In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare portocalie, adica un “asezonator de baza de culoare portocalie”. Mai pe scurt, bumbu portocaliu.
Am intalnit si denumirea bumbu dasar orange, ca alternativa la bumbu dasar jingga. Nu sunt sigur, dar este posibil ca orange sa fie un neologism intrat in limba malay in ultimele zeci de ani, care in limba vorbita probabil inlocuieste treptat cuvantul autohton jingga.
Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 5-10 minute
Ingrediente:
150 g ardei iuti rosii
1/2 lingurita seminte de chimen (optional)
1/2 lingurita seminte de anason (optional)
1 lingura de boabe de coriandru (optional)
1 lingurita boabe de piper alb
50 g arahide
75 g usturoi
250 g hasme, tocate grosier
15 g curcuma proaspata
10 g ghimbir
2 lingurite de sare
2 lingurite de pasta fermentata de creveti trassi
1 lingura de zahar de palmier
2 linguri de ulei
Instructiuni:
Cred ca stiti deja, ca in trecut indonezienii pisau aceste ingrediente cu piua si pisalogul. Operatiunea necesita un pic de efort si de timp. Avantajul ei este ca aromele se amesteca mai bine si mai indelung; de aceea, daca aveti timp si chef, incercati sa imitati modul de preparare traditional.
Se prajesc uscat, fara ulei, boabele de chimen, anason, coriandru si piper, pana ce incep sa miroasa puternic si sa pocneasca. Se lasa sa se raceasca 1 minut.
Se piseaza ardeii iuti cu sare, coriandru, anason, chimen, piper alb si zahar, dupa care se adauga in piua, pe rand, arahidele, hasmele, usturoiul, ghimbirul, curcuma. Se piseaza ingredientele cat mai fin, si nu se adauga urmatorul pana ce cel precedent nu a fost transformat in pasta.
Se adauga apoi pasta de creveti si uleiul si se piseaza cu grija pana ce se obtine o pasta de consistenta dorita.
Ca alternativa mai lesnicioasa, se proceseaza ingredientele cu un blender sau robot de bucatarie.
Dupa ce se obtine pasta, se incinge un wok la foc mediu. Se adauga pasta bumbu si se gateste, amestecand continuu, la foc mic-mediu, timp de 5-10 minute. Isi dezvolta astfel aromele si se gateste. Gustati pasta obtinuta. Verificati daca mai are nevoie de sare, zahar sau alta aroma.
Se lasa sa se raceasca, se transfera apoi intr-un borcan ermetic si se pastreaza in frigider.
Nota:
Am vazut mai multe variante de retete care folosesc circa 100 ml de ulei la aceeasi cantitate totala de pasta. Mie mi se pare prea mult. Este nevoie de ceva ulei, ca ingredientele sa se lege ca pasta, dar nu mai mult de 2-3 linguri. Pentru prajirea pastei, uleiul aflat deja in ea mi s-a parut de ajuns.
Daca aveti senzatia ca pasta s-ar putea lipi, puteti adauga inca putin ulei, sau mai bine apa, caci un plus de lichid va ofera ragaz sa gatiti pasta mai mult si, pe de alta parte, un bumbu prea uleios mi se pare mai putin apetisant. Ma rog, asta dupa gustul meu.
Probabil ca va mire folosirea in reteta, chiar daca doar in mod optional, a chimenului. Fiind o reteta asiatica v-ati fi asteptat, mai degraba, la chimion. Marturisesc ca si eu am fost descumpanit, si am crezut initial ca este vorba despre o greseala in textul pe care il traduceam. Am verificat insa in mai multe surse, scrise atat indoneziana, cat si in engleza si a trebuit sa accept faptul: se foloseste chimen si nu chimion. Cele doua mirodenii sunt destul de diferite, nu neaparat ca infatisare, ci ca aroma si gust. In general prefer chimenul, fara a-mi displace chimionul; in retetele indiene, pakistaneze, mexicane, libiebe etc. chimionul se potriveste insa mai bine.
Am incercat o varianta de bunbu portocaliu si cu chimion in loc de chimen, iar diferenta este aproape insesizabila. Chimenul fiind un ingrediet optional, poate si omis sau il putetinsubstitui cu chimion, daca vreti, fara sa afectati cu adevarat reteta.
Simplificare:
Va pot oferi o varianta de reteta mai simpla si mai adaptata la ingredientele care se gasesc la noi pe piata. Bineinteles, va fi un pic diferita de variantele gatite de indonezieni, dar va asigur ca veti fi incantati de ea. Modul de lucru este acelasi, doar ingredientele sunt schimbate.
150 g ardei iuti rosii
1 lingurita boabe de piper alb
50 g arahide
75 g usturoi
250 g ceapa, tocata grosier
1 lingura de curcuma praf
10 g ghimbir
2 lingurite de sare
1 lingura de zahar
2 linguri de ulei
buna am revenit am facut varianta simpla fff buna am marinat niste pulpe cu pasta si le am pus la cuptor restu la m pus in borcan la frigi si am servit cu cartofi prajiti cu salata asortata o sa incerc si cu alceva cand am timp tot ce am incercat retete de la tine au fost toate super de la tine am invatat multe lucruri noi multumesc frumos o zi buna sa ai
Parjoala de dimineata ne plce ff mult si restu de retete incercate sant super de bune
buna super articol si retete si explicat bine pe intelesu tuturor multumim frumos toate cele bune
@ely: Cu placare. Daca tot le apreciezi, poate le si incerci. Si daca le incerci, poate ne si povestesti cum si ce ai facut. 🙂