Fond alb de pui

Un prieten francez, mi-a spus odata ca folosirea apei la gatit este semn de saracie. Desigur, nu se referea la ocaziile în care se fierb cartofii pentru piure, sau ouale. El avea în vedere preparara sosurilor, tocanelor si chiar a supelor.
Dupa cum cred ca ati vazut deja, în multe retete autorii procedeaza întocmai ca amicul meu francez: folosesc fond (sau supa concentrata) de pui, bulion de vita, fond de legume, sau fumet de peste. Marturisesc ca, cel mai adesea, sunt lenes si, în loc sa-mi prepar un fond de casa, îl “croiesc” rapid folosind cubulete de concentrat.
Bulion de pui, preparat in casa

Un fond preparat în casa este superior cubuletelor si pastelor concentrate, care adesea sunt mult prea asezonate, si mai ieftin decat supele congelate din supermarket. Aceasta versiune, preparata din resturile ramase de la un pui fript, este destinata celor care nu sunt comozi si care pun mai mult pret de calitate. Fondul alb de pui, deschis la culoare si cu gust mai bland, este cel mai folosit. Într-un mod oarecum asemanator, se poate prepara si bulion de vita, fumet peste sau fond de legume. Voi reveni asupra lor în alte articole.

Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 1 litru
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 2 ore 15 minute
 
Ingrediente:
1 carcasa de pui, sau oasele de la 4 bucati de pui
1 ceapa, taiata în sferturi
1 morcov mare, taiat bucati
1 tulpina de telina, taiata bucati
2 foi de dafin
8 boabe de piper negru
1/2 lingurita de sare 

Instructiuni:
Se rupe carcasa de pui, sau oasele, si se pune într-o oala mare. Se adauga legumele, foile de dafin, piperul si sarea. Se toarna în oala 2 litri de apa rece.

Se da apa în clocot la foc mare, apoi se micsoreaza flacara astfel ca lichidul sa fiarba încet. Se acopera oala si se lasa la fiert timp de 2 ore.

Citeste si articolul →   Salata picanta de pui cu orez si morcovi

Se strecoara supa printr-o sita, într-un castron, aruncand oasele si legumele. Daca se foloseste supa imediat, se culege cu o lingura grasimea de la suprafata. Daca se raceste supa mai întai, se usureaza îndepartarea grasimii.

Fondul poate fi pastrat în frigider, în borcane închise ermetic, sau se poate turna în diferite forme de congelator. În acest ultim caz rezista bine timp de cateva saptamani.

3 comentarii pe “Fond alb de pui

  1. lenuta spune:

    Foarte buna idee de a pastra si de a avea tot timpul fond de pui,mai ales ca se foloseste la multe retete ,cu carne sau fara.O sa imi fac si eu chiar acum!

    • Radu Popovici spune:

      @lenuta: In mod normal, fiecare restaurant, care are macar cateva zeci de clienti pe zi, ar trebui sa aiba in permanenta cel putin doua-trei feluri de fond sau glace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.