Am publicat multe retete asiatice din care v-ati putut da seama de importanta orezului in gastronomia din acea zona. Nu este de mirare ca exista multe moduri in care asiaticii refolosesc orezul fiert ramas din ziua anterioara. Unele astfel de retete au aparut si pe acest blog, dintre ele cea mai cunoscuta fiind, probabil, nasi goreng.

Reteta de fata propune o abordare mai deosebita. Aceste bulete refolosesc si ele orezul fiert, dar in alt mod. Buletele rezultate sunt gustoase si crocante si se pot servi ca atare, sau alaturi de un dip aromat si condimentat.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 cm bucata de ghimbir proaspat, tocat marunt
1/2 lingurita de curcuma, pisata
1/2 lingurita de sare
1 lingurita de pasta de ardei iute
3 linguri de sos de soia
1 lingurita de ulei brun de susan
4 lingurite de zahar brun
2 linguri de suc de limeta
2 lingurite de sos de peste
2 linguri de coriandru proaspat (sau patrunjel), tocat
200 g orez cu bob lung, fiert
30 g seminte de susan
30 g alune caju, tocate
30 g miez de nuca de cocos deshidratat
ulei, pentru prajit
feliute de limeta, pentru servit

Instructiuni:
Se prepara un dip picant, amestecand intr-un castron sosul de soia cu ulei brun de susan, jumatate din sucul de limeta, 2 lingurite de zahar si rondele de ardei iuti. Se acopera castronelul si se lasa sa stea, ca sa se amestece aromele.

Se piseaza intr-o piua usturoiul cu sare si ghimbir pana ce se obtine o pasta omogena.

Se transfera pasta intr-un blender si se adauga restul de zahar, curcuma, pasta de ardei iute, sosul de peste, coriandrul tocat si restul de suc de limeta. Se proceseaza pana se omogenizeaza.

Se adauga apoi trei sferturi din orezul fiert si se continua procesarea pana se obtine o pasta omogena si lipicioasa.

Se transfera intr-un castron si se combina cu restul de orez. Cu mainile umezite se modeleaza mixtura sub forma de bile de 2-3 cm diametru.

Se astern pe farfurii diferite alunele tocate, semintele de susan si miezul de nuca de cocos. Se tavalesc o treime din bilele de orez prin alune, alta treime prin semintele de susan si restul prin nuca de cocos, pana ce sunt acoperite uniform.

Se incinge uleiul intr-un wok sau oala. Se prajesc bilele de orez in baie-de-ulei pana ce se rumenesc si se fac crocante. Se scurg apoi pe prosoape de hartie. Se servesc cu feliute de limeta, alaturi de sosul picant.