Budinca de orez cu mere

Mi-am permis sa prepar aceasta budinca arhicunoscuta venind cu un mic adaus de arome. A fost un experiment in care am dorit sa “lipesc” unui preparat traditional cateva ingrediente mai mult sau mai putin exotice, disponibile in ultimii ani pe piata noastra: nucsoara (macis) si cardamom. Rezultatul final este aromat si delicios, cu gust dulce-acrisor, proaspat, racoros si usor.
budinca de mere cu orez2 - Budinca de orez cu mere 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 1 ora plus racire

Ingrediente:
150 g orez cu bob rotund
800 ml lapte
700 g mere acrisoare
200 g zahar + 3 linguri
2 oua, separate
1 lamaie, coaja rasa si sucul de la
1 lingurita de zahar vanilat
50 g stafide negre, mari
1 bucata de macis (sau 1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa)
1 lingurita de scortisoara
5 pastai de cardamom, usor zdrobite, cat sa se intredeschida
1/4 lingurita de sare
50 g unt
1 lingura de brandy
1-2 linguri de pesmet

Instructiuni:
Merele se curata de coaja si cotoare. 2 mere se taie felii, restul se rad. Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se bat albusurile si galbenusurile separat.

Laptele se pune intr-o oala, impreuna cu putina sare si jumatate din zahar. Se amesteca pentru ca zaharul sa se dizolve. Cand mixtura da in clocot se micsoreaza flacara si se adauga orezul, stafidele, bucata de macis si pastaile de cardamom. Se fierbe mixtura incet 15 minute, acoperind oala cu un capac, pana ce orezul este fraged, iar laptele a fost absorbit.
Se arunca bucata de macis si pastaile de cardamom, se adauga zahar vanilat, se amesteca si se lasa orezul sa se raceasca putin, ca temperatura sa sa scada sub 64 °C, temperatura la care coaguleaza galbenusul de ou.
Se amesteca orezul racit cu galbenusurile batute, iar apoi cu albusurile batute spuma.

Citeste si articolul →   Orez aromat cu apa de flori de trandafiri

Merele rase se calesc in unt, cu restul de zahar, scortisoara, stafide, coaja de lamaie si jumatate din sucul de lamaie. Se storc intr-o sita apasandu-le cu fundul unei linguri. Lichidul se colecteaza intr-un castron. Merele rase se pun deoparte.
Se adauga in tigaie feliutele de mar, impreuna cu 1 lingura de zahar si restul de suc de lamaie. Se calesc pana ce se caramelizeaza putin. Se adauga brandy, se flambeaza si se lasa flacara pana se stinge de la sine. Se scot feliutele si se pun pe o farfurie calda.

Se pune in tigaie lichidul scurs de la merele rase. Se adauga cele 2 linguri de zahar ramase si restul de suc de lamaie. Se da in clocot, amestecand ocazional. Se reduce flacara la minim si se fierbe 1-2 minute, pana ce se ingroasa putin si capata o textura de sirop. Se pastreaza caldut siropul caramel.

Se unge o tava cu unt si se presara cu pesmet. Se asaza in tava jumatate din compozitia de orez si se niveleaza cu grija. Peste stratul de orez se asaza merele rase si se intind in strat uniform.
Peste ele se asaza restul de orez. Se niveleaza si se acopera cu feliutele de mar caramelizate. Se stropesc cu putin sirop.
Se da tava la cuptor, timp de 25-30 de minute. Se scoate budinca si se lasa sa se raceasca (cel mai sigur este sa se si refrigereze circa 1 ora). Se demuleaza cu o spatula de silicon elastica, se rastoarna pe o farfurie mare, plana; imediat se rastoarna inca o data, pe un platou, ca sa ajunga cu partea cu merele in sus. Se portioneaza si se serveste stropita cu restul de sirop caramel.

Citeste si articolul →   Bunele maniere la masa - partea 3

Sfaturi:
Macis-ul se poate inlocui cu putina nucsoara, de preferinta proaspat rasa.

