Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare vietnameze, impreuna cu „Pho bo” fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste impreuna cu sosul „nuoc cham„, cel mai popular sos din Vietnam, folosit practic alaturi de orice fel de mancare. Bun Cha este preparata adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.
Bucatarie: vietnameza
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 12 ore
Timp de gatit:1 ora
Ingrediente:
4 linguri de zahar brun
250 ml apa, plus 2 linguri
600 g carne tocata de porc
6 linguri de sos de peste
4 limete, sucul de la
1 limeta, coaja rasa de la
1 ceapa, tocata marunt
6 catei de usturoi, tocati marunt
3 ardei iuti rosii, de dimensiune medie
1 1/2 lingurita de piper negru, macinat
1 lingurita de ulei de arahide, pentru uns
cateva foi de salata verde, pentru servit
200 g vermicelli de orez, preparati conform indicatiilor de pe ambalaj
Instructiuni:
Se prepara sosul nuoc cham. Se piseaza intr-o piua, cu un pisalog greu, 4 catei de usturoi cu ardeii iuti si cu putina sare, pana se obtine o pasta. Se adauga apoi 250 ml apa, 4 linguri de sos de peste, 2 linguri de zahar brun si sucul de limeta si se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se adauga coaja rasa de limeta. Sosul obtinut se pune deoparte.
Se prepara un sos caramel combinand intr-o craticioara, la foc foarte mic, 1 lingura din zaharul brun ramas cu 1 lingura de apa. Se scutura si se inclina craticioara pe flacara mica, pana se dizolva zaharul; nu se amesteca. Se da in clocot si se continua fierberea pana ce lichidul capata o culoare brun-aurie, circa 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga restul de 1 lingura de apa pentru a stopa caramelizarea. Se pune sosul deoparte, sa se raceasca.
Se amesteca intr-un castron carnea tocata cu sosul caramel (daca sosul s-a solidificat, se adauga putin sos de peste si se readuce pe foc 1-2 minute, pana se topeste). Se adauga ceapa tocata, restul de sos de peste, piperul negru, lingura de zahar brun ramasa si restul de usturoi. Se amesteca bine, se acopera cu film alimentar si se lasa la marinat in frigider, peste noapte.
Se incinge grill-ul cuptorului, se captuseste cu folie metalica o tava de copt si se unge cu putin ulei. Se scoate carnea din frigider si se stoarce, pentru a scapa de excesul de lichid. Se modeleaza chiftele rotunde, cu diametrul de circa 5 cm si groase de 1,5 cm. Ca sa se evite lipirea carnii, se ung mainile cu ulei, sau se presara cu faina.
Se asaza in tava pregatita, iar aceasta se pune sub grill, pe un raft asezat la circa 10 cm distanta de sursa de caldura. Se gatesc 20-30 minute, intorcandu-le o singura data, pana ce sunt facute si rumenite pe ambele parti, dupa preferinta.
Se servesc pe farfurii individuale, alaturi de castronele cu sos nuoc cham. Se pun chiftelele in sos si se lasa la marinat 2 minute. Se scot apoi, se infasoara intr-o foaie de salata, impreuna cu taitei, si se mananca folosind mainile.
O voi incerca in curand, mai ales ca de-abia ce am cumparat vermicelli si ma intrebam cum i-as putea gati intr-un mod mai interesant. Dupa aceea, o voi posta si pe blogul meu, daca nu e o problema. Mutumesc.
@M.: Spor maxim la gatit. 🙂
@Sebi: Nu merita renuntat de tot, doar din cand in cand. 🙂
Multumesc oricum ! Voi încerca sa ma descurc dupa posibilitati, nu renunt pentru atata lucru. stiu ca pentru o reusita deplina trebuie sa ai toate igredientele, dar e cazul sa renuntam la cartofi prajiti, sarmale si piftie pentru astfel de produse. pana si papilele gustative se vor delecta…
Radu, iti cer ajutorul !!! Botosaniul este cam sarac în materie de hypermaketuri, iar multe condimente nu se gasesc. De exemplu, din aceasta reteta îmi lipseste sosul de peste… Ai cumva adresa unui magazin on-line, unde sa gasesc mirodenii, condimente sau sosuri asiatice, orientale, etc. ?
@Sebi: Eu il cumpar de la Mega Image, unde se gaseste cam tot timpul, deci nu stiu vreun magazin online. Tot Google te poate ajuta mai bine.
