Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 5

Feluri principale
Sursa foto: http://silencedmajority.blogs.com/silenced_majority_portal/images/2007/07/25/philip41.jpg
Gospodinele gătesc de obicei câteva feluri în fiecare zi. Un fel extrem de popular este „adobo” cu carne de porc, sau pui, brezată sau sotată într-un sos preparat din sos de soia, oţet, usturoi şi piper.

Filipinezii gătesc mai multe feluri de mâncare în stilul tocanelor. Cele mai bine cunoscute sunt „kare-kare” şi „dinuguan”. Kare-kare, numită şi „tocană cu alune”, are ca ingredient principal coada, sau burta, de vită; aceasta este fiartă înăbuşit, alături de legume, într-un sos pe bază de alune. Se serveşte de obicei cu pasta fermentată de creveţi.

Dinuguan este preparat din sânge de porc, măruntaie şi ardei iuţi.
În „afritata”, carnea de porc, sau de vită, tăiată bucăţele, este fiartă îndelung în sos de roşii, cu mazăre şi bucăţi de cartofi şi morcovi.

Există şi diferite tocane care folosesc de la peşte la ciolane de porc, numite „paksiw”. Deşi paksiw foloseşte de multe ori aceleaşi ingrediente ca adobo, este preparat în mod diferit, prin fierbere înăbuşită, astfel că oţetul este printre primele ingrediente gătite, ceea ce schimbă aroma finală a mâncării.

Filipinezii au propriul lor stil de supe. „Binacol” este o supă de pui caldă, gătită cu apă de cocos şi servită cu fâşiuţe de miez de nucă de cocos. O altă supă populară este „batchoy”, garnisită cu măruntaie de porc, jumări de porc, legume tocate şi ouă. „Misua” este preparată din inimă, intestine şi rinichi de vită, dar nu conţine ouă şi nici legume.

„Mami” este o supă de tăiţei cu carne de pui, vită, pork, gogoşele de aluat wonton şi intestine.

„Sinigang” este preparată în mod tradiţional fie cu porc, vită, sau fructe de mare şi acrită puternic cu tamarind. Unele variante de sinigang, preparate din fructe de mare, pot fi acrite şi cu fructe de guava, sau miso. Sinigang-ul preparat cu pui se numeşte „sinampalukan”.

Citeste si articolul →   Creol şi/sau cajun (5)

Filipinezii îndrăgesc în mod deosebit două mâncăruri cu tăiţei: „pancit” şi „ispageti”. Pancit poate fi descris ca fiind preparat din tăiţei, legume şi felii de carne, sau creveţi, variantele fiind datorate diferitelor tipuri de tăiţei folosiţi. Există varietăţi umede de pancit, asemănătoare supelor, şi varietăţi uscate, comparabile cu „chow mein”-ul chinezesc. Ispageti este o versiune drastic simplificată de „spaghetti bolognese”: preparat cu ketchup de banane, în loc de sos de roşii, îndulcit cu zahăr şi presărat cu feliuţe de hot dog.

Există câteva feluri preparate cu orez. „Arroz caldo” este preparat cu pui, ghimbir şi, câteodată, şofran, garnisit cu ceapă verde şi lapte de cocos. „Champorado” este dulce şi aromat cu ciocolată.
„Arroz valenciana” este varianta filipineză de „paella”, şi este denumită după oraşul spaniol Valencia.

Un tip de salată de fructe de mare, numită „kinilaw” este preparată din fructe de mare crude, cum sunt peştele şi creveţii, gătiţi doar prin imersie îndelungată în oţet, uneori amestecat cu lapte de cocos, ceapă şi condimente. Este comparabil cu „ceviche”-le sud-american şi cu „escovitch”-ul caraibian.

Băuturi
Climatul filipinez este caracterizat de temperaturi ridicate, umiditate mare şi ploi abundente, lucru ce explică popularitatea băuturilor reci.

Dieta filipinezilor include o mare varietate de băiuturi alcoolice. Printre cele mai populare se numără „Emperador Brandy”, „tanduay” (un fel de rom local) şi „serbesa” (bere locală), cele mai populare tipuri de bere fiind San Miguel, Red Horse şi San Miguel Light.

Există şi câteva variante de gin, ca „Ginebra San Miguel”, „Gin Bulag” (care înseamnă „gin orb”, căci se spune că este atât de tare şi de aspru, încât un consum exagerat te poate orbi), ginuri amestecate cu suc de ananas, sau de pomelo.