Presararea formei cu pesmet, dupa ce a fost unsa cu unt, se face mai usor aruncand in ea tot pesmetul si apoi inclinand-o si rotind-o, astfel ca pesmetul sa adere uniform la stratul de grasime. Se scutura apoi forma de pesmetul in exces.


  1. lenuta spune:

    Am sa fac reteta ta pas cu pas si o sa respect ingredientele,doar ca in loc de cardamom pastai,o sa pun cardamom macinat.Cam cat sa pun?o lingurita ajunge?

    • Radu Popovici spune:

      @lenuta: Incearca cu doar jumatate de lingurita rasa. Cu mirodeniile trebuie sa fii prudenta la inceput, pana te lamuresti care este pragul dincolo de care arome devine prea puternica.

  2. lenuta spune:

    Dragii mei,eu am facut reteta asta de mai multe ori,dar in loc de orez pun gris,iar merele le tai felii si le asezonez in tava in care coc budinca,presar zahar peste ele,le coc putin,apoi pun compozitia de gris cu lapte.Am facut saptamana asta si am servit-o cu sirop de capsuni deasupra.Este delicioasa si foarte usor de facut!Succes in continuare!

  3. obomboana spune:

    A, dar nu de budinca ziceam ca e bizara, Boier Dumneavoastra! Ci de salata pe care mi-ai recomandat-o, atunci cand intrebam ce sa fac cu merele „sbarcite”. Oricum, am renuntat la desert. Am facut o blasfemie si am cumparat napolitane-chimicale asa, in amintirea zilelor cand, acum zeci de ani, bunicul ma ducea la gradinita si, pe drum , imi lua napolitane cu lamaie :)))

  4. obomboana spune:

    Tare multumesc ! Desi abia azi te-am ” cunoscut”, deja simt un sentiment de veneratie pentru tine. Cu smerenie iti spun ca e prea bizar „desertul „asta pentru o moldoveanca neaosa ca mine.Iertata-mi fie ignoranta ! Raman fidela, maestre! Spor la minunatii!

    • Radu Popovici spune:

      @obomboana: Cum de este bizar, draga duduca? 🙂 Este o simpla budinca, chiar destul de cunoscuta, am mai pus doar de la mine niste miresme ceva mai exotice. Daca vei mai veni pe aici, te vei obisnui repede cu ele.

  5. obomboana spune:

    Pfui, frati romani, da’ mi-a lasat gura apa. Am pornit in cautarea unei retete pentru mazare galbena si uite, am ajuns la asa o bunatate! Pacat ca nu e de post. Am niste mere care s-au ” sbarcit ” putin si mi-i jale ( vorba basarabenilor) sa le arunc. Aveti ceva si pentru un postitor pacatos de pofticios?

    • Radu Popovici spune:

      @obomboana: Vrei un desert de post, sau ceva de post in general? Daca te multumesti cu o salata, vezi aici si poti inlocui rosiile cu cubulete de mar.

  6. Gabriela Berechet spune:

    Nu era mai simplu sa folositi o forma de tort, numita generic „cerc”? In comert se gasesc „forme de tort” cu diametru intre 22 – 36 cm, din aluminiu teflonat sau din inox alimentar. Demularea din aceste forme se face foarte usor, prin deschiderea „cercului”, toate aceste manevre de rasturnat/rasturnat devenind o amintire! De asemenea, sugerez ca budinca de orez cu mere sa nu se demuleze imediat ce s-a scos din cuptor! Amidonul din orezul cu bobul rotund a gelifiat in timpul tratamentului termic, dar gelul este moale…de aceea se imprastie budinca. Dupa circa 20 – 30 de minute de la scoaterea din cuptor, gelul de amidon se solidifica, facilitand astfel demularea si apoi portionarea…! Si aspectul conteaza, nu-i asa?

