Alimente de baza
La fel ca in majoritatea tarilor asiatice, alimentul de baza in Filipine este orezul. Cel mai adesea este gatit in aburi. Orezul ramas de pe o zi pe alta este prajit cu usturoi si ceapa, pentru a forma “sinangag”, servit de obicei la micul dejun, alaturi de oua prajite si de “tapa” (vita), “tocino” (carne afumata indulcita) si “longganisa” (carnati locali).
Longganisa - carnati filipinezi

Orezul mai este servit adesea si la cina, cu sosuri sau supe. In unele regiuni, este amestecat cu sare, lapte condensat, cacao, sau cafea. Faina de orez este folosita la prepararea dulciurilor si a produselor de patiserie.
Alte cereala des folosite sunt porumbul si graul.
Fructele sunt si ele folosite la gatit. Nucile de cocos, laptele de cocos, rosiile, sosul de rosii si bananele sunt ingrediente foarte populare.
Radacinoasele se gasesc din abundenta, pe toata perioada anului. Cartofi, morcovi, taro, cassava, yam si cartofi dulci sunt cele mai la indemana dintre exemple.

Filipinezii gatesc carnea de pui, porc, vita si peste. Fructele de mare sunt populare, caci arhipelagul este inconjurat de apa. Se gatesc tilapia, milkfish, biban de mare, creveti, sardine, peste spada, stridii, midii, scoici, crabi, ton, caracatita, tipari si abalone. Cel mai obisnuit mod de a consume pestele este sarat, prajit in tigaie sau pe gratar, servit alaturi de orez. Mai poate fi gatit in supa de rosii, sau cu tamarind, sau fiert in orez. Cunoscute sunt “escabeche” (peste dulce-acrisor) sau “relleno” (dezosat si umplut). Pestele mai poate fi conservat prin afumare si uscare la soare.
Alimentele sunt adesea servite alaturi de numeroase sosuri. Carnea si legumele prajite merg cu otet, sos de soia, suc de kalamansi (un fel de limeta din Filipine), sau cu combinatii ale acestora. Sosul de peste se poate amesteca cu kalamansi pentru a fi servit alaturi de fructele de mare. Sosul de peste, pasta de peste (bagoong), pasta de creveti si radacina de ghimbir zdrobita sunt condimente adesea adaugfate in timpul procesului de preparare a mesei, sau cand aceasta este servita.
Orez intr-o piata din Manila

Metode de gatit
In tagalog, limba nationala (alaturi de engleza) in Filipine, cele mai populare metode de a gati se numesc dupa cum urmeaza:
“Guisado”, sau “Gisado” – sotat cu usturoi, ceapa si rosii
“Pinirito” – prajit in ulei; provine din spaniola (frito)
“Inihaw” – fript pe carbuni
“Kinilaw” sau “Kilawin” – marinat in otet, sau suc de kalamansi, impreuna cu usturoi, ceapa, ghimbir, rosii si ardei
“Nilaga” – fiert, uneori cu ceapa si boabe de piper negru
“Sinigang” – fiert, de obicei cu suc de tamarind, dar si cu guava, mango crud, sau kalamansi
“Pinangat” – fiert in apa sarata, cu rosii
“Pinaksiw” – gatit in otet, cu rosii si ghimbir
“Inadobo” – gatit in sos de soia, otet si usturoi
“Ginataan” – gatit in lapte de cocos
“Pasingaw” – gatit in aburi, de obicei in frunze de bananier

(va urma)

In aceeasi serie de articole:
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 1
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 3
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 4
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 5