Dupa ce am citi reteta, m-am gandit ca nu o pot face din cauza cantitatii prea mare de ardei iute si chiar imi parea rau. Acum, insa, m-am linistit cand am citit comentariile de mai sus. Cred ca am s-o fac sambata ca iti ia ceva timp.
@rodica paraschiv: Ma uimiti. 🙂 Daca vi se pare prea dulce, prea sarata, prea iute, dar altfel tentanta, ajustati ingredientele. Doar nu este o reteta batuta in cuie, este doar un punct de plecare pentru propriile dvs. preferinte.
Uau!!! cat de rapid 🙂 Merci mult, maine seara fac sosul si miercuri seara cand ma intorc de la munca fac si chiftelele.
Spuneti-mi va rog daca trebuie sa tin seama de ceva anume sau reteta chiar este foarte usoara ? ( la noi in casa sotul este bucatarul, acum este plecat si trebuie sa ma descurc singura :(( )
@Adriana: Urmati reteta si atata tot. Este usoara. 🙂
Buna Seara,
Am carne de porc tocata si nu prea stiu ce sa fac cu ea. 😀 Am dat peste aceasta reteta care pare foarte interesanta. Detin toate ingredientele mai putin acele limete.
Spuneti-mi va rog daca sunt la fel ca lamaile verzi pe care le gasim in supermarket – lime-urile- sau au totusi alt gust ?
Mersi !
P.S. Foarte fain site-ul!!!!
@Adriana: Limetele sunt chiar acele lamai verzi, care adesea sunt numite lime in supermarket. De ce le numesc eu limete, este alta discutie. 🙂 Puteti folosi si lamaie, desi nu este atat de aromata ca limeta.
Ma bucur ca va place blogul. Bun venit!
Asa am sa fac 🙂
Au fost bune, Radu 🙂 M-am cam suparat la inceput pe neatentia mea, insa pana la urma a iesit bine 🙂
@motoimaria: Vezi, puterea experimentului. Acum ar trebui sa le repeti, conform retetei, de data aceasta, si sa notezi diferentele. 😀
Offf! Radu, in neatentia mea, am pus la marinat carnea cu tot cu sosul nuoc cham…abia acum mi-am dat seama :(( Am pus totusi chiftelutele la cuptor…astept sa vad ce iese 😀
@motoimaria: Vor avea sosul inclus in compozitie. 🙂
Iata o reteta deosebita, foarte buna. Bucataria vietnameza este o mare necunoscuta pentru mine asa ca ma bucur sa invat lucruri noi. Pe cand si o reteta de pho bo?
@toni: Reteta este, intr-adevar, deosebita si ma bucur ca ti-a atras atentia. In ce priveste pho bo, ea exista deja pe blog. Existenta unor retete se poate verifica accesand butonul RETETE din meniul principal. Ca sa fie mai simplu, voi pune si o trimitere direct din textul retetei.
Buna. Reteta mi se pare interesanta dar ma tem de 2 aspecte:
– carnea de porc se poate inlocui cu vita (?)
– produsul final pare destul de piperat
Multumesc.
@Claudia: Da, puteti inlocui carnea de porc, daca asa doriti. Daca va temeti ca este prea iute, reduceti cantitatea de ardei iuti. Folositi doar unul si curatati-l de seminte si vinisoare. Bafta!
in cantitati egale…sau ??? ( ieri in magazin ma gandeam ce bine daca aveam un numar de telefon…acum cred ca imi trebuie un telefon mai performant sa pot acesa internetul )
Va multumesc!
@lorymachedon: Da, in cantitati egale. Limeta este mai citrica si mai proaspata ca aroma, dar la nevoie se poate aproxima cu lamaia obisnuita.
cu ce pot inlocui sucul si coaja de limeta..? nu am reusit sa le gasesc..prin zona.
@lorymachedon: Cu lamaie. 🙂
Am facut-o si a iesit… bestial. Am avut ceva probleme ca sa leg carnea, nu prea voia sa stea adunata, dar am insistat putin si am reusit. Minunat sosul de caramel in combinatie cu carnea tocata. Multumesc pentru reteta, am fost vedeta serii, iti dai seama.
@andra: Ma bucur ca esti multumita. Sper sa prinda curaj si altii. 🙂
Radu, poza arata exceptional. Imi voi lua inima in dinti si o sa incerc reteta.
@Andra: Ce sa-ti zic? Bafta! Da feedback, sa stim cum ti-a iesit.