Bucătăria malaeziană – partea 2

Cele mai multe feluri se mănâncă cu degetele, iar tacâmurile sunt folosite la minim. Toate felurile unei mese se servesc în acelaşi timp, de obicei însoţite de băuturi răcoritoare, cum ar fi „sirap” (sirop de trandafiri) sau „air limau” (suc de limeta).

Pescar malaezian reparand plasele dupa o zi de munca
Fructele de mare, cum sunt crevetii, calmarii şi peştele sunt foarte populare în Malaezia. Peştele prins în apele locale, cum este „ikan kembong” (scrumbie indiană), „ikan tenggiri” (hering) şi „ikan tongkol” (ton), se asezonează foarte simplu cu sare, piper şi curcuma, după care sunt prajiţi în mult ulei (deep-fry). Adesea, peştele este umplut cu sambal belacan inainte de a fi prajit sau fript. Frigerea pe grătar este o modalitate răspândită de a găti peştele; aceste este păstrat, de obicei, întreg, asezonat, învelit în frunze de banană şi fript pe cărbuni fierbinţi.

Stiluri de gătit
Funcţie de aroma principală folosită la asezonare, mâncărurile malaeziene se pot ierarhiza, mai mult sau mai puţin, în câteva stiluri de gătit: Masak Lamak (cocos), Masak Pedas (sambal, ardei iuţi), Masak Assam (tamarind), Masak Merah (sos de roşii), Masak Hitam (sos de soia dulce) şi Masak Assam Pedas (tamarind, sambal şi ardei iuţi).
Aceste stiluri de gătit se pot aplica la o varietae de alimente, de la carne roşie şi de pasăre, până la peşte, fructe de mare şi legume.
Piata malaeziana
Mâncăruri foarte populare sunt Ayam Masak Merah, similar puiului cacciatore italian, dar mult mai picant. Bucăţile de pui sunt mai întâi prăjite până se rumenesc, apoi sunt fierte încet în sos picant, de roşii. Se serveşte cel mai adesea cu „nasi tomato” (orez cu roşii).
Udang Masak Pedas: creveţi gătiţi în sos de ardei iute, Ikan Masak Assam Pedas: peşte gătit cu tamarind şi sambal, sau ardei iuţi, şi Nangka Masak Lemak: jackfruit gătit în lapte de cocos.

Citeste si articolul →   Creveti cu salsa

Mee Jawa: aceşti tăiţei, influenţaţi de modul indonezian de a-i prepara, sunt extrem de populari. Sosul subţire este preparat din creveţi proaspeţi şi este apoi turnat peste tăiţei cu ou (chow mein). Mancarea este garnisită cu feliuţe de cartofi, tofu, ouă, vegetale şi creveţi.

Satay denumeşte frigăruile, a căror carne este fragedă şi suculentă datorită unei marinade cu gust dulce-picant. Carnea marinată (pui, sau vită) este înfiptă în frigări de bambus şi friptă pe cărbuni. Unele frigărui se prepară din vânat (mistreţ, iepure sau căprioară). De obicei sunt însoţite de o salată proaspătă de castraveţi şi ceapă şi de un sos dulce-picant de alune.

Ikan Bakar, sau Ikan Panggang este un termen general care denumeşte peştele fript pe grătar. Peştele întreg este marinat în condimente, lapte de cocos şi, uneori, umplut cu sambal, după care este învelit în frunze de bananier şi prăjit pe cărbuni, sau grătar.

Ikan Pari Bakar este un fel pe bază de aripioare de pui marinate în condimente, după care sunt învelite în frunze de bananier şi gătite pe grătar, sau cărbuni încinşi. Se servesc alături de un sos de sambal cu şalote.

Sambal Sotong sunt calamari gătiţi într-un sos clasic, malaezian. Acesta este preparat din ardei iuţi, şalote, usturoi, roşii sotate, pastă de tamarind şi belacan (pastă uscată de creveţi). Acest Sambal Sotong este adesea un acompaniament pentru mâncarea naţională malaeziană, Nasi Lemak.

(va urma)

În aceeaşi serie de articole:
Bucătăria malaeziană – partea 1
Bucătăria malaeziană – partea 3


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.