 minute, sau pana ce rosiile incep sa se inmoaie si sa se rumeneasca la muchii. Se orneaza fiecare bruscheta cu cateva frunze de rucola si se servesc fierbinti, sau la temperatura camerei, alaturi de unul (sau mai multe, de ce nu?) pahare de Rosso di Valachia 2011.

Despre vin:
Rosso di Valachia 2011 este un vin de culoare intensa, rosie inchisa, cu un buchet intens, amintind de prune uscate, visine, migdale si mirodenii. Este un vin destul de corpolent, cu gust remanent prelung si placut, echilibrand aroma sarat-afumata data de prosciutto si pe cea de busuioc a sosului pesto. Rezulta o combinatie echilibrata, robusta si extrem de placuta.