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela Berechet: Ba da, era mai simplu cu forma inel, dar in cazul meu era ocupata cu alta budinca, tot de orez, pe care o voi propune zilele urmatoare. Am ales aici o forma patrata, caci cealalta budinca arata mai bine in forma inel.
      Si reteta mea specifica faptul ca se demuleaza „dupa ce se raceste”. Poate trebuia sa fiu mai pedant si sa precizez sa se si refrigereaza inainte de a se demula. Voi corecta. Oricum, dupa poza, la mine se vede ca budinca nu s-a rupt, ci s-a demulat frumusel. 🙂

  7. lorymachedon spune:

    Da… foarte buna, estetic nu a aratat asa de bine ca in poza dmv., nu mi s-au diferentiat asa de bine merele de orez, ori trebuia sa las orezul mai mult sa fiarba ori sa-l las mai mult sa se raceaca.
    Oricum acum am fost grabita… data viitoare voi fi mult mai atenta .

  8. Elena Toma spune:

    De ce sa te enervezi? Se mai intampla. Eu am facut budinca, este teribil de buna. Am facut insa o eroare: am facut-o cu doua straturi de mar si este prea fragila. Tu ai spus ca se poate, dar ceva am gresit eu… Trebuie sa ma dumiresc unde este eroarea. Am sa pun si „realizarea” pe blog. Multumiri din partea fanilor de dulciuri cu mere, au votat 10+++!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Reteta originala, cea din manualele de bucatarie, este cu 2 straturi de mere, dar mie imi place sa musc sanatos din mere, asa ca am pastrat doar unul, mai gros. Ma bucur ca budinca a placut si ca „te-ai pus bine” cu fanii!

  9. cristi-j spune:

    inteleg ce spui . nu stiu cum au facut-o , era un restaurant libanez sau ceva . stiu cum am facut eu acasa , am adaugat pastai la cafea la fierbere (cafea „turceasca” la ibric) dar nu a iesit comparabil cu cea de la restaurant , probabil nici eu nu am facut-o bine si e si vorba de cantitati . nici eu nu i-as simti lipsa dar de fapt nu cred ca as simti lipsa nici la capucino sau mai stiu eu ce .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cine ajunge primul prin pe acolo unde se bea cafea cu hel trebuie neaparat sa dezlege misterul. Cafeaua aceasta este socotita simbolul ospitalitatii arabe, trebuie sa fie ceva de capul ei…

  10. cristi-j spune:

    mie imi place cafeaua cu cardamom . nu beau prea des cafea dar imi plac chestiile aromate , inclusiv aroma naturala de cafea (atunci cind exista) dar si varianta arabeasca cu cardamom . prima oara cind am baut cafea cu cardamom a fost o surpriza grozava , stiam aroma dar nu stiam de unde s-o iau , imi amintea de ceva dar a trebuit sa intreb ce e . nu sunt hotarit daca imi place mai mult sub forma de pastai sau macinat dar mirosul e intr-adevar complex si adauga imediat nuante de exotic mincarurilor . desi e foarte deosebit si are un miros si un gust mult mai „greu” si nu e pentru toata lumea , imi place si cel negru si l-am folosit la sosuri . ma bucur ca in ultima vreme a aparut cardamomul si in magazinele din romania , am vazut si la carrefour si macinat si pastai .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu nu am baut cafea cu hel de la arabi, mi-am facut eu, dupa cartile lor de retete. Stiu ca exista 2 metode: prin adaugare de seminte de cardamom proaspat pisate in cafeaua macinata, sau prin inmuierea catorva pastai de cardamom (usor zdrobite, cat sa se intredeschisa putin) in cafeaua lichida. Exista vreo alta metoda? Poate nu am facut-o eu bine…
      In orice caz, daca acea cafea cu cardamom este doar ce am reusit eu sa fac, nu m-a incantat deloc; daca nu o mai beau de acum incolo niciodata, nu-i voi simti lipsa. 🙂

  11. Ada spune:

    Bine ca ai venit cu completarea cardamon=hel, asa stiu exact care e gustul, colegii arabi de facultate ai sotului meu ne serveau cu cafea aromatizata astfel si nu mi-a placut niciodata, chiar ma intrebam ce mama naibii strica astia cafeaua, ca erau vremuri cand era un mare lux si trebuia sa dai o gramada de bani pe o punga de boabe luata din shop. Reteta ta e delicioasa pt mine si fara hel. 🙂 Sau poate in cafea e altceva?

