Cele mai multe feluri se mananca cu degetele, iar tacamurile sunt folosite la minim. Toate felurile unei mese se servesc în acelasi timp, de obicei însotite de bauturi racoritoare, cum ar fi „sirap” (sirop de trandafiri) sau „air limau” (suc de limeta).
Fructele de mare, cum sunt crevetii, calmarii si pestele sunt foarte populare în Malaezia. Pestele prins în apele locale, cum este „ikan kembong” (scrumbie indiana), „ikan tenggiri” (hering) si „ikan tongkol” (ton), se asezoneaza foarte simplu cu sare, piper si curcuma, dupa care sunt prajiti în mult ulei (deep-fry). Adesea, pestele este umplut cu sambal belacan inainte de a fi prajit sau fript. Frigerea pe gratar este o modalitate raspandita de a gati pestele; aceste este pastrat, de obicei, întreg, asezonat, învelit în frunze de banana si fript pe carbuni fierbinti.
Stiluri de gatit
Functie de aroma principala folosita la asezonare, mancarurile malaeziene se pot ierarhiza, mai mult sau mai putin, în cateva stiluri de gatit: Masak Lamak (cocos), Masak Pedas (sambal, ardei iuti), Masak Assam (tamarind), Masak Merah (sos de rosii), Masak Hitam (sos de soia dulce) si Masak Assam Pedas (tamarind, sambal si ardei iuti).
Aceste stiluri de gatit se pot aplica la o varietae de alimente, de la carne rosie si de pasare, pana la peste, fructe de mare si legume.
Mancaruri foarte populare sunt Ayam Masak Merah, similar puiului cacciatore italian, dar mult mai picant. Bucatile de pui sunt mai întai prajite pana se rumenesc, apoi sunt fierte încet în sos picant, de rosii. Se serveste cel mai adesea cu „nasi tomato” (orez cu rosii).
Udang Masak Pedas: creveti gatiti în sos de ardei iute, Ikan Masak Assam Pedas: peste gatit cu tamarind si sambal, sau ardei iuti, si Nangka Masak Lemak: jackfruit gatit în lapte de cocos.
Mee Jawa: acesti taitei, influentati de modul indonezian de a-i prepara, sunt extrem de populari. Sosul subtire este preparat din creveti proaspeti si este apoi turnat peste taitei cu ou (chow mein). Mancarea este garnisita cu feliute de cartofi, tofu, oua, vegetale si creveti.
Satay denumeste frigaruile, a caror carne este frageda si suculenta datorita unei marinade cu gust dulce-picant. Carnea marinata (pui, sau vita) este înfipta în frigari de bambus si fripta pe carbuni. Unele frigarui se prepara din vanat (mistret, iepure sau caprioara). De obicei sunt însotite de o salata proaspata de castraveti si ceapa si de un sos dulce-picant de alune.
Ikan Bakar, sau Ikan Panggang este un termen general care denumeste pestele fript pe gratar. Pestele întreg este marinat în condimente, lapte de cocos si, uneori, umplut cu sambal, dupa care este învelit în frunze de bananier si prajit pe carbuni, sau gratar.
Ikan Pari Bakar este un fel pe baza de aripioare de pui marinate în condimente, dupa care sunt învelite în frunze de bananier si gatite pe gratar, sau carbuni încinsi. Se servesc alaturi de un sos de sambal cu salote.
Sambal Sotong sunt calamari gatiti într-un sos clasic, malaezian. Acesta este preparat din ardei iuti, salote, usturoi, rosii sotate, pasta de tamarind si belacan (pasta uscata de creveti). Acest Sambal Sotong este adesea un acompaniament pentru mancarea nationala malaeziana, Nasi Lemak.
(va urma)
În aceeasi serie de articole:
Bucataria malaeziana – partea 1
Bucataria malaeziana – partea 3