O masa tipica
Bucataria filipineza se distinge prin combinatii indraznete de gusturi – dulce, acru, sarat si picant – desi cele mai multe retete nu sunt puternic condimentate. In timp ce alte bucatarii asiatice (de pilda cea cantoneza) sunt cunoscute pentru o prezentare si o servire rafinata, filipinezii prefera gustul robust in detrimentul esteticului si al ritualului. Mancarea filipineza este adesea adusa la masa toata odata, ca un aflux puternic de arome, gusturi si culoare.

Pranzul
Felurile principale includ sinigang (porc, peste sau creveti gatiti cu tamarind si legume), bulalo (supa de vita cu legume), kare-kare (coata de vita si legume in sos de alune), mechado (porc gatit in sos de rosii), pochero (vita sau por gatite in sos de rosii cu banane si legume), kaldereta (vita sau capra gatita in sos de rosii), carne prajita, sau fripta pe gratar, adobo (pui sau porc gatit in otet, sos de soia si usturoi).
Vanzare de carne intr-un sat din Mindanao, Filipine
Acesta din urma este popular nu doar pentru gustul deosebit, ci si pentru faptul ca ramane proaspat si gustor mai multe zile, si chiar isi imbunatateste gustul si aroma daca este pastrat 1-2 zile in frigider.
Deserturile se consume in special la ocazii deosebite, cele mai cunoscute fiind leche flan, buko pandan (fulgi de nuca de cocos cu smantana si apa de pandan) si gulaman (jeleu).
Influenta occidentala face ca mancarea sa fie servita cu furculite, linguri si cutite, desi filipinezsii folosesc lingura ca sa taie carnea, si nu cutitul, si locuitorii de la sate prefera inca sa manance folosind mainile, dupa metoda traditionala, in locul tacamurilor.

Cina
Se servesc legume stir-fry, atchara (papaia taiata fasiute si murata), bagoong (pasta de peste) sau alamang (pasta de creveti).

Micul dejun
Un mic dejun traditional include pan de sal (paine), kesong puti (branza alba), champorado (porridge de orez cu ciocolata), sinangag (orez prajit cu usturoi), carne (tapa, longganisa, tocino, karne morte), peste sau itlog na pula (oua de rata sarate). Cafeaua (kape) este foarte populara, mai ales kapeng barako, o varietate de cafea produsa in muntii din Batangas, renumita pentru aroma ei puternica. Filipinezii au mai multe variante pentru servirea ei: paine (pan de sal), ensaymada (chifle cu unt si branza alba), empanada (patiserie umpluta cu carne), kakanin (piscoturi de orez).

Merenda
Este o gustare de dupa-amaiaza; daca este luata aproape de cina, se numeste merenda cena. Se serveste pancit canton (taitei stir-fry), palabok (taitei de orez cu sos de creveti), dinuguan (o tocana picanta preparata cu sange de porc) si dim sum, aduse de emigrantii chinezi din Fujian. Tot ei au adus in Filipine frigaruile pe bete de bambus, in special cu peste si fructe de mare.

Pulutan
Termenul se refera la mici gustari acompaniate de bere sau alte bauturi, socotite de filipinezi ca antreuri: chicaron (sorici d eporc sarat, uscat si apoi prajit), chicharong bituka (intestine de porc prajite in mult ulei, pana se fac crocante), frigarui de porc marinate, sisig (pielea de pe obrajii porcului, urechile si ficatul fierte si apoi prajite pe carbuni, dupa care sunt tocate si gatite cu ceapa tocata, ardei iuiti si condimente).

Mese festive
La ocazii importante, femeile filipineze se aduna laolalta si prepara mancaruri mai sofisticate. Mesele sunt incarcate cu mancaruri scumpe si care necesita ore intregi de preparare. Lechon, un porc de lapte prajit intreg ocupa centrul mesei. Alte feluri sunt hamonado (carne de vita, porc sau pui cu miere), relleno (pui sau peste umplut), paella, arroz valenciana si pancit canton. Se servesc, de asemenea, si diferite deserturi, cum sunt leche flan, inghetate si sorbeturi, gulaman (jeleu) etc.
Ajunul Craciunului, numit Noche Buena, este cea mai importanta sarbatoare, Vedetele mesei sunt sunca de Craciun si branza Edam (Queso de Bola).

(va urma)

In aceeasi serie de articole:
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 1
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 2
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 4
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 5