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Cafeaua cu cardamom nu este nici pe gustul meu. Cardamomul insa imi place teribil, si in chestiile dulci, si in cele sarate. In plus, aici pastaile (putintel zdrobite, cat sa fie intredeschise) lasa o aroma foarte fina, iar gust… mai deloc. Cred ca aceasta reteta ar fi o ocazie sa te „impaci” cu cardamomul.

  12. Cristi spune:

    Oh da, ne-a si vandut un maestru iscusit in „vanzari” o punguta, a imbrobodit-o pe Dora cu treaba cu cafeaua si uite cum am luat o punguta, care acum sta frumusel in dulap 🙂 .

  13. Cristi spune:

    Excelent. Am descoperit de curand si noi subtilitatea semintelor de cardamon. Am stat sa ma gandesc cum as putea sa le caracterizez si am ajuns la concluzia ca aroma e de piper foarte light si usor dulce. Interesant.

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi: Cardamomul verde imi place si mie foarte mult. Mie mi se pare ca are si un ton camforat si proaspat. Oricum, cred ca aroma lui este foarte complexa si greu de explicat. Multi il socotesc a fi condimentul cel mai bine mirositor si, intr-un clasament al preturilor, cardamomul urmeaza dupa trufe, sofran, vanilie si wasabi. Nu este chiar pe gratis, dar la noi are un pret acceptabil.
      Arabii ii zic „hel” si aromatizeaza cu el cafeaua. Cred ca ai dat peste asa ceva in Maroc. 🙂

  14. Adrian Stefan spune:

    Reteta dvs. este o surpriza placuta si o aducere aminte care mi-este draga. Mama obisnuia sa ne faca acest desert, dar fara brandy, cardamom, macis si scortisoara. Versiunea dvs. pare a fi mult mai aromata si cred ca cei ce o vor incerca vor avea parte de un desert deosebit.

    • Radu Popovici spune:

      @Adrian Stefan: Ma bucur ca reteta va aduce aminte de copilarie. Pot sa va garantez si ca gustul este foarte bun, asa ca cei ce nu cunosc aceasta budinca vor avea intr-adevar o surpriza placuta.

  15. simina spune:

    Miam-miam! Arata foarte bine si suna minunat. Am o singura nelamurire, ce este macis? Vad ca se poate inlocui cu nucsoara, dar nu stiu ce este.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Macis este pielita care infasoara nucsoara; deasupra macis-ului vine coaja exterioara a nucii. Macis-ul are culoare rosie si se gaseste uscat, cand capata o culoare maronie. Are cam aceeasi aroma cu nucsoara, dar este mai intensa. Pe la noi se gaseste foarte rar, eu l-am luat din strainatate, dar l-am vazut si pe la macelariile arabesti.

  16. Corina spune:

    O reteta excelenta acum, cand merele sunt de baza.
    Am inceput sa ma feresc de fructele exotice din comert, au din ce in ce mai mult caracter de fructe de plastic.
    Foarte interesanta si suprapunerea, cu strat de mere la mijloc.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: De fapt, daca ai rabdare, poti face mai multe astfel de alternari. Poti folosi doua straturi de mere si trei de orez, de exemplu.

  17. Elena Toma spune:

    O reteta foarte interesanta ca arome si preparare. Sigur o voi testa, pentru ca stiu eu pe cineva mare fan orez+lapte in toate formele posibile. Eu sunt curioasa de combinatia de arome si de fructe cu orez. Un weekend placut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.