Bucătăria thailandeză: arome, gusturi şi texturi excepţionale (1)

Acum câţiva ani, bucătăria thailandeză era relativ necunoscută. În ultimii zece ani însă, restaurantele thailandeze au proliferat peste tot în lume, ca şi influenţa thailandeză asupra meniurilor europene. Popularitatea sa a crescut, pe bună dreptate, fiind un amestec de gusturi şi arome excepţional de bine rafinat; clasa incontestabilă a propulsat bucătăria thailandeză în prim-planul gastronomiei mondiale, alături de mai demult cunoscutele bucătării franceză, italiană, chinezească, arabă şi indiană.
Piata la Bangkok

Scurt istoric
Thailandezii sunt mari gurmanzi, mâncarea fiind pentru ei o componentă esenţială a vieţii bune. Pe timpul după-amiezei, thailandezii se salută cu “Gin kao”, care înseamna “Să cinezi cu noi”. Cultura şi civilizaţia poporului thailandez sunt legate intrinsec de bucătăria sa, ilustrând perfect zicala: ”cultura unui popor poate fi întrezărită prin fereastra bucătăriei sale”.
Ca şi thailandezii înşişi, bucătăria thailandeză îi câştigă, aproape pe neobservate, pe toţi cei care vizitează ospitalierul regat din Asia de Sud-Est.
Poporul thailandez a migrat din aşezările stabilite în văile munţilor din sud-vestul Chinei spre actuala Thailandă între secolele VI şi XIII. Influenţată puternic de tehnicile culinare chinezeşti, bucătăria thailandeză a înflorit datorită resurselor îmbelşugate şi diversificate oferite de peninsula thailandeză. Primii conducători ai Thailandei au apreciat valoarea culturilor vecine şi au adus învăţaţi şi mesteşugari din China şi India pentru a educa poporul thai.

Influenţa chineză
Chinezii au fost primii care au adus în Thailanda echilibrul dintre cele cinci gusturi şi arome primare (sărat, iute, acru, dulce, amar), metoda stir-fry şi multe ingrediente ca, orez, tăiţei, soia, ghimbir.
Emigranţii musulmani din India (ca şi călătorii arabi) au drept contributie curry-ul Masaman, atât de aromat şi de gustos. Alte feluri de mâncare indiene au fost asimilate de la călătorii hinduşi şi călugării budişti care se deplasau de-a lungul Drumului Mătăsii, care lega Tibetul de Beijing. Curry-urile thailandeze pot fi urmărite, cu dovezi istorice, timp de sute de ani în drumul lor, alături de imigranţii indieni, care au adus, pe lângă puternice influenţe culturale, şi budismul.

Citeste si articolul →   Bucătăria japoneză între tradiţie şi inovaţie - partea 1

Influenţa portugheză
Metodele tradiţionale thailandeze de a găti carnea erau fierberea în sos, coacerea şi frigerea. Influenţa chineza a dus la adoptarea prăjirii şi a tehnicile stir-fry şi deep-fry.
Influenţele culinare suferite după secolul al XVII-lea au inclus tehnici portugheze, olandeze, franceze şi japoneze. Misionarii portughezi, care prinsesera gustul ardeilor iuţi în timpul serviciului lor în America de Sud, au introdus acest condiment în bucătăria thailandeză. Pentru thailandezi, descoperirea unui ingredient mai iute decât piperul a fost o revelaţie. Ardeii iuţi au devenit imediat populari, iar astăzi sunt folosite nu mai puţin de 40 de varietăţi, de la cei incendiar de iuţi (prik kee noo, în traducere “ardei rahat de soarece”), până la cei aproape dulci.

Influenţa indiană
Este uşor de observat că civilizaţia thailandeză este un hibrid între cea chineză şi cea indiană; bucătăria nu face excepţie de la această regulă. Ardeii iuti şi curry-urile indiene şi-au dat mâna cu orezul şi tăiţeii chinezeşti. Condiţiile climaterice şi de refief au influenţat şi ele bucătăria thailandeză. Aceasta reflectă caracteristicile unui stil de viaţă legat de apă. Animale acvatice, plante, ierburi sunt toate ingrediente importante. Fondul religios fiind budist, thailandezii nu utilizează cantităţi mari de carne, şi cu atât mai puţin bucăţile mari. Carnea tăiată fâşiuţe, sau bucăţele, de dimensiunea unei îmbucături este gătită cu multe condimente.
Datorită aşezării sale geografice, Thailanda poate oferi una dintre cele mai interesante bucătării din lume. Climatul tropical, în care suferi cumplit de căldura pe timpul verii, oferă însă o bogăţie extraordinară de produse exotice, de la fructe şi legume, până la ierburi aromate şi condimente.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre bucătăria peranakan

Stil culinar eclectic
Aşezarea ei la răscrucea căilor de acces dintre India, China, Indonezia şi restul Asiei de Sud-Est a contribuit la stilul culinar thailandez, atât de eclectic.
Bucătăria thailandeză foloseşte preponderent peştele, fuctele de mare, puiul, porcul, vita, tăiţeii şi orezul, alături de o mare varietate de condimente, ierburi, rădăcini, frunze şi flori, pentru a crea arome extraordinare. O masă thailandeză include un amestec de arome şi gusturi: iute, sărat, amărui, dulce şi acrisor. Modul tradiţional în care se incheie o astfel de masa este un desert rece, sau fructe.

Bucătăria de acasă
Bucătaria thailandeză se învaţă acasă, iar thailandezii, de la bucătarii profesionişti până la omul obişnuit, au învăţat să gătească în bucătăria familiei. Calitatea mâncării thailandeze constă mai ales în combinarea ingredientelor (cu gusturi şi arome diferite), decât în tehnici laborioase şi consumatoare de timp. De aceea, există numeroase variaţii în pregătirea aceluiaşi fel de mâncare, variaţii datorate schimbării unuia sau a mai multor ingrediente, sau în modificarea cantităţilor. Reţetele thailandeze sunt doar intuitive şi lasă mult frâu liber imaginaţiei şi creativităţii.

(va urma)
In aceeasi serie de articole:
Bucataria thailandeza – arome, gusturi si texturi exceptionale – partea 2


2 comentarii pe “Bucătăria thailandeză: arome, gusturi şi texturi excepţionale (1)

    • Radu Popovici spune:

      @Cristian Preda: Draga Cristi, voi reveni asupra Belgiei, mai sunt lucruri de spus, si bune si mai putin bune. Scriu insa si eu dupa cum imi vine cheful… Azi am avut chef sa revin putin asupra dragei mele Thailande.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.