Bulete de naut cu orez

Aveti in fata una dintre putinele mele retete care sunt oarecum consumatoare de timp. Preparatul obtinut are insa, in compensatie, destule calitati: este interesant, are un gust delicios, arata bine, este satios si bine echilibrat nutritional.

Aceste bulete gustoase – aromate cu usturoi, ardei iute si mult coriandru proaspat – sunt o delicioasa alternativa la orez sau cartofi.

Bucatarie: indiana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 30 de minute

Ingrediente:
80 g orez alb cu bob lung
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1/2 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, pisati
1/2 ardei iute rosu proaspat, curatat de seminte si tocat marunt
2 rosii, decojite, curatate de seminte si tocate foarte fin
1 cutie cu naut, circa 400 g, scurs si spalat
2 galbenusuri de ou
2 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
1 lingurita de boia iute
2 lingurite de garam masala
1 lingura de seminte de corinandru, macinate
sare
piper
ulei, pentru prajit
faina de orez, de naut sau de grau

Instructiuni:
Se pune orezul intr-o oala, se adauga 200 ml apa si se da in clocot. Se acopera si se fierbe la foc foarte mic 10-15 minute, sau pana ce se face fraged si absoarbe toata apa. Se ia oala de pe foc si se lasa cateva minute, acoperita, sa se raceasca.

Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si se caleste la foc mic 2-3 minute, amestecand frecvent. Se adauga usturoi si ardei iute si se continua 2 minute. Se ia de pe foc si se adauga rosiile tocate.

Citeste si articolul →   Cucur udang - “Prajele” de creveti

Se pune nautul intr-un castron si se face piure cu un sfaramator de cartofi. Se asterne faina pe o farfurie mare, intinsa.

Se adauga la naut mixtura de ceapa, orezul, galbenusurile de ou, coriandrul macinat, frunzele de coriandru, boia, garam masala, sare si piper. Se amesteca bine. Se imparte compozitia in 16-20 de portii egale si fiecare dintre ele se modeleaza ca o minge de dimensiunea unei nuci.
Se tavalesc buletele prin faina si se scutura de exces.

Se incinge uleiul intr-o tigaie adanca (trebuie sa formeze un strat de 3-4 cm inaltime). Se prajesc buletele de naut cateva minute, pana ce sunt rumenite uniform. Se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Se servesc fierbinti, ca atare, pe post de gustare.

Sfaturi:
Buletele se mai pot servi alaturi de un preparat pe baza de carne, sau alaturi de legume proaspate (ridichi, ceapa verde, castravete, rosii, etc.).


9 comentarii pe “Bulete de naut cu orez

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Daca le servesti la masa ca atare, ca un fel de gustare, sau chiar ca un pranz sau cina mai usoare. Noi, astia mai lacomi, le dorim si langa un curry. 🙂

  1. memphis spune:

    Imi place reteta. Nu stiu daca buletele astea ar merge neaparat cu iaurt, mie parca nu-mi suna bine combinatia. Mai curand le-as vedea alaturi de un curry de carne cu sos, ca o garnitura, in loc de orez simplu fiert.

    • Radu Popovici spune:

      @katze: N-am facut eu combinatia, ci indienii. Si nu este demirare, caci si bucatarie levantina si cea indiana au radacini adanci in bucataria persana. 🙂

  2. simina spune:

    Ah ce-mi place reteta asta! am tot auzit de chifetele de cartofi, dar nu de naut sau de orez. Imi place combinatia si din cate stiu eu nautul are proteine iar orezul carbohidrati, asa ca alaturi de cateva legume chiar ai parte de o masa completa la care n-ai folosit carne. Este aproape o reteta de post.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Indienii sunt in mare parte vegetarieni, de aceea isi iau proteinele din alimente ca linte, naut si fasole. Le combina adesea cu orez, din motivul amintit de tine. Ai remarcat corect ca se combina astfel proteine cu carbohidrati. Nu uita si de cele doua oua, care aduc si ele proteine (aminoacizi) si vitamine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.