Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare vietnameze, impreuna cu „Pho bo” fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste impreuna cu sosul „nuoc cham„, cel mai popular sos din Vietnam, folosit practic alaturi de orice fel de mancare. Bun Cha este preparata adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.


Bucatarie: vietnameza
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 12 ore
Timp de gatit:1 ora

Ingrediente:
4 linguri de zahar brun
250 ml apa, plus 2 linguri
600 g carne tocata de porc
6 linguri de sos de peste
4 limete, sucul de la
1 limeta, coaja rasa de la
1 ceapa, tocata marunt
6 catei de usturoi, tocati marunt
3 ardei iuti rosii, de dimensiune medie
1 1/2 lingurita de piper negru, macinat
1 lingurita de ulei de arahide, pentru uns
cateva foi de salata verde, pentru servit
200 g vermicelli de orez, preparati conform indicatiilor de pe ambalaj

Instructiuni
Se prepara sosul nuoc cham. Se piseaza intr-o piua, cu un pisalog greu, 4 catei de usturoi cu ardeii iuti si cu putina sare, pana se obtine o pasta. Se adauga apoi 250 ml apa, 4 linguri de sos de peste, 2 linguri de zahar brun si sucul de limeta si se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se adauga coaja rasa de limeta. Sosul obtinut se pune deoparte.

Se prepara un sos caramel combinand intr-o craticioara, la foc foarte mic, 1 lingura din zaharul brun ramas cu 1 lingura de apa. Se scutura si se inclina craticioara pe flacara mica, pana se dizolva zaharul; nu se amesteca. Se da in clocot si se continua fierberea pana ce lichidul capata o culoare brun-aurie, circa 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga restul de 1 lingura de apa pentru a stopa caramelizarea. Se pune sosul deoparte, sa se raceasca.

Se amesteca intr-un castron carnea tocata cu sosul caramel (daca sosul s-a solidificat, se adauga putin sos de peste si se readuce pe foc 1-2 minute, pana se topeste). Se adauga ceapa tocata, restul de sos de peste, piperul negru, lingura de zahar brun ramasa si restul de usturoi. Se amesteca bine, se acopera cu film alimentar si se lasa la marinat in frigider, peste noapte.

Se incinge grill-ul cuptorului, se captuseste cu folie metalica o tava de copt si se unge cu putin ulei. Se scoate carnea din frigider si se stoarce, pentru a scapa de excesul de lichid. Se modeleaza chiftele rotunde, cu diametrul de circa 5 cm si groase de 1,5 cm. Ca sa se evite lipirea carnii, se ung mainile cu ulei, sau se presara cu faina.

Se asaza in tava pregatita, iar aceasta se pune sub grill, pe un raft asezat la circa 10 cm distanta de sursa de caldura. Se gatesc 20-30 minute, intorcandu-le o singura data, pana ce sunt facute si rumenite pe ambele parti, dupa preferinta.

Se servesc pe farfurii individuale, alaturi de castronele cu sos nuoc cham. Se pun chiftelele in sos si se lasa la marinat 2 minute. Se scot apoi, se infasoara intr-o foaie de salata, impreuna cu taitei, si se mananca folosind mainile.