In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “kuning” inseamna “galben”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare galbena, adica un “asezonator de baza de culoare galbena”.
Galbenul se obtine datorita curcumei. In Indonezia nu este o problema procurarea curcumei proaspete, in schimb la noi este. Sfatul meu este sa folositi curcuma praf in locul celei proaspete; nu este acelasi lucru, dar este cea mai buna solutie.
Ca sa intelegeti mai bine ce inseamna bumbu, sunteti rugati sa cititi si acest articol; contine cateva detalii si consideratii interesante, care va pot fi folositoare, sau macar pot forma o lectura placuta.
Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 5-10 minute
Ingrediente:
250 g hasme, curatate si tocate grosier
150 g usturoi, curatat si tocat grosier
75 g curcuma, proaspata, tocata (sau 2 linguri de curcuma praf)
75 g arahide curatate, prajite
50 g ghimbir, tocat
50 g galangal proaspat, tocat (optional)
1 lingura de boabe de coriandru (optional)
1 lingurita de pasta fermentata de creveti trassi
1 lingurita cu boabe de piper alb
1 lingurita de sare
2 lingurite de zahar de palmier (sau zahar brun)
2 linguri de ulei
Instructiuni:
Se prajesc uscat boabele de coriandru si piper alb, pana ce incep sa pocneasca. Se piseaza apoi cu sare si zahar, dupa care se adauga in piua, pe rand, arahidele, hasmele, usturoiul, ghimbirul si galangalul. Se piseaza ingredientele cat mai fin, si nu se adauga urmatorul pana ce cel precedent nu a fost transformat in pasta.
Se adauga apoi praful de curcuma, pasta de creveti si uleiul si se piseaza cu grija, pana ce se obtine o pasta de consistenta dorita.
Ca alternativa mai lesnicioasa, se proceseaza ingredientele cu un blender sau robot de bucatarie.
Dupa se se obtine pasta, se incinge un wok la foc mediu. Se adauga pasta bumbu si se gateste, amestecand continuu, la foc mic-mediu, timp de 5-10 minute. Isi dezvolta astfel aromele si se gateste. Gustati pasta obtinuta. Verificati daca mai are nevoie de sare, zahar, piper sau alta aroma.
Se lasa sa se raceasca, se transfera apoi intr-un borcan ermetic si se pastreaza in frigider. Rezista bine cel putin 10 zile.
Note:
Daca va simtiti in stare, este mai bine sa pisati ingredientele folosind o piua si un pisalog. Aveti de lucru cam 15-20 de minute, si veti cheltui destula energie, dar mi se pare mai nostim si mai satisfacator sa prepar bumbu in acest fel.
Se pot procesa mult mai rapid si mai usor cu un blender, dar o astfel de pasta preparata manual, prin pisare, are nu doar alta textura, ci si alta aroma. Diferenta nu este covarsitoare, dar se simte. Un bumbu preparat manual are aromele mai bine integrate si mai puternice.
Comparand aceasta reteta de bumbu galben cu cea de bumbu alb, veti observa aici inlocuirea lemongrass-ului, un ingredient optional la bumbu alb, cu galangal, tot un ingredient optional.
Prezenta galangalului se explica prin faptul ca multe dintre preparatele ce folosesc bumbu galben au nevoie si de galangal, asa ca este mai simplu sa fie deja adaugat in pasta bumbu. L-am trecut insa ca fiind optional, asa ca puteti lesne renunta la el, mai ales ca inca nu se gaseste pe piata noastra.
Prajirea pastei bumbu nu este obligatorie. Ofera insa siguranta, caci un bumbu gatit rezista mai bine in frigider. Daca folositi bumbu la gatit imediat ce a fost preparat, gatirea se face direct in preparat.
Unul dintre ingredientele optionale este pasta fermentata de creveti. Am ales s-o folosesc fiindca imi place cum potenteaza gustul si aroma preparatelor in care este folosita. Prezenta sa face intr-adevar diferenta, caci ofera adancime gustului.
In final, tinand cont de ingredientele optionale si de faptul ca, practic, fiecare bucatar isi prepara proipriile variante de bumbu, as putea afirma fara sa gresesc ca bumbu galben se poate obtine din bumbu alb caruia i s-a adaugat curcuma.
Cum se foloseste bumbu galben
Acest bumbu este folosit ca baza de asezonare pentru preparatele de culoare galbena. Merge bine cu sosurile pe baza de lapte de cocos, cu carnea de pasare, cu pestele si cu vita.
Cum gatiti cu bumbu? Iata un exemplu simplu, care se refera la modul in care ati gati pulpe de pui cu os: se prajeste bumbu in grasime, circa 1-2 minute, pana ce incepe sa miroasa (in cazul in care ati gatit deja pasta dupa ce ati pisat-o), sau 5-10 minute daca era cruda, dupa care adaugati in ea ingredientul principal al preparatului, carnea.
La prajirea pastei de bumbu se mai pot adauga si alte arome suplimentare, ca lemongrass, galangal, frunze de limeta kaffir (combava), frunze de curry etc.
Dupa ce carnea se rumeneste putin, adaugati apa sau fond, sare si zahar si mijotati pana ce carnea este gatita pe jumatate. Se adauga apoi laptele de cocos si se continua pana ce sosul este gatit, iar carnea este facuta si frageda.
Verificati asezonarea si serviti, eventual cu un topping de ceapa prajita si rumenita frumos
Simplificare
Va pot oferi o varianta de reteta mai simpla si mai adaptata la ingredientele care se gasesc la noi pe piata. Bineinteles, va fi un pic diferita de variantele gatite de indonezieni, dar va asigur ca veti fi incantati de ea. Modul de lucru este acelasi, doar ingredientele sunt schimbate.
250 g ceapa, curatata si tocata grosier
150 g usturoi, curatat si tocat grosier
2 linguri de curcuma praf
75 g migdale, alune sau arahide, curatate, prajite
50 g ghimbir, tocat
1 lingurita cu boabe de piper alb
2 lingurite de zahar
1 lingurita de sare
2 linguri de ulei