Citeste si articolul →   Porc fript cu miere si lapte de cocos

Lambanog este un lichior preparat din extract distilat de nucă de cocos.
„Tuba”, sau „toddy” este un tip de lichior tare, preparat din sucul ce se scurge dintr-o tulpină tânără de palmier, atunci când este tăiată. În mod normal, tiba se bea imediat după ce susul este colectat, altfel acesta capătă un gust acru; uneori se stochează sucul câteva zile pentru a se transforma în oţet.

Filipinezii sunt mari amatori de shake-uri preparate din lapte, gheaţă, zahăr, lapte condensat, sau evaporat şi fructe coapte (pepene, papaya, avocado, pepene verde, durian, mango).

Ceaiul de pandanus, preparat din frunze de pandanus şi lemongrass este foarte popular, la fel ceaiul numit „salabat”, preparat din rădăcină de ghimbir.
„Kape barako” este o cafea locală, foarte specifică, provenită din munţii de pe Batangas; ciocolata este şi ea populară în varianta numită „tsokolate”, preparată din tablete de pudră de ciocolată, numite „tablea”.

(sfarsit)

In aceeasi serie de articole:
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 1
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 2
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 3
Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 4


7 comentarii pe “Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 5

  1. cristi-j spune:

    singapore se face de obicei cu malaezia dar pentru mine , care am de revazut multe si de facut multe , nici macar zece zile de stat in singapore n-ar fi de ajuns … hehehe .
    cel mai usor . rapid si ieftin de ajuns de la singapore la kuala lumpur e cu autocarul si exista variante care pentru romania ar fi de lux cu servicii ca in avion . pe linga fotolii ca in avion dar mai mari si cu mai mult loc , salon/lounge si film sunt stewardese si bauturi nealcoolice plus o masa calda si snacks-uri . si dureaza doar 5 ore , te ia aproape din centru in singapore si te lasa chiar in centru in kuala lumpur , nu mai pierzi timpul (si bani) cu drumuri pina / de la aeroport si imbarcare / debarcare in aeroport . si costa doar vreo 25 de euro .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asta este un pont nepretuit! 🙂 Sigur, din cate mi-ai spus, Singapore este un fel de a doua ta casa, pentru mine nu are aceeasi semnificatie si importanta, eu cred ca 2-3 zile mi-ar fi de ajuns.

  2. cristi-j spune:

    nu ca as avea vreo sansa dar la mine ordinea ar fi aproape in oglinda : singapore , indonezia , malaezia , vietnam , laos .
    in orice caz ,eu de mult sunt foarte hotarit sa merg in singapore in 2012 indiferent de ce se intimpla cum si cu cine merg . poate mergem impreuna ! hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j; Ok, la mine ordinea nu este batuta in cuie, mai ales ca Singapore este o bucatica de pamant, putem lipi inca o destinatie in acea calatorie.

  3. cristi-j spune:

    eu continui calatoria prin bucatariile altora chiar daca tu am inteles ca te lupti cu lucruri mult mai pragmatice , casnice si romanesti cum ar fi repararea acoperisului . spor la treaba !
    in ceea ce priveste mincarea filipineza sunt total pe dinafara , stiu doar despre adobo si balut , restul sunt complet straine . citind atit de multe informatii deodata , totul pare foarte complicat si complex dar asta s-ar putea remedia daca as merge acolo (slabe sperante) .
    de fapt eu am cunoscut destul de multi filipinezi si chiar destul de aproape . nu am ramas cu o impresie tocmai placuta (vorbind la modul general desigur) asta poate si datorita prea multor influente la care au fost supusi . am cunoscut oameni , mi-am facut o parere (superficiala si generala desigur – posibil gresita) dar despre bucatarie nu stiu prea multe . datorita multelor influente pare foarte complexa dar sincer ma simt mai apropiat (si atras) de alte tari din zona , asa ca filipine nu e deloc printre prioritati nici macar din curiozitate .
    asta nu inseamna insa ca articolul nu a fost interesant si felicitari pentru munca depusa la traducere si organizare .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Dintre toate bucatariile Aisei de Sud-Est, cea filipineza mi se pare cea mai putin atractiva. Totusi, nu este de lepadat. Am da o raita pe acolo, dar nici la mine nu este printre prisoritati. Prima ar fi Vietnam, apoi Laos, apoi Indonezia, Malaezia, Singapore. Poate voi reusi sa trec prin ele in urmatorii cinci ani.

  4. samoila tudorel spune:

    Ce pare simplu pentru dumneavoastra, este complicat pentru restul. Cunoasterea atator lucruri semnifica o extaordinara inteligenta. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.